Hlavní obsah

Vánoční tradice, které všichni znají, ale víte, odkud pocházejí? Ukažte své znalosti!

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pro vás symbolem Vánoc stromeček a pod ním kupa dárků a svátky si neumíte představit bez mísy bramborového salátu a několika druhů cukroví? Otestujte se, zda víte, odkud pramení zvyky a tradice, které jsou dnes pevně spjaty s oslavou vánočních svátků.

Článek

Leckde to vypadá, že nejdůležitější vánoční tradice je naplnit ledničku, vycídit domácnost, pořádně zahýbat účtem a sehnat co nejvíc dárků. Ale dnes už můžete konečně vydechnout a najít si čas i na příjemnější zvyky. Rozkrojte jablko, ať víte, co vás čeká, nalijte si vánoční svařák a zakousněte se do sladkého kousku lineckého cukroví. A prověřte své znalosti tradic, které se k vánočnímu času vážou.

1. Poslední svíčku na adventním věnci jste zapálili o čtvrté adventní neděli, poté by měl věnec ze stolu zmizet. Nahradit ho může kytice čerstvých květů nebo svícen. Do jakých barev je ladit, aby byly správně vánoční?
2. Zelené větve si o slunovratu nosili domů už pohané, aby uctili boha Odina, stromek okrášlený světly, ovocem a ořechy začal zdobit německé domácnosti v 16. století. Tradice vánočního stromku má svou historii i u nás. Naši předkové si pořizovali chvojku, o které se zpívá i v koledách. Jak vypadala a k čemu sloužila?
3. V Česku nosí dárky 24. prosince večer Ježíšek, ve Španělsku a některých jihoamerických zemích si ale děti na nadílku musejí počkat až do ledna. Kdo a kdy jim přinese dárky?
4. Nejběžnějším štědrovečerním jídlem je u nás bramborový salát a ryba, v mnoha domácnostech je zvykem podávat také kubu, například k obědu. Je to tradiční postní pokrm. O co se jedná?
5. Jak se v některých zemích říká bramborovému salátu s majonézou?
6. Dnes se jí hlavně kapr smažený. Dříve se upravoval namodro (se zeleninou a s octem) nebo načerno, s tmavou povidlovou omáčkou. Ke kapru načerno by se majonézový salát určitě nehodil. Jaká se k němu podávala nejčastěji příloha?
7. Svařák vznikl pravděpodobně jako trik, jak spotřebovat i méně kvalitní víno. Ohřálo se s cukrem a kořením a vznikl nápoj, který se dnes pojí především s obdobím adventu a Vánoc. Kdy lidstvo na tento šikovný nápad přišlo?
8. Vánoční cukroví mělo kdysi především magickou funkci. Věšelo se na ovocné stromy, aby v novém roce dobře plodily, mívalo i tvar hospodářských zvířat, které mělo ochránit před nemocemi. A pekly se také sladkosti ve tvaru kruhu. Co tento tvar symbolizoval?
9. Jesličky s Ježíškem nezdobily jen domácnosti a kostely – při jedné příležitosti je s sebou lidé nosili i ven. Při jaké?
10. Jmelí zdobí o Vánocích nejednu domácnost – má přinášet štěstí a lásku. Proč je této rostlině už stovky let připisována taková moc? Podle jedné pověsti...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám