Hlavní obsah

Král Karel III. slaví 75. narozeniny. Usmíření v rodině ale jako dárek zřejmě nedostane

Foto: WPA Pool , Gettyimages.com

Foto: WPA Pool , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli oficiálně své narozeniny Karel III. oslavil už v červnu – a s plnou parádou včetně vojenské přehlídky, ty skutečné má právě dnes 14. listopadu. A podle všeho je oslaví jen v tichosti v soukromí.

Článek

Je to trochu zmatek s těmi oslavami narozenin britských králů. Proč proběhly oficiální velké oslavy narozenin Karla III. v létě, když je má až teď na podzim, kdy je slaví především s rodinou? Na vině je především tradice a také nestálé londýnské počasí.

Proč slaví král v červnu?

Ustálený zvyk slavit narozeniny britského panovníka vždy v červnu majestátní vojenskou přehlídkou, sahá do poloviny 18. století, kdy vládl Jiří II. Ten se shodou okolností narodil také v listopadu jako nynější král Karel III., a protože v tu dobu v Británii vládne většinou chladné a deštivé počasí, rozhodl se v roce 1748 oslavy přesunout na přívětivější červen. A jak už je v monarchii zvykem, stala se z toho tradice později nazvaná Trooping the Colour, ze které se neuhýbá. Dodržovala ji i zesnulá královna Alžběta II. Všichni ještě vzpomínají na její poslední slavnost, kdy oslavila nejen své 96. narozeniny, ale zároveň i 70 let svého panování velkolepou přehlídkou se slavnostním přeletem britského letectva nad Buckinghamským palácem.

Foto: Profimedia.cz

Na oslavu narozenin královny Alžběty II. a jejích 70 let panování se těšili snad všichni Britové. I sama královna si je velmi užívalaFoto: Profimedia.cz

Velkolepé přehlídky

A tak se každý druhý červnový víkend naskytne Londýňanům u Buckinghamského paláce ten samý obrázek čítající 1400 vojáků, 200 koní a 400 hudebníků, průvod složený z členů královské rodiny a pozvaných hostů a v neposlední řadě tisíce přihlížejících, kteří mávají britskými vlaječkami. Celá královská rodina se pak shromáždí na balkoně paláce a zdraví davy přihlížejících. Britové to milují a v posledních letech je nejvíce baví i reakce nejmladších příslušníků královské rodiny, především lid= sledují děti prince Williama a princezny Kate. Miláčkem přihlížejících se naposledy stal princ Louis, který si neváhal zakrývat uši při přeletu stíhaček, smál se, bavil i nudil.

Dočká se král oslavy se všemi vnoučaty?

Na pozadí oslav králových narozenin se ovšem stále vznáší stín, že ani letos nepřijedou popřát svému dědečkovi děti prince Harryho a Meghan, které vyrůstají za oceánem. A král tak nemá možnost je vídat, ač by si to prý moc přál. Stejně jako by stál o usmíření v rodině, ke kterému ale asi jen tak nedojde. V posledních dnech zaplavily média především zprávy o tom, že Harry odmítl na soukromou oslavu svého otce přijet. Pravda je ale podle serveru MailOnline spíš taková, že žádné pozvání neobdržel. „Ohledně pozvání na nadcházející narozeniny Jeho Veličenstva nedošlo k žádnému kontaktu. Je zklamáním, že o tom Sunday Times nesprávně informovaly,“ uvedl podle deníku mluvčí páru.

Urazil Harry otce, nebo ne?

Navíc Harry měl údajně otce urazit tím, že si ve zveřejněném videu, které natočil ve svém domě v Kalifornii při příležitosti Dne veteránů, na oblek nepřipnul korunovační medaili, kterou mu král Karel III. udělil při příležitosti své korunovace. Zobrazen je na ní král a jeho manželka Camilla. Další medaile, za účast na misi v Afghánistánu a tři od královny Alžběty II., které získal u příležitosti jejího zlatého, diamantového a platinového jubilea na sobě ale měl. A jak napsal deník The Sun, jde o jasný vzkaz otci, že jím pohrdá, takže o nápravě vztahů nemůže být ani řeč.

Načítám