Hlavní obsah

Co číst na dovolené? Našli jsme ideální knížky na léto podle vašeho znamení horoskopu

Foto: PH888, Shutterstock.com

Foto: PH888, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolené jsou v plném proudu, a ať už ležíte na dece u Mácháče nebo u Středozemního moře, chce to mít s sebou pěkný kousek čtení. Sáhli jsme do titulů vydaných v poslední době a vybrali tipy pro jednotlivá znamení, které nezklamou.

Článek

Detektivky, fantasy i červená knihovna, každý má svoje preference a na dovolené chcete rozhodně číst něco, co vás bude pořádně bavit. Po každé znamení zvěrokruhu tady máme tipy na knihy vydané v poslední době, které by se vám mohly zamlouvat. Co tedy rozhodně přibalit s sebou do kufru – nebo aspoň otevřít po práci, pokud vás dovolená v dohledné době nečeká?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Aktivní a rozlítaní Berani čtou vlastně dost málokdy, je to pro ně příliš pasivní aktivita. Na dovolenou by se mohli vybavit třeba sbírkou Jedeme na dovolenou od kolektivu autorů, která je plná krátkých povídek – příliš je nezdrží. Stejně tak dobrodružné komiksy ze série Prašina Vojtěch Matochy, které potěší dospělé i dětské čtenáře, budou pro Berany perfektní jednohubkou. Často se pouští i do hororů, což sice není úplně dovolenkové čtivo, ale proti gustu… Z poslední doby by neměli minout Dům na rozhraní od Williama H. Hodgsona nebo Stříbrné oči Scotta Cawthona a Kiry Breed Wrisley.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci mají rádi knihy pomalé, tlusté a atmosférické, historické romány u nich zabrnkají na tu pravou notu. Bílá Voda od Kateřiny Tučkové je bezpochyby zahřeje u srdce, stejně tak třeba Pro hrst dukátů, historická detektivka Juraje Červenáka. O něco štíhlejší a současnější Pravda nebyla k dostání Lucie Hlavinkové rozplétá kromě zločinů i rodinné vztahy. A pokud chcete sáhnout mimo historickou fikci, pak Býkům sedne i cokoli o jídle – a třeba titul Brno 100 – Gastromapa Lukáše Hejlíka bude na dovolenou (zvlášť v Brně a okolí!) ideálním společníkem.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Chytřejší než detektiv? Tak to je BlíženecFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci hrozně rádi luští, co bude dál, jsou chytřejší než protagonisté knih, které louskají – a proto je tak baví detektivky a thrillery. A těch okolo prázdnin vyšel opravdu kopec, my vám doporučíme tři za nás nejlepší. Shari Lapena je už thrillerovou klasičkou a Nepříliš šťastná rodina je prostě top. Chlorid sodný je již devátým příběhem Carla Mørcka z pera J. Adlera Olsena. A zajímavým překvápkem pak je Dvojník Briana Freemana plný paralelních vesmírů a potkávání vlastního já. Mimo žánr a víc pro blíženecký intelekt pak bude filosofická Půlnoční knihovna Matta Haiga.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou romantici jako vyšití, to se o nich prostě ví a zamilované příběhy se na pláž stejně hodí nejlépe. Ideálním čtivem pro ně tak bude třeba Za vším hledej Bridgertonovy od Julii Quinn – a vlastně jakýkoli díl z této historicky romantické série. Ze současnosti pak jako letní oddechovku doporučujeme Srdcerváče Alice Oseman, komiks pro mladé, který zahřeje u srdce. Račí cit pro krásno potěší třeba nové luxusní umělecké zpracování Máchova Máje a na nostalgickou notu zase zahrají znovuvydávané Foglarovky plné nádherných ilustrací – sběratelská edice Stínadla se bouří je fakt zážitek.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi se čtením rádi obohacují po osobnostní stránce, i když jsou zrovna na dovolené. Seberozvojové novinky jsou tak vodou na jejich mlýn. Ještě to promysli Adama Granta jim pomůže naučit se přehodnocovat své názory, Čtyři tisíce týdnů Olivera Burkemana zase s time managementem a plánováním. Bible vagíny od Jen Gunter je správně kontroverzní, aby ke Lvům přitáhla pozornost, po čem vždycky samozřejmě touží. A komiks Ruční práce Leily Slimani a Clémenta Oubrerieho je dalším kouskem z podobné škatulky, komiksový životopis feministické průkopnice plastické chirurgie stojí za pozornost.

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Váhy hledají na dovolené pohodu a ani v případě četby tomu není jinakFoto: ronstik, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny dost často čtou literaturu faktu, ale na dovolené by měly sáhnout po něčem jiném – a potěší je třeba nějaká pěkná klasika – v poslední době bylo nově vydáno třeba Šarlatové písmeno od Nathaniela Hawthorna nebo Orwellův Zvířecí statek (překládán také jako Farma zvířat). Jinak si na pláži užijí ponor do dlouhého a mnohovrstevnatého textu, který si budou moci v klidu rozšifrovávat a analyzovat. Zaujmout je může polské historické fantasy Led Jacka Dukaje nebo třeba politický thriller Nikdy Kena Folleta. Úspěch budete slavit i s kratšími, ale hodnotnými díly, jako je oceňovaná Skleněná zahrada Tatiany Tibuleac.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy si na dovolenou jedou rozhodně odpočinout a odpočinek hledají i v knihách, které se rozhodnou přelouskat. Báječně jim tedy sednou do noty letní oddechovky ve stylu Zájezdu snů Haliny Pawlowské nebo nejnovější přírůstek série romantické útěky Julie Caplin Domek v Irsku. Zabaví se taky u lyrické prózy vyžívající se v květnatějším jazyce, v tom případě můžeme doporučit Pandoru Susan Stokes-Chapman. Kromě toho mají Váhy cit pro všemožné knižní vychytávky, které z titulu dělají výtvarné dílko, ujít by jim tak neměl například Felix až navěky od Kacen Callender s nádhernou květinovou ořízkou.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři rádi odhalují tajemství a záhady, noří se do fantastické literatury i literárního podivna. Dokonalou trefou tak pro ně bude novinka Kazuo Ishigury Klára a Slunce o vyřazené robotce a vážně nemocném dítěti. Užijí si i hloubavou detektivku Neklidná krev z pera Roberta Galbraitha (pseudonym autorky Harryho Pottera) nebo Vražednou mysl, kde Angela Marsons rozebírá vraždu vysokoškolačky. Pokud chcete něco opravdu speciálního, zkuste na ně Znamenitou mrtvolu, mrazivý dystopický román od Augustiny Bazterricy.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Čím záhadnější, tím pro Štíry přitažlivějšíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci zbožňují humor, v životě i v knížce. Na dovolené se chtějí zasmát a odpočinout si, ideálně s něčím svižným. Potěší je třeba česká Karanténa s moderním fotrem Dominika Landsmana o rodinných peripetiích v lockdownu nebo o něco delší, ale neméně humorné Rebelky z Oxfordu Evie Dunmore, druhý díl Jak zkrotit svůdníka vyšel poměrně nedávno. Pokud se jim zrovna nebude chtít číst nic moc, nalákáte je na fejetony – třeba Hodiny tikají od Terezy Boučkové jsou správnou volbou.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi se chtějí pustit do něčeho komplikovaného a netradičního, zvlášť když mají k dispozici celou dovolenou. Určitě je nadchnete mnohadílnou sci-fi sérií Mycelium české autorky Vilmy Kadlečkové, poslední díl Program apokalypsy akorát dorazil na pulty. Potěší je i historické Životice Karin Lednické, faktografická literatura je jejich srdci blízká, takže můžete zkusit i něco současnějšího, například knihy z edice Deníku N, titul Venezuela: Rozklad ráje Eduarda Freislera je poutavou politickou studií. A jestli něco odpočinkovějšího, tak Hamneta od Maggie O’Farrell, oceňovaný román o životě známého dramatika.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři zbožňují fantastiku, fantasy, sci-fi, dystopie či horor, berou všechno, kam můžou utéct a propadnout se do jiného světa. A rozhodně je nezastaví ani temnější kousky, naopak. Přímo pro ně je pak upírská fantasy Říše upíra Jaye Kristoffa o soumraku lidstva nebo Maková válka R. F. Kuang inspirovaná druhou čínsko-japonskou válkou. Stejně tak dystopie Sabat od Lizzie Fry o společnosti, kde být ženou znamená být zločincem. Poslední tip? Novinka Fondy Lee Nefritové město, originální fantasy, kde je zelený nerost vším.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

I Ryby mají rády fantasy, ale tak trochu jinak – milejší, hřejivější, víc zaměřenou na dobré konce a inspirovanou pohádkami či klasickými příběhy. Zvlášť na prázdninách! Potěší je Netvoři a krásky Somana Chainaniho, ilustrované pohádky pro moderní dobu, nebo Naše zakázané vášně Chloe Gong, převyprávění Romea a Julie zasazené do Šanghaje dvacátých let minulého století. Rády si taky dojatě poplakají u smutných a hořkosladkých lidských osudů, takže je nadchne román Scarlett Wilkové Až uvidíš moře o životech řeckých uprchlíků.

Načítám