Hlavní obsah

Co vše ovlivňuje střevní mikrobiom? Štěstí, spánek, úzkost i pozornost, říká přední český odborník

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou témata, o kterých se nemluví. Ale zajímají každého. Protože každý se vyprazdňuje. Tlusté střevo však není jen poslední štace potravy v těle. V organismu ovlivňuje téměř všechny děje. Dokonce i to, s jakou náladou jste dnes ráno vstali.

Článek

Představte si obrovskou metropoli – asi jako Šanghaj. Po ulici běhá spoustu řemeslníků a také policistů, kteří dohlížejí na pořádek. Každý ví, co má dělat, všechno funguje. Už to vidíte? Gratulujeme. Právě jste nahlédli do fungování střevního mikrobiomu, protože přesně takhle šrumec v lidských útrobách popisuje v podcastu MUDr.ování Július Örhalmi, přední český koloproktolog:

O tom, že je lidské střevo hustě osídleno rozličnými mikroorganismy včetně plísní a hub, se ví dávno. Ale teprve nejnovější poznatky ukazují, jak důležité v sobě hostíme společenství. „Střevní mikrobiom ovlivňuje celého člověka včetně psychiky. Vylučuje totiž serotonin, což je hormon štěstí. Když je ho nedostatek, pacient má spánkové poruchy, poruchy pozornosti, deprese, úzkostné stavy,“ vypočítává v podcastu odborník. To už jsou dost pádné důvody pro to, abychom zdraví tlustého střeva věnovali pozornost.

Foto: Proženy.cz

Gastroenterolog a proktolog MUDr. Július Örhalmi Foto: Proženy.cz

Hemoroidy má každý

Nejčastější problém, se kterým se lidé obracejí na proktologa, je hemoroidální nemoc. Říká se jí laicky hemoroidy, což není přesné, protože ty má každý. „Dokonce i malé dítě. Jde totiž o žilní pletenec u ústí konečníku, jenž má kromě jiného utěsňovací funkci,“ vysvětluje náš host.

Podle informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky se s hemoroidální nemocí léčí 800 000 lidí ročně. „Na vině je obezita, sedavý způsob zaměstnání, nedostatek vlákniny a nedostatečný pitný režim. A někdy i stres,“ vypočítává nejčastější příčiny lékař. Pokud pacient přijde včas, ve většině případů je možné problém vyřešit ambulantně. Hemoroidální nemoc se může objevit také u žen po porodu. To je sice velice nepříjemné, ale tlusté střevo se může dostat i do mnohem horších potíží.

Když nemůžete vyjít z bytu

Při tak namáhavém silovém výkonu, jako je porod, se totiž v oblasti kolem konečníku může pokazit i leccos dalšího. Výsledkem může být zdrcující diagnóza inkontinence stolice. „Pacienti jsou sociálně deprivovaní, protože se téměř nedostanou z domu. Ale každá inkontinence je léčitelná. Pomůže třeba sakrální neuromodulace, kdy se zavede ke křížové kosti elektroda, která dráždí nervové zakončení směřující ke konečníku a zároveň vysílá nervové signály k mozku. Je to jednoduchá a velmi efektivní operace, úspěšnost je kolem devadesáti procent,“ říká lékař.

V podcastu MUDr.ování se také dozvíte, proč bychom neměli vysedávat dlouho na toaletě, jaké nemoci mohou střeva postihnout a jak se jich vyvarovat a proč by měly ženy pravidelně posilovat pánevní dno.

S kým jsme si povídali?

Gastroenterolog a proktolog MUDr. Július Örhalmi je předseda České koloproktologické společnosti. Koloproktologie je chirurgický obor, který se zabývá výzkumem a léčbou onemocnění tlustého střeva a konečníku.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám