Hlavní obsah

Princezna Kate slaví 41! Jako módní ikonu ji znáte, ale víte, co stihla udělat za poslední roky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ač nemá modrou krev, působí mnohem více urozeně než mnozí, kteří mezi „royals“ patří svým původem. Princezna Kate, manželka následníka trůnu, slaví dnes 41. narozeniny. Co se jí v posledních letech povedlo?

Článek

Ač o královské rodině slýcháme stále, o manželce prince Williama se ví málo. Zdá se totiž, že si podobně jako nedávno zesnulá královna Alžběta neužívá ani příznivý zájem médií. Přitom tahle pracovitá dáma, která Korunu reprezentuje jako málokdo, si pochvalu zaslouží.

Odborníci na královskou rodinu se shodují, že je to žena velmi soucitná. Žena, která se na každou akci pečlivě připravuje, a ač jí jako introvertovi není blízké mluvit před lidmi, ví, že to k její práci patří a na všech svých projevech se podílí.

Její blízcí zase říkají, že nikdy netoužila po slávě, ale hluboce miluje svého muže a chápe, že zájem patří k jejich postavení. Především ale vždy toužila po velké rodině, po životě blízko přírody. A tento sen si splnila.

Je připravena věnovat se své práci a odvádět ji dobře. Jaké byly poslední roky princezny?

2022

Rok 2022 byl ve znamení velkých turbulencí a významných akcí. Na ni a celou její rodinu byly upřeny zraky veřejnosti během královniných oslav i pohřbu. A ona ukázala velkou míru trpělivosti s nejmladším synem Louisem, který dělal, co mohl, aby ji vytočil.

A ač ji jistě zasáhla obvinění, která vznesli Meghan a Harry, udržela si tvář a nereagovala. I když ji to podle mnohých stálo hodně přemáhání. Prý už měla dokonce připravené vyjádření, ale William ji požádal, ať svoje kroky znovu promyslí. Mimo jiné nechtěl, aby spor zastínil dlouho a důkladně připravovanou cestu do USA, kterou William a Kate v prosinci podnikli.

2021

V roce 2021 se spolu s Williamem snažili o maximální projevy podpory v době pandemie.

Kate zároveň oznámila založení nadace Royal Foundation Center for Early Childhood, která se zaměřuje na duševní zdraví dětí. Setkávala se s lidmi, kteří se třeba dokázali zbavit závislostí nebo našli východisko ze života na ulici, zároveň zjišťovala, že často jsou příčiny dohledatelné v dětských traumatech a problémech.

Stála za kolekcí portrétů Hold Still, které mapovaly Velkou Británii v době covidu.

2020

Do března řešila Anglie Megxit, následně se svět uzavřel a snažil se vypořádat s nákazou, která uměla zabíjet.

A Kate – jako již několikrát předtím – ukázala, že je na ni spoleh. S manželem se pravidelně on-line propojovali se zástupci svých nadací, s lidmi, kteří byli v první linii apod. S dětmi veřejně podpořili vyčerpané zdravotníky. Byli vidět, byli nablízku.

2019

Slavili s Williamem osmé výročí, Kate dostala od královny titul Dame Grand Cross. Panovnice touto poctou oceňuje vybrané lidi za službu království.

Doprovázela svou dceru poprvé do školy. Užila si to o to víc, že s Georgem před dvěma lety šel jen William, Kate tehdy trápily těhotenské nevolnosti.

A protože se čím dál častěji objevovaly zprávy, jak nevychází se švagrovou, navštívily spolu jako velké milovnice tenisu Wimbledon. Ne že by to pomohlo…

2018

Ač Velká Británie žila především královskou svatbou (Harryho a Meghan), Kate prožívala třetí těhotenství a v dubnu porodila malého Louise. Od některých se dočkala obdivu, že během tradičního focení pár hodin po porodu nikterak neskrývá bříško. Jiní kritizovali (mimo jiné herečka Keira Knightley), že je dokonale upravená a to vytváří tlak na obyčejné ženy, aby pár hodin po porodu vypadaly perfektně. Inu, člověk se nezavděčí.

2017

S manželem a jeho mladším bratrem tvořili silnou trojici. Bavili se v soukromí, pracovně šli společnou cestou, pracovali na projektu Headstogether, který sdružuje organizace zaměřující se na duševní zdraví a který vymyslela Kate. Cílem je, aby se z duševních nemocí nedělalo stigma.

Palác zároveň oznámil, že Kate je potřetí v očekávání a opět se potýká se silnými nevolnostmi. Ona sama o tom později promluvila a svěřila se, že rozhodně nebyla nejšťastnější těhotná žena na světě. A mnoha ženám jistě pomohlo vědět, že nejsou samy či divné, pokud těhotenství nevnímají jako „nejkrásnější období na světě“.

2016

O tom, že jedním z velkých koníčků Kate je focení a portréty, svědčí i to, že pravidelně dokumentuje své děti. A i proto se v roce 2012 stala patronkou National Portrait Gallery.

To vedlo o pár let později k propojení s magazínem Vogue, který slavil 100 let. Kate souhlasila, že se objeví na titulní straně, a velmi se nadchla pro myšlenku, že ji bude fotit britský fotograf, který tak dostane možná životní příležitost. Stal se jím Josh Olins. Kate si užila neformální focení na venkově a trvala na tom, že nebude oblečená v žádné róbě, ale tak, jak se cítí nejlépe ve chvílích, kdy není „ve službě“.

Reklama

Načítám