Hlavní obsah

Nedostatek světla? I v zimě má svá řešení!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Děsíte se představy zamračeného podzimu a krátkých zimních dní? Bojujete s podzimní únavou a sezonními depresemi? Viníkem může být pobyt v nedostatečně osvětlených místnostech. Jak do nich dostat světlo navíc?

Článek

Dostatek světla je nezbytný pro psychickou pohodu a zdravý metabolismus člověka. Většině se ho ale, především na podzim a v zimě, příliš nedostává. Výsledkem bývají sezonní splíny, které ovlivňují i fyzický stav.

Množství světla, které se do interiéru dostane, záleží především na velikosti oken, jejich umístění a prostorech samotné místnosti. Tyto podmínky ale příliš neovlivníte a nezbývá tedy, než si poradit jinak. Co dělat, když vaše domácnost trpí nedostatkem přirozeného světla? Máme pro vás několik tipů, jak ji můžete prosvětlit.

Vsaďte na světlé barvy

Ne nadarmo je pro většinu stylů severských zemí, kde se lidé potýkají s celoročním šerem, typické využívání světlých barev. Ty místnost opticky zvětší. Kromě bílé fungují také světle modrá a zelená, mentolová, vanilková nebo krémová.

Nebojte se ani jasných odstínů, s nimi ale pracujte velmi opatrně. Skvěle poslouží limetková, citronově žlutá, malinová nebo pomerančová, hodí se na menší kousky nábytku, dekorace a doplňky.

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Inspirujte se severskými styly a dopřejte menším místnostem dostatek bílé. Ta prostory zesvětlí a opticky zvětšíFoto: Cinematographer, Shutterstock.com

Bílý strop a studené barvy na stěnu

Při hrátkách s barvami myslete na pár základních pravidel. Strop vždy vymalujte nejsvětlejším odstínem, ideální je bílá. Místnost zvýšíte, pokud barvu ze stropu přetáhnete i na zeď a vytvoříte na ní bílý vodorovný pruh. Chcete místnost opticky rozšířit? Vsaďte na bílou a zadní stěnu vymalujte světlým odstínem některé z chladných barev. Vhodná je například světle modrá, mátová nebo mentolová.

Neopomíjejte ani podlahu. Vybírejte dřeviny a jejich imitace v bílých nebo světlých odstínech. Pokud máte tmavou podlahu nebo koberec, pořiďte si alespoň světlejší běhoun či dekorační kobereček.

Pruhy místnost šikovně rozšíří

Pomohou také geometrické tvary, z nichž nejužitečnější jsou proužky. Nikdy je ale nedávejte na všechny stěny, bohatě stačí, když s nimi ozdobíte jednu z nich. Se svislými pruhy místnost opticky prodloužíte, vodorovnými ji rozšíříte. Svislé veďte od podlahy až po strop, vodorovné z rohu do rohu.

S tmavými barvami sice můžete vykouzlit opravdu zajímavé kombinace a kontrasty, do malých místností ale nejsou tou nejlepší volbou. Proto kombinujte raději dvě světlejší barvy.

Zrcadlo místo obrazu

Místnost zvládne šikovně zvětšit a rozsvítit dobře umístěné zrcadlo. Nahradit jím můžete například obraz v obýváku. Rozlučte se s vysokým tmavým nábytkem a raději se poohlédněte po světlých kouscích a nízkých komodách. Dobře poslouží i skříně se zrcadlovými dveřmi.

Sbohem dejte také všemu, co může sloužit jako překážka přirozenému světlu. Patří sem paravány, těžké závěsy a hustě tkané záclony. Nahraďte je lehčími materiály nebo roletami. Pokud to jde, zbavte se některých dveří, popřípadě je vyměňte za posuvné nebo světlé.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Místnost zvládne opticky zvětšit i zrcadlo. Pověste ho na zeď místo obrazu nebo opřete o stěnuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nejlepší volbou jsou bodová světla

V neposlední řadě je nezbytné zapojit umělé světlo. Nejméně vhodnou volbou jsou stojací lampy zbytečně zabírající prostor a visací lustry, které místnost opticky rozdělují a snižují. Ideální jsou naopak bodová světla. Jedno centrální umístěte do středu místnosti a okolo něj pak rozmístěte pár menších. Myslete na to, že bodová světla by měla být vzdálená alespoň metr od rohů, aby netvořily zbytečné stíny.

Denní světlo i s malými okny? Ano!

Věděli jste, že si denní světlo můžete dopřát, i když máte malá okna? Slouží k tomu tzv. světlovod. Ten sbírá denní světlo venku, skrz tubus s vysoce výkonnými zrcadly ho vede do interiéru a přes difuzér přirozeně rozptyluje do jednotlivých místností. Světlo lze rozvádět po celém domě i během podzimních a zimních dnů.

Jeho instalaci můžete s notnou dávkou šikovnosti zvládnout sami, vždy je ale výhodnější si zaplatit montáž od specialisty.

Reklama

Související témata:

Načítám