Hlavní obsah

Jak ušetřit na energiích v zimě v domě i paneláku? Sloučením elektroměrů nebo tepelným čerpadlem

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je pro mnohé lidi strašák už teď, protože možná poprvé vůbec netuší, kolik je bude stát vytápění a zda na to vůbec budou mít. Měli byste se zbavit plynu a opravdu se vyplatí tepelné čerpadlo?

Článek

Kolik bude stát letošní zima, tedy topení? To nikdo neví, ale většina odhadů je tak děsivá, že hodně lidí hledá metody, jak co nejvíc ušetřit za topení. Jaké to jsou a co je o nich dobré vědět?

Fotovoltaické panely

Solárních panelů na střechách domů přibývá. Uvažujete o nich také? Pořizovací cena domácí solární elektrárny je přibližně od 170 do 500 tisíc Kč. Snížit ji mohou dotace. „Zájem o ně roste a z programu Nová zelená úsporám můžete získat průměrně 180 tisíc. Díky tomu je návratnost investice šest až deset let,“ uvádí Stanislava Beyerová ze Státního fondu životního prostředí ČR.

Na solární panely musíte najít správné místo. „V našich podmínkách je optimální šikmá střecha se sklonem okolo 35 stupňů a orientací na jih,“ říká Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis.

Největší výkon má solární elektrárna v létě, v zimě pracuje zhruba na 20 % výkonu. Nespotřebovanou energii můžete ukládat do iontových baterií, lze ji i odprodávat dodavateli energie nebo si ji schovávat do virtuální baterie.

Životnost panelů je nejméně 30 let. Neobsahují toxické látky a jejich recyklace je nenákladná a srovnatelná s likvidací běžného domácího elektroodpadu.

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Solární elektrárnu má na střeše stále více domůFoto: shurkin_son, Shutterstock.com

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je prezentováno jako řešení pro všechny, kdo chtějí ušetřit při vytápění. „Zájem stále roste, ale často je spíš emocionální než racionální. Chtějí si ho pořídit i ti, kdo o něm moc nevědí a neuvědomují si jeho výhody i nevýhody. Přejít například z plynu na čerpadlo není až tak snadné a ne pro každý dům je vhodné,“ varuje Jiří Svoboda ze společnosti Master Therm.

Aby měla instalace čerpadla efekt, je důležité nechat posoudit tepelné ztráty objektu, ale i topnou soustavu – hodí se hlavně při podlahovém vytápění.

Pořizovací cena čerpadla začíná přibližně u 250 tisíc Kč. Cena roste, pokud zařízení vytápí a současně ohřívá teplou vodu, na takové ovšem můžete dostat dotaci až do 180 tisíc korun. A ještě víc, pokud kombinujete čerpadlo se solárními panely.

Čerpadla se dělí na typ země-voda a vzduch-voda. První získává tepelnou energii ze země a je zapotřebí mít plochu pro instalaci kolektoru nebo vrt hluboký několik desítek metrů. V případě druhého typu, který odebírá energii z venkovního vzduchu, je pořízení i instalace mnohem jednodušší, ale je nutné počítat s vyšší hlučností, která by mohla vadit sousedům. K nákladům je zapotřebí připočíst i pravidelné roční servisní prohlídky či pozáruční opravy.

Foto: klikkipetra, Shutterstock.com

Tepelné čerpadlo je nákladná záležitost, na kterou ale můžete dostat dotace Foto: klikkipetra, Shutterstock.com

Topení dřevem

Hodně domácností se chce vrátit ke dřevu na topení. I přitom lze udělat pár chyb, které ho učiní neekonomickým. Počítat musíte i s nárůstem ceny dřeva – letos je nejdražší za 20 let.

Zásadní je i výběr topidla. „Roste poptávka po akumulačních krbech, které nepřetápějí obytnou místnost, uchovávají teplo a hřejí ještě několik hodin po vyhasnutí,“ komentuje Petr Banasinski ze společnosti Hoxter. Kamna s výměníkem vody se nesmějí přehřívat, a pokud je součástí systému oběhové čerpadlo, pak by mělo mít záložní zdroj energie pro případ výpadku proudu.

Je také třeba udržovat komín a zabránit otravě oxidem uhelnatým. Aby nedošlo k přehřátí, měli byste dát pozor na příliš časté a nadměrné přikládání – kolik kamna snesou, to určuje výrobce. Dřevo na topení by mělo být vyschlé, skladované alespoň dva roky na suchém a dobře větraném místě. Čerstvé dřevo má oproti vyschlému jen poloviční výhřevnost.

Foto: Matt Prince, Shutterstock.com

Topení dřevem je ekonomicky zajímavé, ale má svá pravidlaFoto: Matt Prince, Shutterstock.com

Jak ušetřit v bytě a v paneláku

Výše zmíněné metody se většinou týkají majitelů domů. Co ale ti, kdo bydlí v bytovce nebo paneláku? Pokud se majitelé bytových jednotek v domě dohodnou, mají různé možnosti.

  • Fotovoltaickými panely na střeše lze zajistit elektřinu do společných prostor. -
  • Sloučením elektroměrů do jednoho a rozpočtem podle podružných měřidel se ušetří poplatek za distribuci, který má v rámci smlouvy sjednaný každá domácnost. Se sloučením elektroměrů musí souhlasit alespoň polovina vlastníků. -
  • Určete skutečnou sílu jističů. Má-li dům jističe předimenzované, platí se zbytečně vyšší poplatky. Mnohdy stačí v rámci revize určit reálnou potřebu a úspory jsou citelné. -
  • Mnoho domů má starý atmosférický kotel, který lze nahradit kondenzačním kotlem s moderním řízením a regulací. „Taková výměna představuje úsporu okolo 30 % jen na spotřebě plynu. Návratnost projektu s předpokládanou životností kotle 15 let je asi tři a půl roku,“ říká obchodní ředitel společnosti MJEnergie Jan Šmíd. -

Reklama

Načítám