Hlavní obsah

Zbavte se knírku. Navždy!

Foto: Thinkstock

Za malý knírek se už nemusíte stydět!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliony žen na světě trápí, ale ani jedna se o něm nechce otevřeně bavit. O čem je řeč? O knírku! A právě proto, že se o proklínaných chloupcích pod nosem příliš nemluví, máme pro vás šest tipů, jak se jich šetrně zbavit! A některé metody jsme vyzkoušeli i v redakci, podívejte se...

Článek

Existuje řada metod, jak se tmavých chloupků pod nosem zbavit, ale víte, jaká mají pro a proti? Vysondovali jsme možnosti, které máte, a poradíme vám tu nejlepší právě pro vás.

1. Laserová epilace

O co jde: Laserový paprsek zmapuje přesně to místo, kde je potřeba zasáhnout. Zničí váčky pod pokožkou, ze kterých chloupky vyrůstají, a ty vás už pak trápit nebudou. K úplnému odstranění je potřeba šest až osm návštěv. Jde o epilaci, takže by měl být problém zažehnán nadobro. Bezprostředně po zákroku se nesmí chodit na sluníčko. Více o laserové epilaci se dozvíte zde. Doba, než chloupky dorostou: Metoda slibuje, že nikdy. Je možné jednou za čas jít na jedno sezení a nechat si provést korekci.

Výhody: Dlouhotrvající účinek. Nevýhody: Bude vás to stát poměrně dost peněz a procedura je zdlouhavá. Nelze absolvovat více než jedno sezení zhruba za měsíc. Minimálně poprvé je zákrok docela bolestivý (přirovnala bych k bodání drobnými jehličkami). Bolest však pomalu ustupuje. Nejvíce to funguje na ženy s tmavými chloupky a světlejší pletí. Cena: Jedno sezení od 1000 do 2000 korun.

2. IPL

O co jde: Princip metody je podobný jako u laserové epilace. Na rozdíl od laseru, se používá více vlnových délek (u laseru jen jedna). I tady vás čeká povinná pauza mezi jednotlivými procedurami, a to jeden až tři měsíce. Celkově budete potřebovat absolvovat šest až deset návštěv. Doba, než chloupky dorostou: Neměly by narůst vůbec. Je možné, že se objeví, ale budou mnohem jemnější a nenápadnější.

Výhody: Podle zkušeností zákaznic bolí IPL méně než laser. Navíc by měly zaznamenat výraznou změnu i ženy s tmavší pletí a světlejšími chloupky. Výsledky jsou patrné už po prvním sezení. Nevýhody: Vysoká cena a trvá to dlouho. Cena: Jedno sezení vás přijde okolo 1000 korun. V Praze i dráž.

3. Vosk

O co jde:Tuhle metodu už řada z vás zná. Na postižené místo se nanese speciální špachtlí teplý vosk. Ten se pak po ztuhnutí rychle strhne a odstraní tak i nežádoucí chloupky. Doba, než chloupky dorostou:Pohybuje se od dvou do šesti týdnů.

Výhody: Jde o poměrně rychlou a cenově dostupnou metodu, která se dá praktikovat i v domácím prostředí. Nevýhody: Hodí se spíše pro světlejší chloupky. Tmavé tvrdé se nemusí podařit vytrhat všechny. Nevýhodou je i čekání, až chloupky před další aplikací dorostou. Jejich délka by měla být alespoň půl centimetru. Po aplikaci se může objevit vyrážka, i když ne na dlouho. Jde o podráždění způsobené voskem. Bohužel nové chloupky rostou poměrně rychle znovu. Cena: Pohybuje se kolem 70 až 150 korun.

Foto: Thinkstock

Chloupky musí pryč!Foto: Thinkstock

4. Depilační krém

O co jde: Základem je speciální krém, který se nanese na obličej a nechá působit. Po předem stanovené době se seškrábne stěrkou nebo jinak odstraní dle návodu. Princip spočívá v chemickém útoku na keratin vlasové struktury, který se rozpustí. Tím dojde k uvolnění chloupku. Doba, než chloupky dorostou: Nejdéle dva týdny, většinou jen pár dní.

Výhody: Levná, snadná a dostupná metoda i pro domácí použití. Nevýhody: Bohužel odstranění chloupků není trvalé a vydrží krátce. Proč? Metoda je příliš povrchová. Navíc hrozí, že chemické látky obsažené v krému podráždí pokožku, což se projevuje zarudnutím. Pokud jste alergické, zeptejte se na jejich použití svého kožního lékaře. Výjimkou není ani zarůstání chloupků při časté aplikaci. Cena: Krémy stojí zhruba okolo 70 až 200 korun. Je lepší vsadit na značku.

5. Navlékání neboli uzlování

O co jde: Je to velmi stará metoda pocházející se Středního východu, kterou si oblíbily hlavně Britky. Provádí se u praktického lékaře, který pomocí speciální niti zauzluje chloupky a následně je vytrhne i s kořeny. Doba, než chloupky dorostou: Od dvou do šesti týdnů.

Výhody: Je to rychlé, čisté a poměrně levné. Růst chloupků se postupem času zpomaluje. V souvislosti s touto metodou se mluví i o úplném zastavení růstu. Je to ale na dlouho. Nevýhody: Je jen málo doktorů, kteří to umí. Budete mít problém ho najít. Cena: Jedno sezení stojí v rozmezí od 80 do 250 korun.

6. Elektrolýza

O co jde: Využívá se jen u menších ploch. Do kůže se hned vedle chloupku vpichuje ocelová jehla, která vede impuls elektrického proudu. Ten zničí vlasový váček a chloupek nemá z čeho vyrůstat. Jakmile takto přestanou dostávat přísun kyslíku a krve, zahynou. Doba, než chloupky dorostou: Je to trvalé, ale je třeba absolvovat proceduru několikrát.

Výhody: Jde o prokázanou metodu a u světlých chloupků má ještě lepší výsledky než první dva zmiňované způsoby (laser, IPL). Ženy, které zákrok podstoupily, si výsledek nemohou vynachválit. Nevýhody: Návštěva je zdlouhavá, a proto se může procedura velmi prodražit. K definitivnímu výsledku budete muset absolvovat i dvanáct takových sezení a rozhodně vás to bude bolet. Cena: Řádově v tisícikorunách za jedno sezení.

Říká se, že pro krásu se musí něco vydržet. Ale je jen na vás, kterou metodu si vyberete, abyste se cítily spokojené a žádoucí. Některé metody jsme testovali i v redakci. Výsledek najdete zde.

Reklama

Související témata:

Načítám