Hlavní obsah

Zdravé a chutné pamlsky k nakousnutí!

Reklama

Český výrobce krmiv Brit představuje inovovanou řadu pamlsků Let's Bite! Při výcviku psa jsou pamlsky výbornou pomůckou a mohou být i přínosem pro jeho zdraví, pokud věnujete pozornost jejich výběru.

Článek

„Pamlsek je jednou z hlavních cest, jak svému pejskovi mohu dát najevo, že jsem šťastný, že ho mám.“ Výživový poradce značky Brit Martin Kváš

Psí pochoutky Brit Let's Bite!jsou zaručeně chutné pro své původní masové aroma, ale zároveň jsou vhodným doplňkovým zdrojem vitaminů i minerálů pečujících o zdraví vašeho psa.

V portfoliu Let's Bite! lze nalézt pamlsky z různých druhů masa i takové, které jsou vhodné pro pejsky s citlivým zažíváním nebo alergií. Na výběr jsou také varianty funkčních pamlsků pro podporu pohyblivosti, imunity, kvality srsti, pro psy s nadváhou a řada dentálních pamlsků. Pamlsky se vyznačují vysokou stravitelností, nemají vysoký obsah cukru a nejsou založeny na obilovinách. Nezaplní tak pejskovi rychle žaludek a ten se může déle soustředit na výcvik.

Aby pamlsek fungoval jako vhodná tréninková pomůcka, je důležité, aby psovi chutnal. Každý pes má různé preference, co se týče chuti, vůně, velikosti a tvaru. Pochoutky Let's Bite! nabízejí širokou škálu, ze které určitě každý chovatel vybere ty nejvhodnější pro svého psího miláčka.

V portfoliu Let's Bite! lze nalézt pamlsky z různých druhů masa i takové, které jsou vhodné pro pejsky s citlivým zažíváním nebo alergií

Pozitivní motivace – výchova a výcvik psa s láskou

Základní výcvik každého psa má smysl, protože eliminuje nežádoucí projevy a významně posiluje vztah mezi psem a pánem. Jednou z forem tréninku poslušnosti je i metoda pozitivní motivace, díky které se pes učí přirozenou cestou. S použitím této výcvikové metody navíc dochází k ideálnímu stavu – pro psa je trénink zábava.

Výcvik prostřednictvím pozitivní motivace předpokládá, že když pes po splnění povelu dostane to, co chce, dochází k přenosu hodnot – k motivaci dělat to, co chcete vy. Může jít o hračku, pohlazení a nejčastěji pak pamlsek. Když si pes povely dostatečně osvojí, zvládá na ně lépe reagovat v krizových situacích, na které jste pak společně připraveni.

Při výcviku respektujte přirozenou hravost psa. Vhodný pamlsek je výchovný zázrak, je šémem k poslušnosti. Principem pozitivní motivace je pejskovi potvrzovat správnou činnost pamlskem, když dělá to, co po něm cvičitel chce. Zvyšuje se tak ochota pejska k práci, která je pro něj spojena s pozitivním zážitkem.

Pozitivní motivaci lze uplatnit i při použití zákazových povelů. Po přerušení nežádoucí činnosti pejsek opět musí být odměněn, tím se mu potvrdí jeho žádoucí činnost.

Neplatí, že starého psa novým kouskům nenaučíš, začít lze v každém věku, pozitivní výchova přináší nádherné výsledky i u starších pejsků.

Vhodný pamlsek může být pro výchovu psa učinený zázrak.

Desatero pozitivní motivace výcviku psa

1. Psa neuhodíš

Pamlsek slouží i k ukáznění. Už žádné křičení, škubání a tahání za vodítko. Pejska, který reaguje nepřesně na povel, je nutné pamlskem přivést na „správnou cestu“ a tu mu potvrdit odměnou.

2. Psovi nenadáváš

Pozitivní motivace je i účinným trestem – pes v dané situaci svůj pamlsek nedostane – v této chvíli začne nabízet různé odpovědi a stačí počkat na tu správnou, tomu se říká tvarování.

3. Chápeš, že pes lidským slovům nerozumí

Učí se pán i pes – základem je porozumění. Pes umí jen to, co ho člověk naučí. Pes nerozumí lidským slovům, ale náladě, gestům a pamlsku rozumí velice dobře.

4. Přesně víš, co po psovi chceš

Cvičitel by měl vždy přesně vědět, za co a v jaké situaci pejska odměňuje.

5. Neopakuješ povely

Povely by měly být jasné a zřetelné.

6. Psa chválíš slovem i pamlskem

Jen tak si pes spojí slovní povel se správnou reakcí.

7. Pamlsek máš vždy u sebe

Zásoba dostatečného množství pamlsků je základ. Pes musí vědět, že páníček má někde u sebe pamlsky.

8. Pamlsek daruješ rychle

Páník musí vědět, že na odměnu je čas asi dvě vteřiny, kdy si pejsek pamatuje, za co pamlsek dostal.

9. Víš, který pamlsek je pro psa běžný a který super

Odměny je nutné odstupňovat. Používáním různých druhů pamlsků dáváme pejskovi najevo stupeň důležitosti daného úkonu. Nejchutnější pamlsek znamená největší odměnu.

10. Pamlsek je společné štěstí

Výcvik a výchova psa posilují vzájemný vztah mezi psem a páníčkem. Pokud je tento proces spojen s pozitivními emocemi, přináší radost oběma stranám.

Reklama

Související témata:

Načítám