Hlavní obsah

Jídelníček na týden pro celou rodinu za 30 Kč na porci. Jak si připravit plnohodnotná a chutná jídla

Foto: Tomáš Rubín

Nákup, ze kterého jsem uvařila všechny pokrmy na fotografii, stál 840 Kč. Dohromady to je 28 porcí domácího jídla: jedna porce tak vyjde na 30 KčFoto: Tomáš Rubín

Dobrá zpráva na úvod je, že pestrý a chutný jídelníček dokážete připravit i s omezeným rozpočtem. Připravili jsme menu na celý týden tak, aby částka za porci nepřesáhla 30 korun. Jak na to krok za krokem?

Článek

Velký hrnec dobrého jídla pro čtyři lze i dnes uvařit za méně než 50 Kč. Jenže chutná, levná (a většinou bezmasá) jídla se nedají jíst pořád. Zejména proto, že v nich obvykle chybí dostatečné množství bílkovin a také maso je nejdražší surovina. Uvařit plnohodnotné jídlo s masem a přílohou za tuto cenu je téměř nemožné.

Řešení ale naštěstí existuje: jídelníček musíte naplánovat na několik dní a při nákupech přemýšlet. Když v týdnu chytře prostřídáte dražší masová jídla s levnějšími pokrmy z luštěnin a sezonní zeleniny, není až tak složité dostat se na 30 Kč za porci.

Jídelníček jsme připravovali začátkem září 2022, v čase, kdy vrcholila sezona rajčat, paprik, a i květák se dal pořídit levněji. Jejich cena je v květnu 2023 vyšší, zároveň ale klesla cena jiných potravin, a pokud budete nakupovat za akční ceny, stejný nákup se vám podraží jenom o 16 korun.

Pokud chcete ušetřit, vsaďte vždy na sezonní potraviny. Skvělé recepty najdete v rubrice Co vařit o víkendu.

Čeká vás šest receptů na rychlá a levná rodinná jídla. Uvaříte podle nich obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu na celý pracovní týden tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun (a jeden recept je navíc pro ty, komu některá surovina opravdu nechutná). Jak ušetřit na jídle?

1. Dobře plánujte (a zapojte rodinu)

V neděli večer připravte jídelníček na příští týden. Každý člen rodiny se k němu může vyjádřit a společně pak vylaďte finální podobu. Děti jsou ochotnější přijmout i méně oblíbená jídla, když se na plánování podílejí a mají možnost výběru. V klidu si sepište, jaké suroviny vám chybějí (níže najdete celý nákupní seznam), v týdnu pak ušetříte čas, nervy i peníze – odpadne úporné přemýšlení nad večeří mezi regály, které nezřídka končí nákupem drahých polotovarů.

2. Nebojte se improvizovat

Připravený jídelníček udrží rozpočet v rozumných mezích, ale neberte ho jako dogma. Buďte připraveni reagovat na různé slevové akce: založte si složku s oblíbenými recepty a průběžně ji doplňujte. Ideální je sdílený soubor, ke kterému máte přístup z telefonu. Když pak uvidíte květák v akci, vzpomenete si třeba na květákové placky.

Foto: Tomáš Rubín

Tvarohové knedlíky s ovocem jsou sázka na jistotu. A jsou skvělé, i když jsou plněné jablky! Foto: Tomáš Rubín

3. Nakupujte chytře

Slevové akce využívejte, ale s rozumem. Ve větším nakupujte jen to, co určitě spotřebujete a máte kde uskladnit. Nenechte se zlákat akčními cenami cukrovinek. Koupíte-li tři balení sušenek s původní cenou 28 Kč v akci za 17, vypadá to, že jste ušetřili hezkých 33 Kč. Ve skutečnosti jste utratili 51 Kč za hromadu cukru a nezdravých tuků. Za podobnou cenu upečete plný plech cuketového perníku s jogurtem, který můžete dětem bez rozpaků zabalit ke svačině.

  • Chcete čísla? V akci jsem koupila celé kuře plus dvě čtvrtky (2,20 kg) za 180 Kč. Po vykostění jsem měla 600 g kuřecích stehen bez kůže a 600 g kuřecích prsou s kůží. Zůstala mi křídla a skelety se spoustou masa – připravila jsem z nich 3,5 l silného kuřecího vývaru, pak jsem je obrala a získala jsem 300 g vařeného masa (na 5 porcí rizota). Kdybych kupovala prsa, stehna a skelety zvlášť, utratím asi 350 Kč.
Foto: Tomáš Rubín

České rizoto má sice s italskou předlohou společné jenom jméno, jinak je to ale příjemné domácké jídlo, které bude skvělé i ze zbytků masa z vývaruFoto: Tomáš Rubín

4. Nebojte se pustit do vaření

Nejvíc ušetříte (a nejkvalitnější jídlo připravíte), když budete vařit ze základních surovin. Myslíte, že to neumíte? Na internetu najdete videopostupy téměř na vše!

Skvěle lze ušetřit na moučných přílohách. Za kilo chlazených špeclí zaplatíte asi 120 Kč, domácí vyjdou na 20. Vyrobit 12 pšeničných tortill stojí 15 korun, v obchodě za ně chtějí skoro stovku. A vlastní nudle do polévky znamenají oproti kupovaným téměř poloviční úsporu.

Dejte přednost suchým luštěninám a mrazenému hrášku a kukuřici před konzervami. Naučte se, jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly: získáte levný zdroj kvalitních rostlinných bílkovin.

Když narazíte na levné ovoce nebo zeleninu, zpracujte je: zavařujte a nakládejte, sušte a ukládejte do mrazáku. Sezonní zeleninu využívejte co nejvíc, je nejen zdravá, ale jídlo navíc nastaví a zlevní.

Foto: Tomáš Rubín

Překvapivě hodně se dá ušetřit, když moučné přílohy připravíte sami. Není to nijak složité. Domácí nudle v polévce jsou navíc vždy hitFoto: Tomáš Rubín

5. Neplýtvejte a sledujte sociální sítě

Kupujte jenom tolik, kolik opravdu spotřebujete, a případné přebytky řádně označte a odkládejte do mrazničky. Mějte přehled, co v mrazničce opravdu máte, a spotřebujte jídlo dřív, než se promění na nevzhlednou přesušenou hroudu.

A inspirujte se! Iniciativa Zachraň jídlo spustila program Září proti plýtvání a každý týden přináší skvělé tipy, jak ušetřit. Za projektem Skromná kuchyně stojí pan Cuketka a jeho videorecepty jsou domácké, nenáročné a poměrně levné. Skvělou práci dělá i skupina kolem Hany Michopulu pod hastagem #skromnejidlo.

Levný rodinný jídelníček na pracovní týden

Jak tedy připravit 28 porcí domácího jídla v 6 receptech dohromady za 840 Kč (24 porcí pro 4člennou rodinu + 4 porce mi zbyly navíc například pro návštěvu nebo je můžete zamrazit), průměrně za 30 Kč za porci? (Z kuřecích skeletů jsem navíc připravila asi 3,5 l vývaru.)

V ceně nejsou započítány náklady na energie a na práci, recepty jsem ale připravovala tak, aby bylo vaření co nejkratší a nejúspornější a nebylo příliš komplikované. Práci se sice nevyhnete, ale rozhodně ji nemusí dělat jen jeden člen domácnosti! K projektu jsem přizvala třináctiletého syna: zvládl vykostit kuře podle videa, uválet ovocné knedlíky a zapečený květák uvařil úplně sám.

A co najdete na stole?

Recepty s přesnými rozpisy postupně zveřejníme v průběhu následujícího týdne. Jsou nenáročné a bez drahých či neobvyklých ingrediencí a postupů. Jaké suroviny byly k vaření potřeba?

Nákupní seznam
Kuře v akci, 2,20 kg (celé plus dvě čtvrtky)180 Kč
Cibule, 1 kg20 Kč
Květák v akci, 1 kus45 Kč
Mrkev, 4 kusy15 Kč
Petržel, svazek 350 g35 Kč
Celer s natí, 1 kus25 Kč
Salátová okurka, 1 kus20 Kč
Rajčata, 4 kusy24 Kč
Paprika bílá, 2 kusy10 Kč
Ledový salát, 1 kus22 Kč
Jablka, 4 kusy20 Kč
Máslo 60 Kč
Měkký tvaroh, 0,5 kg52 Kč
Gouda, 250 g55 Kč
Zakysaná smetana, 200 g17 Kč
Jogurt hustý bílý, 200 g20 Kč
Vejce, 10 kusů43 Kč
Rýže jasmínová, 500 g32 Kč
Dětská krupička, 500 g30 Kč
Hrách žlutý půlený, 500 g18 Kč
Mouka hladká, 1 kg21 Kč
Mouka polohrubá, 1 kg21 Kč
Olej, 1 l55 Kč
Cena za nákup840 Kč

Nakupovala jsem podle připraveného jídelníčku, takže jsem beze zbytku využila většinu surovin. Nespotřebovala jsem celý olej, mouku ani máslo a zůstalo mi i 1,5 litru domácího kuřecího vývaru. Navíc jsem použila sůl, koření, moučkový cukr na knedlíky, hrst hrášku z mrazáku, darovaná rajčata a okurku.

Tento jídelníček berte jako inspiraci, jak nad jídlem přemýšlet. Dopřejte si v týdnu dražší kus masa, na druhý den zbytek modifikujte, doplňte zeleninou a přetvořte na jiné jídlo. Zaveďte luštěninové středy nebo nudlové čtvrtky a využívejte sezonní zeleninu a ovoce. I skromnější jídlo hezky naservírujte, ozdobte čerstvými natěmi a jezte v klidu. Je to to nejlepší, co pro sebe a rodinu můžete udělat.

Při přípravě týdenního jídelníčku vás mohou inspirovat jednoduché recepty na levná jídla.

Reklama