Hlavní obsah

Diváci je milují, ale herci trpí. Nahé scény se točí jinak než dřív a Jennifer Lawrence už se nestydí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahé scény nejsou pro většinu herců nic příjemného. Kdo se chce ukazovat cizím lidem a hodiny předstírat vášnivý sex? Mnozí mají navíc negativní zkušenosti, kdy se během natáčení necítili v bezpečí. Jennifer Lawrence se sice nedávno ukázala nahá, ale o traumatu nemůže být řeč. Co se změnilo?

Článek

Oscarová herečka, která se proslavila rolí Katniss Everdeen v sérii Hunger Games, nedávno zazářila v komedii Nic ve zlým. A s ultra nahou scénou. Hraje 32letou Maddie, jež se živí jako barmanka a řidička Uberu, tak trochu neví, co se životem, a tře bídu s nouzí. Když narazí na inzerát, kde zoufalí rodiče hledají dívku, která zasvětí jejich dospívajícího syna do života a tajů sexu výměnou za auto, rozhodne se to zkusit. A s mladým Percym naváže vztah, který nakonec oba hluboce zasáhne a posune. Každého jinak…

Nahá scéna? Erotiku nečekejte

Maddie se snaží mladíka svádět, seč může, takže dojde i na noční koupání „na Evu“. Když zjistí, že jim někdo krade z pláže oblečení, vyběhne z moře jako bohyně pomsty a trojici výtečníků ručně vysvětlí, že krást se nemá. A divák si přitom ani nestihne stydlivě zakrýt oči – Jennifer Lawrence se ke kameře bokem rozhodně nestaví a ukáže se zcela nahá. Přesto scéna vyznívá spíš vtipně než eroticky, protože Maddie je v ní pořádně naštvaná a surová.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Lawrence a její kolega Andrew Barth Feldman, hlavní hrdinové filmu Nic ve zlýmFoto: Profimedia.cz

Jennifer Lawrence a nahé scény

Herečka patří k uznávaným hvězdám mladší hollywoodské generace a je respektovaná i pro své názory. O odhalené scéně v nové komedii prý neměla žádné pochybnosti a nepotřebovala využít dublérku: chtěla být plně transparentní a byla přesvědčená, že to má smysl.

Nahota není u Jennifer Lawrence nic ojedinělého, velmi explicitní byly výjevy také v thrilleru Rudá volavka. Tehdy to mnohé fanoušky hodně překvapilo, protože jen pár let předtím se herečka stala obětí hackerského útoku, kdy na veřejnost unikly její soukromé odhalené snímky, a ji to velice zasáhlo.

A právě natáčení nahých scén, o kterých si mohla rozhodovat sama, jí pomohlo překonat trauma z prolomení soukromí a veřejného odsuzování její nahoty. Podle svých slov tak odmítla zbytek života trávit ve strachu z odsouzení a nechat si diktovat, podle čeho se má rozhodovat.

Foto: Profimedia.cz

Nahá se ukázala Jennifer Lawrence i v Rudé volavceFoto: Profimedia.cz

Koordinátor intimity pro pocit bezpečí

Během natáčení komedie Nic ve zlým se ve štábu vytvořila důvěrná atmosféra a zmíněná scéna byla natočená s absolutní profesionalitou i díky koordinátorovi intimity. Je to relativně nová pozice a pomalu se z ní stává samozřejmost. Co mívá na starosti?

Jde o člověka, který chrání herce před nepohodlím, co se intimních scén týče, a zároveň je také jakýmsi jejich choreografem. Mnozí umělci si pochvalují, že jim kryje záda a sejmul z nich nutnost bránit se a dohadovat se třeba s režisérem. Dříve se před natáčením nepříjemných scén herci často opíjeli, styděli se před padesáti přihlížejícími lidmi, nebyl jim povolen dublér, nevěděli předem, co všechno se bude na place dít, nebo byli nuceni poslouchat nevhodné komentáře. Díky koordinátorovi intimity je s podobnými praktikami konec.

Nahé scény bez trapasů a traumat

Například Katherine Heigl, hvězda seriálů Chirurgové a Cesta svatojánských mušek, mívala v těchto věcech pověst potížistky, ale teď je prý až dojatá, jak dobře se díky koordinátorce cítila. Původně si myslela, že jde o zbytečnou pozici, a až během spolupráce pochopila, jak nechráněná bývala, a právě proto musela sama za sebe tolik bojovat.

Emma Stone byla vděčná za koordinátorku během natáčení odvážnějších scén v hororové komedii Chudáčci (která je žhavým adeptem na Oscary hned v několika kategoriích). Dnes už tuto pozici považuje za samozřejmost – i díky ní se poměry v její profesi v posledních letech mění k lepšímu. S koordinátorkou si po každém natáčecím dni psala, jak se cítila, co je v plánu a jak udělat filmování maximálně pohodlné pro všechny. A právě o to jde.

Související témata:
Film Nic ve zlým
Film Chudáčci
Seriál Cesta svatojánských mušek

Načítám