Hlavní obsah

Jak si rychle a snadno zapamatovat slovíčka, data, hesla či čísla? Vytvořte si k nim vtipný příběh

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapamatovat si cizí slovíčka, bez problému v paměti vylovit všechna důležitá data, telefonní čísla, hesla či PIN kódy? Neplést si jména obchodních partnerů nebo nakupovat bez seznamu, a přesto nic nezapomenout? Ne, není to nedosažitelný sen. Kdepak, podle experta na paměť a paměťové techniky Jakuba Poka stačí jít na to správným způsobem.

Článek

Myslíte si, že naučit se třeba sto slovíček za hodinu zvládne jen majitel fotografické paměti? Nebo že jen génius s darem od boha nemá problém se zapamatováním si nejrůznějších pouček, hesel, jmen, důležitých dat a podobně? Že normální smrtelníci nemají šanci tolik informací pobrat, nebo když ano, tak jen na chvíli, než to všechno rychle zapomenou? Možná vás z omylu vyvede Jakub Pok, lektor a zakladatel Školy paměti, autor knihy Jak se naučit 100 slovíček za hodinu, jemuž nyní vychází další titul Dokonalá paměť – Jak si zapamatovat úplně cokoliv, který napsal se svou ženou.

Co všechno se dá zapamatovat?

Nesmyslné memorování věcí, které příliš nevyužijete, asi nemá smysl. „Kapacita lidského mozku je sice prakticky neomezená, ale pochopitelně si pomocí paměťových technik ukládáme jen informace, které nám k něčemu budou. Všechna telefonní čísla nepotřebujete, klidně si je nechte v mobilu, ale praktické věci jako SPZ auta, důležitá hesla, rodná čísla rodinných příslušníků, číslo občanského průkazu nebo pasu, IČO firmy – to už jsou informace, které je fajn v paměti mít,“ říká Jakub Pok.

Jedno je jisté, mít v hlavě encyklopedii ptactva není potřeba (pokud nepřednášíte na fakultě ornitologii), ale umět s pamětí pracovat a dokázat si zapamatovat, co je zrovna pro vás a váš život důležité, je výhra. A tady je několik rad, jak na to.

Foto: Petr Kozlík

Jakub Pok se zabývá pamětí přes dvacet letFoto: Petr Kozlík

1. Představte si něco směšného

Základní paměťovou technikou je, že si danou věc (to, co si chcete zapamatovat) spojíte s nějakým obrazem. „Paměť si totiž pamatuje lépe to, co je schopna si představit,“ upřesňuje Pok a přidává pár příkladů. Potkáte se s paní Hrdličkovou a je žádoucí, abyste si její příjmení zapamatovali, protože je to vaše důležitá klientka? „Tak si třeba v jejích vlasech představte vrkající hrdličky a takhle si to uložte do hlavy,“ radí Pok.

Skvěle pak tahle technika třeba funguje u učení se cizích slov. Pok to vysvětluje třeba na anglickém slovu „slip“, tedy uklouznout. Jasně, můžete si pořád dokola opakovat slip – uklouznout, slip – uklouznout, ale také si můžete k tomu slovu vymyslet nějaký příběh, díky němuž se vám to bude lépe pamatovat. „Klíčem je najít ve slovíčku nějaké české slovo, které bude pro vaši paměť uchopitelné, a to pak spojit s českým významem slova, ideálně pomocí nějaké vtipné, až bizarní asociace. Když se lépe zadíváte, možná vám anglické slip připomene české slipy. A už stačí si jen představit, jak uklouznete na ledu a natrhnete si u toho slipy,“ říká Pok. Že je to absurdní příběh? Super! Právě na ty totiž mozek nejlépe slyší.

1. Nepište si seznamy, pamatujte si je

Neříkáme, že byste měli zahodit svoje diáře, mobily a zápisníky a přestat si dělat důležité poznámky. Ale pravda je, že čím víc se budete právě na tohle spoléhat, tím méně bude fungovat vaše paměť. Mozek totiž funguje jako sval, když ho nepoužíváte, zakrní. „Někdy cíleně odložte telefon a zapamatujte si něco jen tak. Třeba nákup nebo seznam úkolů. Nebojte se, že byste to zapomněli. Když bude mozek vědět, že si termín poznamenáte, řekne si: Ok, zapiš si to, já si dám pauzu. Pokud se ale spolehnete na vlastní paměť, ve štychu vás nenechá,“ tvrdí Pok.

Foto: Tortoon, Shutterstock.com

Jdete na nákup? Doma si napište, co všechno potřebujete, pak se to chvíli učte a do obchodu jděte bez seznamu. Schválně jestli přinesete všechnoFoto: Tortoon, Shutterstock.com

2. Dbejte na dobrý spánek a pohyb

Aby mozek fungoval a byl fit, potřebuje pravidelně okysličovat a také odpočívat. Nejlépe se pak okysličuje při sportu či nějakém pohybu a nejlépe odpočívá samozřejmě při kvalitním spánku. „Účastníkům Školy paměti píšeme, ať se pokusí před kurzem spát alespoň 7,5 hodiny. Výzkumy jednoznačně ukazují, že když spánkově deprivujeme, rychleji stárneme a častěji zapomínáme,“ říká Pok. „A také, když se potřebujete něco naučit, určitě vám to půjde lépe, když si předtím půjdete zaběhat,“ dodává.

3. Opakujte si, co se naučíte

Pomocí paměťové techniky se naučíte sto slovíček z němčiny, ale za dva týdny si jich pamatujete sotva deset. Tohle riziko přiznává i Jakub Pok, nicméně ví, jak mu předejít. „Ano, existuje vědecky ověřená křivka zapomínání, která velmi nekompromisně říká, že když neuděláte opakování do 24 hodin, zmizí až 80 procent informací,“ vysvětluje. To platí nejen při učení cizího jazyka, ale jakékoli snaze si něco zapamatovat.

A tak, jakmile si něco do hlavy uložíte, musíte si to průběžně opakovat. I když to někomu může připadat jako ztráta času, je to otázka pár vteřin. Vždyť jak dlouho vám zabere si v hlavě zase přehrát příběh o tom, jak jste uklouzli a natrhli si slipy? Navíc po čase a po pár opakováních se tenhle příběh upozadí a v hlavě už vám víceméně navždy zůstane jen to potřebné slovíčko.

Načítám