Hlavní obsah

Překrásná princezna Catherine: Na korunovaci si vzala náušnice po Dianě a náhrdelník po Alžbětě II.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní den sice patřil králi Karlu III. a jeho ženě Camille, pozornosti ale neunikla ani jeho snacha Catherine. Princezna z Walesu vypadala překrásně a kromě toho, že vyměnila tradiční korunku za čelenku, si vzala šperky po dvou velkých ženách - princezně Dianě a královně Alžbětě II.

Článek

Princezna z Walesu sice korunována nebyla (alespoň prozatím!), znovu ale potvrdila, že si status módní ikony zaslouží. Nevybrala si jen krásné šaty, ale také šperky, které v sobě mají kus symboliky.

Pod pláštěm měla šaty McQueen

Catherine měla na ramenou modrý plášť Královského viktoriánského řádu s šarlatovým lemem. Princeznu v roce 2019 vyznamenala královna Alžběta II. takzvaným velkokřížem, díky kterému teď může plášť nosit. Pod ním měla vyšívané šaty v odstínu slonové kosti od značky Alexander McQueen, jejíž kreativní ředitelkou je módní návrhářka Sarah Burton. Ano, to je ta, která pro Kate Middletonovou šila v roce 2011 svatební šaty.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Catherine vypadala na korunovaci kouzelně. Po jejím boku stojí princ William, za nimi pětiletý Louis a osmiletá CharlotteFoto: Profimedia.cz

Květina za každý kout země

Šaty z hedvábného kepru byly zdobené stříbrnými výšivkami v motivech, které jsou pro Spojené království charakteristické. Jde o růži (Anglie), bodláky (Skotsko), narcisy (Wales) a jetel (Irsko). Tento nápad si Catherine vypůjčila od zesnulé královny Alžběty II. I její korunovační šaty zahrnovaly květiny, typické pro Velkou Británii.

Korunku vyměnila za čelenku

Týdny před korunovací se spekulovalo, jestli bude mít Catherine na hlavě korunku, podobně jako další členky královské rodiny v historii. Protože ale od poslední korunovace uběhlo rovných sedmdesát let, bylo zřejmé, že se může vydat i jinou cestou. Catherine si místo korunky vzala nádhernou čelenku, kterou ve spolupráci s její oblíbenou značkou McQueen vytvořila designérka Jess Collett. Ta posledních pětadvacet let vytváří klobouky pro sofistikované a moderní ženy, mezi které členka královské rodiny bezesporu patří.

Jess Collett vytvořila i menší verzi čelenky, kterou měla ve vlasech princeznina osmiletá dcera Charlotte. Šaty a pelerínku měla, stejně jako maminka, od značky McQueen.

Náušnice po Dianě, náhrdelník po Alžbětě II.

U čelenky Catherine nezůstala. Na korunovaci si vzala také šperky, které mají obrovskou hodnotu – a teď nemyslíme nutně jen jejich cenovku, která by samozřejmě byla astronomická. Diamantové náušnice s perlami má totiž po své tchyni, kterou nikdy neměla šanci poznat – po zesnulé princezně Dianě.

Princezna měla na krku i náhrdelník, který je schovaný pod pláštěm. Diamantový šperk patřil pro změnu Alžbětě II. a byl vytvořen už v roce 1950, kdy ho pro svou dceru nechal udělat Alžbětin otec Jiří VI. Korunovace musela být pro princeznu Catherine silným zážitkem. Její manžel je dědicem trůnu a dá se počítat s tím, že po smrti svého otce bude kralovat. A ona bude stát po jeho boku.

Načítám