Hlavní obsah

Kam vyrazit za víkendovou zábavou? Na matějskou, do Japonska nebo na Pražský hrad za úplňku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že ač máme stále únor, čeká nás víkend počasím a teplotami připomínající jaro. Tak proč sedět doma a nevyrazit na nějakou zajímavou akci? Inspirujte se našimi tipy.

Článek

Poslední únorové dny by měly být opět teplotně nadprůměrné, takže není třeba se zavírat doma. Máme pro vás několik zajímavých akcí, na které můžete vyrazit.

Matějská pouť 2024 – vstupné, termín a otvírací doba

Jestli je něco neklamným znamením, že se blíží jaro, pak to je začátek Matějské pouti. Letos bude probíhat od 24. února do 14. dubna, klasicky na Výstavišti Praha, a nabídne řadu tuzemských i zahraničních atrakcí.

Otevřeno je denně kromě pondělí a dorazit můžete i o Velikonocích. Ve všední dny je vstup na Matějskou pouť zdarma a otevřeno je od 13 do 21 hodin. O víkendu a svátcích je otevřeno od 10 do 22 hodin, na tyto dny je zapotřebí si koupit vstupenku, což můžete udělat i online přes Ticketportal. Vstupné je 30 Kč, ale platí jen pro vstup do areálu, nikoli na jednotlivé atrakce, ty si musíte platit zvlášť. Vstupenku musí mít každý návštěvník bez ohledu na věk.

Letos Matějská pouť slaví už 429 let, v Národní knihovně je archivována zpráva s první zmínkou již z roku 1595. Stala se tradiční první poutí v Praze i v Evropě.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Milujete kolotoče, střelnice a podobné pouťové atrakce? Pak nesmíte chybět na Matějské poutiFoto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Japonsko uprostřed Prahy

Od 26. února do 3. března 2024 můžete zažít Japonsko v Praze na 17. ročníku festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2024, který proběhne v Kině Lucerna a zavede diváky do světa japonských piktogramů a pravidel. Můžete se těšit na divadlo, hudbu, tanec, výstavy, tvořivé dílny i japonské občerstvení.

Foto: Zdeněk Thoma

Po celou dobu festivalu bude v Kavárně Lucerna k vidění i výstava fotografií Zdeňka Thomy s názvem Střípky JaponskaFoto: Zdeněk Thoma

Mezinárodní den průvodců

Mezinárodního dne průvodců, který pravidelně připadá na třetí únorový víkend, můžete využít i letos k bezplatným prohlídkám mnoha památek. Například v Praze zve Asociace průvodců ČR veřejnost na prohlídku baziliky svatého Petra a Pavla na Vyšehradě, kam můžete dorazit ve 14 hodin. Není třeba se předem hlásit a můžete vzít i děti, neboť je připraveno několik tras, včetně té, která je vhodná pro rodiny. V Praze můžete zajít i do Svatovítské katedrály, a to od 10 do 12 hodin. Obdobnou akci můžete využít i v dalších 17 městech ČR – například v Brně, Kounicích, Poličce, Olomouci, Českých Budějovicích atd.

Mimochodem, v sobotu můžete zažít i komentovanou prohlídku Pražského hradu při úplňku, která se koná od 19 do 21 hodin.

Foto: Kristi Blokhin, Shutterstock.com

V sobotu je Mezinárodní den průvodců, v rámci kterého nabízejí na mnoha místech své služby zdarmaFoto: Kristi Blokhin, Shutterstock.com

Masožravci vs. vegetariáni

Masožravci vs. vegetariáni aneb štíři a strašilky v botanické, tak se jmenuje výstava, kterou můžete v rámci standardní prohlídkové trasy vidět ve foyer skleníku Tropicana v Botanické zahradě Teplice. Jestli vás tito zajímaví živočichové zajímají, pak se o nich můžete dozvědět víc ještě v sobotu 24. 2., kdy se konají od 10 do 12 hodin přednášky (začátek vždy v celou a půl) k této výstavě.

Foto: Botanická zahrada Teplice

Chcete se dozvědět víc o strašilkách a štírech? Pak zajděte do skleníku Tropicana v teplické botanické zahraděFoto: Botanická zahrada Teplice

Spartan Race Hradec nad Moravicí

Spartan Race je jedním z nejpopulárnějších extrémních překážkových závodů na světě. V roce 2010 ho založil Joe De Sena a z USA se velmi rychle rozšířil do celého světa. K nám dorazil v roce 2013 a nabízí několik tratí, které se liší délkou i náročností. Účastnit se mohou i děti od 4 do 14 let, pro které je připravena speciální trasa. Do Hradce nad Moravicí se můžete přijet v sobotu nejen podívat na ty, kteří přijdou závodit, ale také si můžete leccos sami vyzkoušet, pokud si troufnete – připravena je totiž i soutěž pro diváky. Můžete předvést shyby na hrazdě, angličáky na čas nebo přehazování pneumatiky.

Foto: Spartan Race

Spartan Race je závod pro ty, kteří se nebojí ani extrémně náročných výzevFoto: Spartan Race

Zahradní projekty pro kutily

Zatím se zdá, že zima už to zabalila, takže zahrádkáři se začínají rozhlížet, co by mohli začít dělat. Kromě úklidu po zimě si můžete nastudovat třeba některou z vychytávek, které najdete v knize Zahradní projekty pro kutily (nakladatelství Kazda). Na 128 stranách jsou nápady, jak postupovat, pokud byste chtěli postavit pařeniště, betonový květináč nebo jezírko. Na své si přijdou i ti, kdo mají k dispozici třeba jen balkon či terasu. A věděli jste, že pěstovat se dá i v okapu? Pokud vás to tedy netáhne za kulturou ani sportem, přečtěte si tuto knihu a start zahrádkářské sezony vás nezastihne nepřipravené!

Foto: Nakladatelství Kazda

Najděte inspiraci pro nadcházející sezonu na zahradě, než to vypukne, můžete si nachystat všechno potřebnéFoto: Nakladatelství Kazda

Načítám