Hlavní obsah

Nejdepresivnější den roku je tu. Jak si ho vylepšit a kdy nestačí vlastní pomoc

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů, proč by mělo být zrovna třetí pondělí v lednu ten čas, kdy si sáhneme na dno psychických sil, je hned několik. Ale způsobů, jak si i v takovém případě udělat o moc lepší den, je naštěstí minimálně stejně, takže není třeba se hroutit.

Článek

Ve světě je třetí lednové pondělí – letos připadlo právě na 16. – známé jako Blue Monday, tedy nejdepresivnější den v roce. Původně ho „vymyslel“ v roce 2004 jeden americký psycholog na objednávku cestovní kanceláře, která na něj nabízela hned i zaručený lék – plný katalog exotických zájezdů. Proč se ale tenhle den jako nejdepresivnější uchytil a dodnes se tak označuje, i když prasklo, že šlo od začátku o podvod?

Protože něco pravdy na tom přece jenom je. Sváteční vánoční a novoroční nálada je pryč a zbylo z nich pár kilo navíc a možná i uvědomění, že jste opuštěnější, než jste si mysleli. Už dlouho je zima a šero nebo tma a jaro je v nedohlednu. Právě nedostatek světla psychice nepřidá, což můžete „léčit“ sklenkou vína nebo tabulkou čokolády, takže i předsevzetí jsou v trapu… No – a proč pondělí? Protože to je nejméně oblíbený den týdne, kdy se lidé vracejí po víkendu do práce.

Foto: MasobPhoto, Shutterstock.com

Neustálé šero nebo tma jsou pro psychiku zátěžíFoto: MasobPhoto, Shutterstock.com

Může za to roční období?

Není tedy divu, že leden není pro mnoho lidí zrovna nejoptimističtější měsíc – ostatně patří mezi ty, kdy je i víc sebevražd. Ale není to vždy tak vážné, mnohdy je dostihne spíš sezonní afektivní porucha, která souvisí s nedostatkem světla a častěji postihuje ženy. Přináší pocit nedostatku energie, potíže se soustředěním nebo pocity beznaděje. I když se o ní často mluví jako o depresi, je to jen přechodný stav, který zmizí s prvními slunečními dny. Deprese, to už je těžší kalibr, která se na roční období neohlíží.

Deprese, nebo špatná nálada?

Jestliže ale máte pocit, že ať děláte cokoli, tak se z výše popsaného stavu nemůžete dostat, rozhodně se vyplatí objednat se k psychologovi, psychiatrovi nebo to konzultovat se svým praktickým lékařem. Někdy pomůže i telefonát na krizovou linku.

Právě odborníci dovedou spolehlivě určit, jestli jste jen v období špatné nálady, nebo už se vás týká deprese, tedy patologický smutek. „Deprese ovlivňuje nejen prožívání, potažmo myšlení a chování, pacienti častěji trpí především poruchami spánku, pociťují velkou únavu a vyčerpání, časté je také nechutenství a celková ztráta chuti do života či dříve oblíbených aktivit. Častěji se straní lidí a izolují se, což se stupňuje a je těžké z toho vystoupit,“ vysvětluje psycholožka a psychoterapeutka Zuzana Kostelníková.

Co udělat pro lepší náladu?

S depresí si sami neporadíte a nejlépe vám pomůže odborník, ale špatnou náladu zvládnete sami. „Měli byste dost spát, cvičit a dodržovat zdravý životní styl, ale také umět odpočívat a dopřát si relaxaci nebo meditaci,“ radí psycholožka Markéta Jankovská. Každý si k tomu může přidat to, o čem ví, že mu to spolehlivě dodá optimismus a energii.

Někdo bude jako znovuzrozený po odpoledni s kamarádkou nebo s dětmi či s vnoučaty, někdo po relaxačním víkendu nebo jen delší procházce se psem. Jiný využije poukaz na masáž, který našel pod stromečkem, nebo si udělá volné odpoledne novou knihu anebo oblíbený film či seriál. Obecně pomůže vypadnout z obvyklého stereotypu, abyste zapomněli na starosti a užili si bez výčitek nebo pochybností cokoli, co jste si vybrali jako lék proti trudnomyslnosti.

Načítám