Hlavní obsah

Glosa: Jak se najíst dobře, levně a dokonale? Naskočte na staronový trend od čumáčku po ocásek

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, co jsme objevovali kouzlo sushi, ke snídani mixovali smoothie s exotickými semínky a připravovali raw dezerty. Dnes frčí zero waste a skromná kuchyně.

Článek

Generace před námi ovládaly umění, jak se najíst dobře, levně a dokonale. V kuchyni se zužitkovalo všechno: od popadaných jablek a lesních plodů po zbytky z večeře, které se na druhý den proměnily v jiné chutné jídlo. Jsou rodiny, které tyto dovednosti neztratily, pro mnohé je to ale po období nadbytku levných potravin úplně nová disciplína.

Trendy jako od čumáčku po ocásek a od kořene po nať ještě nedávno vypadaly jako salonní hra pro osvícené milovníky kuchyně, vždyť kdo by už jedl vnitřnosti a pesto z mrkvové natě! Dnes se tenhle přístup k potravinám stává nutností pro čím dál širší vrstvy.

A je to tak dobře. Vnímám a sama cítím obavy z následujícího období. Mám dva dorůstající syny a vím, jak razantně stoupají náklady na jídlo a energie. Chápu frustraci a hněv, které z nich pramení, a taky vím, že rodiny nejvíc ohrožené chudobou za jídlo rozhodně neutrácely zbytečně ani doposud.

Jenomže podle nedávného průzkumu MENDELU vyhodí průměrný obyvatel brněnského sídliště 37,4 kg jídla ročně. Možná je opravdu čas zamyslet se nad tím, co a jak nakupujeme, a především nad tím, co vyhazujeme.

Vařit levně totiž neznamená vařit špatně, ale především neplýtvat, oprášit zkušenosti předků a naučit se připravovat jídlo ze základních surovin. Luštěniny, tvaroh, vejce, brambory, kysané zelí, červená řepa, kořenová zelenina, jablka, jáhly, kroupy, pohanka a kousek špeku vám díru do rozpočtu neudělají. Pochválí vás za ně každý výživový poradce a dají se z nich uvařit opravdové pochoutky.

Receptů i video postupů od skvělých šéfkuchařů dnes najdete na internetu spousty. Chce to jen nebýt líný a pustit se do vaření. Že na to nemáte čas? A už jste se dnes podívali, kolik času jste strávili bezcílným brouzdáním po sítích?

Autorka pro vás připravila pestrý, chutný a hlavně levný jídelníček na celý týden. Jedna porce vás vyjde na méně než 30 Kč!

Reklama

Načítám