Hlavní obsah

Našel svět novou Kate Middleton? Nastupující dánská královna Mary se jí v mnohém vyrovná

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jen pár dnů, co svět překvapila zpráva, že se dánská královna Margrethe II. rozhodla abdikovat a uvolnit tak trůn svému synovi, korunnímu princi Frederikovi. Ten se má po boku své ženy Mary ujmout vlády 14. ledna. Na budoucí královnu se tak víc než kdy jindy upírají zraky veřejnosti.

Článek

31.prosince pronesla dánská královna svůj tradiční projev, ve kterém překvapivě a zcela nečekaně oznámila, že se po 52 letech vzdá vlády. Jak třiaosmdesátiletá Margrethe II. uvedla, nastal čas předat odpovědnost příští generaci. Jelikož vždy tvrdila, že má v úmyslu zůstat na trůnu až do své smrti, všechny svým prohlášením dokonale zaskočila. „Čas si vybírá svoji daň a neduhů přibývá. Nejde toho zvládnout tolik jako v minulosti,“ uvedla královna, kterou od loňska sužují problémy se zády, kvůli kterým podstoupila i operaci.

Nový královský pár

Do popředí zájmu médií i veřejnosti se tak dostal nový královský pár – korunní princ Frederik a jeho žena Mary, kterou okamžitě začali srovnávat s princeznou Kate. Příběh jejich lásky je vlastně příběhu prince Williama a Kate trochu podobný. Také jejich vztah začal jako lovestory z romantických příběhů, kde se krásný princ zamiluje do neurozené dívky.

Frederik poznal Australanku Mary Donaldson v Sydney během olympijských her v roce 2000, aniž by tehdy osmadvacetiletá dívka tušila, že potkala dánského korunního prince. O dva roky později, 8. října 2003, oficiálně oznámili své zasnoubení. Budoucí královna Mary později v médiích uvedla: „Nevzpomínám si, že bych si kdy přála stát se princeznou. Chtěla jsem být veterinářkou.“ Brali se 14. května 2004 v kodaňské katedrále za velké pozornosti veřejnosti, Mary měla na sobě krásné šaty od dánského návrháře Uffe Franka, na jejichž podobě se, stejně jako Kate, osobně podílela.

Důstojná a krásná Mary

„Doufám, že se nový královský pár setká se stejnou důvěrou a náklonností, jakou lidé sdíleli se mnou,“ uvedla podle People odstupující královna. O dokonalou reprezentaci své země se ale i po abdikaci královny Margrethe II. zjevně Dánové bát nemusí. Pár, kterému se během 20 let spokojeného manželství narodily čtyři děti – Christian (2005), Isabella (2007) a dvojčata Vincent a Josephine (2011) – se na svou roli přichystal více než dobře.

Princ je na svou novou roli připravován od dětství a jeho žena Mary si za léta v královské rodině skvěle osvojila patřičné chování i vybraný styl oblékání, díky kterému je čím dál častěji připodobňována k princezně Kate. Nelze si nevšimnout, že ač obě ženy dělí desetiletý věkový rozdíl, jsou si velmi podobné – obě jsou velmi důstojné, elegantní i krásné. A obě si také libují v recyklaci oblíbených modelů.

Byla to nevěra?

Jediný stín pochybností vytanul nad novým královským párem vloni na podzim, kdy Frederika španělský časopis Lecturas nařkl z románku s krásnou herečkou a kuchařkou mexického původu Genovevou Casanovou. Měli být viděni, jak společně tráví čas v Madridu, zatímco Mary byla v New Yorku. Genoveva vše radikálně popřela s tím, že jsou s princem pouze dlouholetí přátelé. Budoucí dánský král se k aféře postavil po vzoru britské královny Alžběty II., která razila heslo: „Na nic si nestěžuj a nic nevysvětluj.“

A tvrzení, která se objevila po odstupujícím projevu, že abdikací chce královna především odpoutat pozornost od údajné nevěry svého syna, také přešel mlčením, stejně jako jeho žena. Důstojně, jak se na budoucí královský pár sluší a patří.

Související témata:
Princezna Mary

Načítám