Hlavní obsah

Kam na zimní výlet, když není moc sněhu? Na únikovku do zámku i do krápníkové jeskyně s baterkou

Foto: Tomasurb, Mapy.cz

Foto: Tomasurb, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nejste žádní lyžaři, možná právě roztál sníh… I tak vás to táhne v zimě ven? Projít se, nadýchat se čerstvého vzduchu a hezky se protáhnout či pobavit – to zní jako skvělý plán. Tak kam se vypravíte? Inspirujte se našimi tipy na méně tradiční zimní výlety.

Článek

Krásných míst je po celé naší republice víc, než byste čekali. Tak se podívejte na pár zaručených tipů na jednodenní zimní výlet na zajímavá místa, o kterých možná ani netušíte, že existují.

Vrch Boreč nikdy nezamrzá

Říká se mu také Kouřová hora, protože z útrob tohoto kopce v Českém středohoří stoupá i v zimě teplý vzduch, který se v zimě mění v páru. Ale nelekejte se, o činnou sopku se opravdu nejedná. Ty poslední vyhasly na našem území už před miliony let. Vysvětlení záhady je prosté. Vrch Boreč je uvnitř protkán puklinovým labyrintem a ve spodní části nasává v zimě studený vzduch, který pak stoupá vzhůru, cestou se ohřívá a nahoře vychází o teplotě 9–10 °C. A čím větší je zima, tím je pára viditelnější.

Těsně u výdechů teplého vzduchu (říká se jim ventaroly) pak i v zimě rostou vzácné rostliny, které jinak teploty pod nulou nesnášejí. Přes vrch vede naučná stezka Boreč. Je dlouhá tři kilometry a začíná v obci Režný Újezd nedaleko Lovosic.

Zámek Valeč a skvosty baroka

Kousek od Karlových Varů objevíte i v zimě otevřený zámek Valeč, který nadchne všechny milovníky historie a především baroka. Prohlídka zámeckých interiérů přiblíží podrobnosti o rekonstrukci objektu a za vidění stojí také unikátní audiovizuální expozice zachráněných gotických fresek z doupovského kostela svatého Wolfganga. V objektu bývalé zámecké kovárny vzniklo lapidárium pro sochy Matyáše Bernarda Brauna. Zámek nabízí také noční prohlídky.

Kamberk na solné stezce

Kdysi tudy vedla pradávná solná stezka a krajem se potulovali prospektoři, kteří zde hledali naleziště vzácných kovů. Vesnička Kamberk leží na Benešovsku v tzv. blanické brázdě asi 14 kilometrů jižně od Vlašimi. Nevelká obec, původně pojmenovaná Karremberg, bývala hornickou osadou a těžilo se tu také zlato. Prohlédnout si můžete kostel svatého Martina, jehož existence je doložená již od roku 1352, a jihovýchodně od obce leží vzácná přírodní památka Hadce u Hrnčíř a vybízí ke krásné zimní procházce.

Do jeskyně s baterkou

Většina lidí už alespoň slyšela o naší nejslavnější jeskyni Macocha, ale nádherných jeskyní je po celé naší republice mnohem více. Například Sloupsko-šošůvské jeskyně v obci Sloup nedaleko Blanska jsou už podesáté v historii otevřené i přes zimu, takže si sem můžete naplánovat výpravu. Čeká vás tu příjemná teplota okolo 8 °C. Dobrodružné prohlídky krápníkové jeskyně s baterkami se tady konají až do konce února a je třeba si je předem rezervovat.

Zimní zámek zpestří únikovka

Nejznámější české dvojměstí je zapsáno jako obec s druhým nejdelším názvem u nás. Leží jen kousek od Prahy a je rozdělené řekou Labe. Brandýs s renesančním zámkem leží na jejím levém břehu, Stará Boleslav s nejstarším českým poutním místem na pravém.

Brandýský renesanční zámek můžete navštívit i v zimě, a to o víkendech. Prohlédnete si apartmán císaře Karla I. a císařovny Zity, zámeckou knihovnu toskánských Habsburků i výzbroj císařské kavalerie. Výlet si lze zpestřit ještě únikovou hrou Ztracený poklad Rudolfa II., k níž jako kulisa slouží právě zámecké prostory. Je určena pro dva až pět hráčů, bavit bude celou rodinu a zabere vám 60 minut.

Související témata:
Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Načítám