Hlavní obsah

Jak vrstvit oblečení na běh? Základem je, aby vám bylo před vyběhnutím trochu chladněji

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jarem začíná nejen nová módní sezona, ale i ta běžecká. A vzhledem k tomu, že počasí je na přelomu března a dubna ještě stále dost nevyzpytatelné, je potřeba se naučit oblečení na běh správně vrstvit. Od čeho se budou vaše outfity odvíjet?

Článek

Pro zkušené běžce není vrstvení oblečení žádnou převratnou novinkou, ovšem na jaře se vždy najde i spousta začátečníků, kteří hledají informace a inspiraci. Proto jsme se snažili shrnout i povědomí o tom, proč je důležitá první vrstva a z jakého materiálu by měla být. Nebo proč, když vybíháte, by vám mělo být trochu chladněji.

Roli hraje počasí i tělesná hmotnost

Vrstvení oblečení na běh se odvíjí hned od několika základních faktorů. Nejdůležitějším z nich je samozřejmě počasí. Běhat můžete klidně i za deště, ale musíte mít správnou ochrannou nepromokavou vrstvu. V potaz musíte vzít i vaši intenzitu běhu či individuální potřeby. Začátečníci volí mírnější tempo, a proto by určitě měli volit možná o chlup teplejší vrstvy. Nicméně většina lidí s nadváhou se naopak rychleji zahřeje, takže jim bude stačit oblečení méně. Obecně platí, že by vám poté, co vyjdete ze dveří, mělo být lehce chladněji, což oceníte následně větším komfortem při samotném běhu.

Začněte spodním prádlem

Při běhu, stejně tak jako u jiných kardio sportů, je dobré myslet i na tu nejspodnější vrstvu, jíž je spodní prádlo. Ideální je takové, které je vyrobeno z funkčních materiálů (polyester, polyamid), jež dobře odvádí pot a rychle schnou. Bavlněné kalhotky a slipy by vám akorát zbytečně zadržovaly vlhkost.

Foto: Velista production, Shutterstock.com

Pozor si dejte i na vrstvu spodního prádla, které by mělo být také z rychleschnoucích materiálů.Foto: Velista production, Shutterstock.com

První a druhá vrstva

Hned po spodním prádle oblékněte první tričko, jehož cílem by mělo být především odvést pot od těla. Proto se první vrstvě říká také transportní a vyrábí se z umělých vláken. „Podle typu postavy zvolte jeho střih, který má být takový, aby materiál trika tělo příjemně obepínal, byl v kontaktu s pokožkou, a mohl tak rychle pot odvádět pryč od těla,“ radí odborná poradkyně značky Craft Karin Zezulková.

Další vrstvou, která slouží jako izolace, může být druhé triko, ale většinou to bývá lehká mikina lehčí gramáže. Její funkční materiál je často kombinovaný s tím, který je perforovaný v určitých místech, kde je potřeba zvýšit prodyšnost. Jedná se tak o místa v podpaží nebo na zádech, hlavně v oblasti lopatek, kde stéká často pot.

Ochrana proti větru

„Pokud se bavíme o správném oblečení do chladnějších dnů, lze říci, že řada běžců si často vystačí i s touto kombinací – transportní a izolační vrstva. Třetí vrstva pak ochrání před větrem, deštěm či sněhem a dle toho se různě liší jednotlivé technické parametry,“ vysvětluje Daniel Hájek ze sportovní značky Mizuno.

Třetí vrstva by neměla být příliš silná. „S kvalitní větrovkou se dá běhat po celý rok. Skvělé jsou modely kombinující více materiálů – zepředu chrání před silným větrem, shora před deštěm a na zádech jsou prodyšné – to, aby se voda mohla odpařovat. Do města volíme lehké větrovky, a to, i když prší, ale hlavně proti větru,“ radí zkušení běžci Soňa a Michal z Running2 s tím, že byste neměli zapomínat u poslední vrstvy také na reflexní prvky.

Foto: lzf, Shutterstock.com

Proti větru a dešti vás ochrání lehká větrovka.Foto: lzf, Shutterstock.com

Na nohy stačí jedna vrstva

Na běh jsou na začátku jara nejvhodnější legíny, u kterých však oproti zimnímu či podzimnímu období můžete snižovat gramáž. „To znamená, že elastické kalhoty pro jaro a léto jsou odlehčené, nemají z vnitřní strany česaný fleece,“ upřesňuje Karin Zezulková z Craftu. U legín pak můžete také regulovat v závislosti na teplejším počasí i jejich délku. V létě mohou ženy sáhnout dokonce po běhacích sukních, které mají vnitřní boxerky.

Načítám