Hlavní obsah

Dovolenkové čtení: Knihy, které nesmí chybět v žádném kufru pro milovníky romantiky, humoru i napětí

Foto: Alexey Zhilkin, Shutterstock.com

Foto: Alexey Zhilkin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plavky, opalovací krém, žabky a kniha. To je dovolenková „povinná výbava“, která nesmí chybět v žádném kufru. Ať už jedete k moři, rybníku, nebo na chatu, chvilku na odpočinek s dobrou knížkou si určitě najdete, samozřejmě pokud rádi čtete. Jaké tituly stojí za to?

Článek

Děti za chvíli vyfasují vysvědčení a začnou prázdniny. I pro dospěláky je to ale období dovolených a odpočinku. Ti, kteří neměli celý rok na čtení čas, si ho právě teď udělají. Máme pro vás tipy na super knížky všech možných žánrů a doufáme, že si vyberete.

Humor a romantika

Máte stresu, starostí a povinností přes celý rok dost a na dovolené chcete jen oddych, pohodu a lehká témata? Právě pro vás jsou následující knižní tipy, které dokonale zapadají do kolonky letní oddychovka. Slibují humor, romantiku i vtip.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Knihomolové, Emily Henryová, 384 stran, nakladatelství Metafora; Cizincem v Olondrii, Sofia Samatarová, nakladatelství Host, 368 stranFoto: Archiv nakladatelství

Knihomolové

Ona je úspěšná, mladá a drsná literární agentka, on protivný a tak trochu namachrovaný redaktor, který odmítl vydat román její nejlepší autorky. Potkají se o dva roky později, kdy je z odmítnutého rukopisu bestseller, a jejich vzájemné antipatie trvají. I když, nebude z toho nakonec láska? To je ve zkratce děj knížky Knihomolové, které se ve světě dostalo mnoha pochvalných komentářů.

Cizincem v Olondrii

Jestli máte rádi neuvěřitelné příběhy, tak trochu pohádky pro dospělé, je fantasy cestopis Cizincem v Olondrii skvělou volbou. U poutavého líčení fiktivních cest Dževika, syna po zesnulém obchodníkovi s pepřem, budete ztrácet dech. Dokonalé popisy, barvité líčení a k tomu napínavý příběh, v němž se hlavní hrdina snaží uniknout před duchem mrtvé dívky, vás dostane.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Historky z Tinderu, Lucie Macháčková, nakladatelství Cosmopolis, 240 stran; Třešně v rumu, Michaela Janečková, nakladatelství Cosmpolis, 192 stranFoto: Archiv nakladatelství

Historky z Tinderu

Nepovedené rande není tragédie, ale zdroj inspirace. Alespoň pro stand-up komičku Lucii Macháčkovou, která přetavila randící trapasy a průšvihy v knížku Historky z Tinderu. S vtipem a nadsázkou glosuje svět single žen a seznamování. Smíchu se rozhodně neubráníte.

Třešně v rumu

Třešně v rumu jsou takový netradiční cestopis. Jde o zápisky dospělé vnučky, která cestuje se svým o čtyři dekády starším cholerickým dědečkem (zapřisáhlým komunistou) po Kubě. Najdete tu všechno, co mladou generaci na té staré rozčiluje. Ovšem líčeno vtipně a s laskavým humorem.

Napětí

Milujete detektivky, rádi se bojíte a napětím nedýcháte? V tom případě jsou tipy na tyto detektivky a thrillery ideální volbou.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Hranice zvrhlosti, Jan Urban, nakladatelství Práh, 312 stran; Když přišlo zlo, Ivar Leon Menger, nakladatelství Metafora, 272 stranFoto: Archiv nakladatelství

Hranice zvrhlosti

V okolí Prahy řádí sériový vrah, který brutálně vraždí mladé ženy. Navíc je před smrtí krutě mučí. Je potřeba ho chytit dřív, než umučí další oběť, ale není to snadné. Vrah nezanechává stopy a je stále o krok napřed před detektivy. U knihy Hranice zvrhlosti nebudete napětím dýchat, to vám slibujeme!

Když přišlo zlo

Šestnáctiletý Juno žije s rodiči a mladším bratrem na jezerním ostrově, daleko od lidí, zcela izolován od normálního světa. Je jim fajn, ale strach z toho, že je najdou zlí lidé, kteří se chtějí pomstít za to, co jeho otec v minulosti provedl, je všudypřítomný. Mají i krizový plán, ale co když už je pozdě, co když je zlo už příliš blízko? Ani titul Když přišlo zlo neodložíte, dokud nepřečtete poslední stránku.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Jen moje štěstí, Adele Parksová, nakladatelství Cosmopolis, 384 stran; Otázka viny, Jorn Lier Horst, nakladatelství Kniha Zlín, 376 stranFoto: Archiv nakladatelství

Jen moje štěstí

Jde o napínavý příběh, který se může stát kdekomu. Dva manželské páry, letití přátelé, kteří spolu už patnáct let společně sázejí šest stejných čísel v loterii. A vždycky je to legrace, protože nikdy nic nevyhráli. Jenže teď má jeden z párů v ruce výherní los na 18 milionů liber a nechce se mu dělit. Kam až je druhý pár ochoten zajít, čeho všeho je schopen ve snaze domoci se podílu z výhry?

Otázka viny

Otázka viny je nejnovějším dílem oblíbené detektivní série, kde je hlavním hrdinou detektiv William Wisting. Ten si tentokrát od zločinu neodpočine ani na dovolené, protože mu přijde anonym odkazující na starou dávno vyřešenou vraždu. Samozřejmě se ale ukáže, že něco nesedí, a hlavního hrdiny se zmocňuje nepříjemný pocit, že s ním tajemný pisatel manipuluje jako s loutkou. Podaří se mu odhalit jeho identitu a motiv?

Knihy s dosahem

Jestli na vás byly předchozí tituly až příliš oddychové, mohli byste si vybrat z následujících tipů. Tyhle knihy spadají do ranku náročnější četba a rozhodně stojí za to.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Dirigentka, Marie Petersová, nakladatelství Cosmpolis, 272 stran; Noc tisíce hvězd, Andrea Yaryura Clark, nakladatelství Metafora, 360 stranFoto: Archiv nakladatelství

Dirigentka

Hlavní hrdinkou knihy Dirigentka je talentovaná žena, která touží dirigovat mezinárodně uznávaný orchestr. Jenže se píše rok 1926 a tohle je ryze mužská disciplína, dívky se mají vdát a mít děti, ne chodit na konzervatoř. Dokáže změnit pravidla, dobýt svět mužů a ještě své sny skloubit s láskou?

Noc tisíce hvězd

Román vás přenese do 70. a 90. let v Argentině, kde se vám autorka pokusí prostřednictvím osudů jedné rodiny představit napínavé dějiny této země. Jde o historicky přesný i emocionální příběh, koneckonců autorka ví, o čem píše. Andrea Yaryura Clark totiž vyrůstala v Argentině během politických nepokojů 70. let, než se její rodina přestěhovala do Severní Ameriky.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Podivuhodný život Augusta Marche, Aaron Jackson, nakladatelství Metafora, 256 stran; Srpny, Jakub Stanjura, nakladatelství Host, 183 stranFoto: Archiv nakladatelství

Podivuhodný život Augusta Marche

Milujete knihu či film Svět podle Garpa nebo Podivuhodný případ Benjamina Buttona? V tom případě si nenechte ujít knihu Podivuhodný život Augusta Marche, příběh naivního chlapce, který hledá vlastní cestu a připomíná, že na každého někde čeká láska. August se narodil v divadelní šatně, vyrůstal v divadle a skutečný svět nezažil. Jak se jím protluče, když divadlo zanikne a sirotek se ocitá sám? Příběh je plný nečekaných zvratů a absurdních situací. Jak to celé dopadne, se nedá odhadnout ani malinko.

Srpny

Jakub Stanjura přichází s dost děsivým příběhem a tématem gaslightingu, tedy zvláštní formy manipulace, která v oběti vyvolává pochybnosti o vlastním rozumu. Hlavní hrdinkou je Daniela. Právě nastupuje na univerzitu, ale pořád nechápe, proč zrovna v srpnu na ni každý rok pravidelně padají úzkosti. Myslí si, že na škole to přejde, ale je to omyl - minulosti se nedá utéct.

I děti by si měly o prázdninách něco přečíst. Tohle jsou nejlepší knihy pro ty, kterým se do čtení nechce: Osvědčené tipy matek z redakce

Načítám