Hlavní obsah

Zatajené nahé scény i strach z výšek: natáčení, která byla pro herce traumatizující

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmové natáčení se může jevit jako vzrušující dobrodružství a velmi rozmanitá práce. Jenže má i své stinné stránky: kromě nekonečného čekání a opakování záběrů jsou to i nepříjemné scény či události. A některé mohou herce dokonce traumatizovat. Komu se to stalo?

Článek

Někdy jde při filmování opravdu o život: například hvězdu drsného dramatu Umučení Krista (2004) role málem stála život – mimo jiné ho zasáhl blesk a musel na dvě operace srdce. Během natáčení dochází k velikým tragédiím, dokonce umírají i děti. To světem otřese, ale někdy se zapomíná na psychická zranění, která jsou mnohem častější a mohou herce poznamenat.

Trauma si totiž mohou odnést i z běžného natáčení. Některé scény, které se navíc mnohdy musejí často opakovat, se hercům a herečkám vryjí tak hluboko pod kůži, že se z nich nemohou hodně dlouho vzpamatovat.

Sophie Turner

Britská herečka, nedávno prozradila, jak se cítila během natáčení seriálu Hra o trůny (2011-19), kde hrála postavu Sansy Stark. Když se do projektu pustila, bylo jí 14 let a její postava si prošla řadou nepříjemných a násilných scén včetně znásilnění. Během natáčení si prý herečka vytvořila jakýsi mechanismus, který jí pomáhal se mezi jednotlivými záběry odpoutat od toho, co na place zažila, zpětně je ale přesvědčená, že příznaky traumatu v sobě spíše potlačila a že se do budoucna objeví.

Foto: Profimedia.cz

Značnou část dospívání strávila Sophie Turner natáčením ne zrovna příjemných scén. Lze namítnout, že to dělala dobrovolně, ale bohužel nikdo předem neví, co koho a jak moc traumatizuje. U seriálů se navíc scénář vytváří často až v průběhu natáčeníFoto: Profimedia.cz

Alec Baldwin

Veliké trauma si z předloňského natáčení westernu Rust odnesl americký herec, když se v jeho zbrani omylem ocitl ostrý náboj a on zastřelil kameramanku a zranil režiséra. Herec čelil obvinění od členů štábu a rodina zesnulé ženy po něm požadovala finanční odškodnění. Nakonec byla obvinění proti němu stažena. Incident se ale stále vyšetřuje. Pro něj osobně je to samozřejmě velmi traumatický zážitek – uvedl, že má zlomené srdce a už nikdy prý nechce pracovat se zbraněmi.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení westernu nikdo nečekal, že dojde k takové tragédii, a Alec Baldwin je samozřejmě zdrcen a těžce poznamenánFoto: Profimedia.cz

Maria Schneider (✝58)

Přestože herci a herečky většinou předem vědí, do čeho jdou, někdy jsou na natáčení i pořádně překvapení. Film Poslední tango v Paříži (1972) je plný odvážných scén, ale ne se všemi francouzská herečka počítala. V jedné ji herecký partner Marlon Brando (✝80) svádí za pomoci kostky másla a potom následuje znásilnění do konečníku. Přestože to bylo jen jako, mladá žena s touto scénou nepočítala, cítila se zneužitá a od té doby už se před kamerou nesvlékla.

Tento přístup k hercům už je naštěstí považovaný za nepřijatelný a třeba při natáčení seriálu Bridgertonovi (2020–22) představitelé vždy přesně vědí, do čeho jdou, a mají to předem probrané se speciálními poradci pro intimitu.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Milostné drama režiséra Bernarda Bertolucciho (†77) vzbudilo pozdvižení a získalo dvě nominace na OscaraFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Inna Čurikova

Ruské herečce nezpůsobila trauma konkrétní scéna, ale celá role v kultovní pohádce Mrazík (1964), kde hrála Nastěnčinu protivnou a línou sestru Marfušu. Později litovala, že roli vůbec vzala. Když se viděla po zásahu maskérek, nad svým vzhledem se prý rozplakala. Po odvysílání pohádky ji navíc na ulici poznávali lidé a nevyhnula se mnoha nepříjemným incidentům – vysmívali se jí a dávali jí co proto. Samotné natáčení ještě k tomu neprobíhalo ve zrovna skvělých podmínkách, protože se šetřilo, kde se dalo.

Foto: VÁCLAV PANCER / MAFRA / Profimedia

Legendární role Inna Čurikova litovala. Přesto se na rozdíl od představitelky Nastěnky stala vyhledávanou a oceňovanou herečkou, dokonce získala Stříbrného medvěda na BerlinaleFoto: VÁCLAV PANCER / MAFRA / Profimedia

Salma Hayek

Snímek Desperado (1995), kde si zahrála s Antoniem Banderasem, patří ke klasickým dílům americké kinematografie. Herečka má ovšem s filmem spojené i velmi nepříjemné vzpomínky. Sexuální scéna totiž původně nebyla ve scénáři a ona ji točit nechtěla – v ručníku plakala a odmítala se odhalit, přestože ji k tomu štáb se smíchem povzbuzoval. Nakonec ale posbírala odvahu a scénu natočila prý nejlépe, jak v dané situaci mohla. Bohužel, „nedostatečné informování“ hereček ohledně nahoty a erotiky není nic neznámého – dělal to i Miloš Forman (†86).

Foto: Profimedia.cz

Film byl žhavý nejen díky plamenům, ale i díky ústřední dvojici. Jiskřilo to mezi nimi, ale ani to nestačí, aby natáčení erotických scén bylo příjemné a primaFoto: Profimedia.cz

Michaela Kuklová

Pořádně dramatické bylo natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987). Při jedné scéně oblíbená česká herečka nešťastnou náhodou zalehla živou krysu, což jí členové štábu nejprve neřekli, ale později se to dozvěděla a byla ze zmařeného zvířecího života velmi smutná. O další trauma se postaraly záběry točené ve výškách, ze kterých měla herečka strach. Navíc utržila rozražený ret a pořádně se pořezala. Zpětně tedy na pohádku nevzpomíná vůbec v dobrém a má z ní nepříjemné pocity.

Foto: Profimedia.cz

Lidé mají krásnou pohádku rádi, ale Michaela Kuklová na natáčení ráda nevzpomínáFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám