Hlavní obsah

Jak vybrat boty na běhání? Záleží na terénu i na tom, jestli chcete výkon, nebo komfort

Foto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

Foto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, abyste si šli zaběhat, vám v podstatě stačí udělat si čas. Běhání je dostupné a komplexní, protože pozitivně ovlivňuje svalstvo i kardiovaskulární systém a psychiku. Při běhu ale nesou vaše nohy zátěž, a proto jsou správné boty klíčové. Zvlášť pokud s běháním začínáte. Víte, jaké boty jsou vhodné a na co se při jejich výběru zaměřit?

Článek

Začínáte pilovat běžeckou techniku? Najděte si boty, které budou pohodlné a podrží vás. I když ještě nevíte, jestli vás běhání bude bavit, věnujte výběru bot čas, vyplatí se vám to. Navíc v dnešní době už nemusíte vybírat ze špičatých kožených bot, které byly populární v minulém století. Moderní sportovní obuv se vyrábí hlavně ze síťoviny, má lehkou syntetickou podrážku a je maximálně flexibilní a komfortní.

Jak si vybrat boty na běhání?

Běžecké boty vám poskytnou buď komfort, nebo výkon. Proto je dobré vědět, co potřebujete. Jestli s během začínáte, zvolte si objemové (silniční) boty. Obsahují víc materiálu a jsou o pár gramů těžší, ale nabízí pohodlí a déle vydrží. Než se naučíte správnou techniku, bude pro vás nejdůležitější vlastností u bot tlumení. Díky tlumení budou vaše klouby méně zatíženy nárazem u každého kroku. Vyberte si boty s vyšším tlumením hlavně v případě, jestli trpíte nadváhou.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

I na vzhledu samozřejmě záležíFoto: Maridav, Shutterstock.com

Na co se v prodejně zaměřit?

Ideální je navštívit prodejnu specializovanou na běžeckou obuv, která vám nabídne výběr z několika značek a kde se můžete detailněji poradit s prodejci. Popište, že běháte např. v parku a po zpevněných cestách dvakrát týdně kolem tří až pěti kilometrů. V takovém případě odejdete domů s objemovou (silniční) botou.

Nebojte se zkusit si na prodejně několik párů a sledovat, jak vám boty sedí, projít se v nich, zaskákat si. Ověřte si také šířku boty vzhledem k vašemu chodidlu. Nezapomeňte na pocit v patě a achilovce. Achilovka by měla mít volnost, aby mohla při běhu správně pracovat. Patní část boty by vás neměla moc svírat a neměli byste cítit tlak. Kromě toho by boty neměly být ani příliš vysoké.

Vyberte si boty o číslo větší

Běžecká bota, která vám dobře sedí na noze, by měla být také o číslo větší než vaše boty na chození. To je zlaté pravidlo u běžeckých bot. Možná už nebudou vypadat tolik elegantně, ale vaše prsty budou mít i po delším běhu pohodlí a to je podstatné. Při běžecké zátěži totiž pracuje klenba chodidla, která potřebuje mít prostor na pružení. Tím, že klenba pruží, se chodidlo do stran i do délky prodlužuje a potřebuje místo.

Diagnostika došlapu

Díky diagnostice došlapu se objasní, jestli máte při dopadu tzv. pronaci – váš kotník je při zatížení nestabilní a padá vám dovnitř. V případě větší pronace se doporučují korekční vložky do bot s větší oporou na vnitřní hraně chodidla. Pokud dopadáte na chodidlo neutrálně, vybíráte z klasických bot. Diagnostiku došlapu vám v běžeckých prodejnách udělají na požádání.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Boty vybíráte podle toho, v jakém terénu nejčastěji běháteFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Kolik toho běžecké boty vydrží a kdy je vyměnit?

Běžecké objemové boty většinou garantují kolem 2000 naběhaných kilometrů. Jestli běháte například třikrát týdně a uběhnete do 20 km za týden, vydrží vám zhruba jeden rok. Objemové (silniční) boty a trailové boty vydrží určitě víc než bota závodní, která má málo materiálu. Elitní běžci mění boty prakticky po jednom závodě. Jestli vás běhání bude bavit, můžete si zkusit pořídit dva páry bot a pozorovat, jak se v nich cítíte. Pomůže vám to po čase s dalším výběrem.

Město versus terén. Kdy raději pořídit trailové boty?

Polní a lesní cesty, městský sníh a déšť – tyto povrchy nemusíte řešit trailovou obuví a stačí vám silniční. Pokud budete běhat v hlubokém sněhu nebo po dešti v lesním terénu, kde jsou kameny, kořeny a bláto, pak sáhněte po trailové obuvi, která má větší vzorek na podrážce.

Je při výběru boty důležitý i tzv. drop?

Další z parametrů, na které se při běhu můžete zaměřit, je tzv. drop. Pojem drop se používá k určení rozdílu výšky tlumení v přední a zadní části boty a udává se v milimetrech. Zjednodušeně řečeno je u bot s nižším dropem (0–6 mm) snadnější dopad na střed a přední část chodidla, ale jsou náročnější například pro achilovku. A vyšší drop (6–12 mm) slouží k tomu, aby byla pod patou větší vrstva tlumení a bota vám pomohla s rychlejším přechodem do odrazu. Pokud jste začátečníci a došlapujete víc přes patu, jsou pro vás lepší boty s vyšším dropem.

I když se technologie v běžecké oblasti neustále posunuje, ani sebelepší boty vás nenaučí správné technice běhu, která je klíčová pro zdravý běžecký styl.

Odborná spolupráce: Mgr. Martin Levý, běžecký trenér Běhu zdar

Reklama

Načítám