Hlavní obsah

Nejlepší američtí komici: chameleon Ferrell, nejlíp placený Sandler i McCarthy z Gilmorek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete napsat sebelepší komedii plnou dokonalých scének a hlášek, ale když se nepovede výběr herců, máte smůlu. Komediální talent musíte mít v sobě a v Hollywoodu je pár takových, co jsou už roky sázka na jistotu. Který z nich si střihne víc postav v jednom filmu a kdo moderoval i Oscary?

Článek

Smích je nejlepší lék a recept na dlouhověkost. I proto se komedie ve filmové podobě těší takové oblibě. Chodíte na ně do kina, pouštíte si je zas a znova v televizi, mnohé jsou i po desítky let vašimi favority.

Říká se, že vážnou, dramatickou roli zvládne většina dobrých herců, ale daleko obtížnější je být komik a pobavit lidi. Kdo to umí spolehlivě a je zárukou namožené bránice a rozmazaného make-upu? Kdo je hláškař a kdo získal za humor i řadu ocenění?

Will Ferrell

Patří k nejúspěšnějším americkým komikům a pravidelně hraje po boku kolegů a kamarádů z komediální branže. Jejich neformální uskupení dostalo přezdívku Frat Pack (dalo by se přeložit jako smečka kámošů) a tvoří ho Ben Stiller, Jack Black, Will Ferrell, Vince Vaughn, Owen Wilson, Luke Wilson a Steve Carell. Často společně hrají a téměř kompletní sestavu bylo možné vidět ve filmu Zprávař: Příběh Rona Burgundyho.

Ve svých rolích bývá občas Ferrell díky kostýmům k nepoznání, hraje různorodé komické postavy (byl bengem v záloze i vánočním skřítkem) a je králem parodií s vážnou tváří. Zářil v rodinné komedii Táta je doma, kde byl jeho spoluhráčem Mark Wahlberg, nebo ve filmu Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga, kde hrál chlapíka, který se rozhodne vyhrát Eurovizi.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Táta je doma a Will Ferrell jako spořádaný rodinný typ, jehož konkurentem je macho Mark Wahlberg, spolu s nimi Linda CardelliniFoto: Profimedia.cz

Adam Sandler

Adam Sandler je muž rozporů. Letos obdržel cenu Mark Twain Prize for American Humor, ale také je roky tradičním nominantem na Zlatou malinu za nejhorší herecký počin (17 nominací, 5 „ocenění“). Patří k hercům s nejvyšším platem a moc se o něm neví, že je žádaným scenáristou.

Z mírného mámina mazánka se stal nejlepším blokařem fotbalového týmu ve filmu Vodonoš, ve Velkém tátovi se pokoušel přesvědčit bývalku k návratu. Asi nejvíc se proslavil v komedii Zohan, kde hrál špičkového izraelského bojovníka proti terorismu, který si chce splnit sen a stát se kadeřníkem v New Yorku. Přestože film kritici strhali, návštěvnost v kinech byla obrovská.

A kdo ho neviděl po boku Jennifer Aniston ve Vraždě na jachtě a Vraždě v Paříži, měl by to napravit. On, newyorský, nepříliš úspěšný policista, a jeho žena, kadeřnice, se snaží vyšetřit záhadné vraždy.

Foto: Profimedia.cz

S Drew Barrymore ve filmu 50× a stále poprvéFoto: Profimedia.cz

Eddie Murphy

Tento americký komik je plodný, co se týče rolí i dětí (těch má pět). I když už je to dlouho, co se živil jako stand-up komik, stále mu na seznamu nejlepších stand-upů všech dob patří 10. místo.

Hvězdou byl zejména v 80. letech, kdy exceloval v povedených komediích jako Cesta do Ameriky (jejíž pokračování mělo premiéru před dvěma lety), Policajt v Beverly Hills nebo Záměna. Proslul i tím, že rád ztvárňuje víc rolí v jednom filmu, v Zamilovaném profesorovi hrál bláznivého kantora, sebevědomého svůdníka i starostlivou babičku. Propůjčil také hlas oslíkovi v legendárních filmech o Shrekovi.

Nejnověji ho můžete vidět v komedii Z jiného těsta (2023) o lásce mezi černoškou vyznávající islám a bělochem vyznávajícím judaismus.

Foto: Profimedia.cz

Jako princ Akeem ze Zamundy se vydal do Ameriky hledat životní lásku (na snímku s Arsenio Hallem)Foto: Profimedia.cz

Melissa McCarthy

Herečka, která má jak komediální, tak dramatický herecký talent, bude pro mnohé navždy kuchařkou Sookie z Gilmorových děvčat. V Hollywoodu patří k uznávaným osobnostem a komičkám.

Za ztvárnění učitelky Molly, která „není tlustá, má jen těžké kosti“, v seriálu Mike a Molly, získala cenu Emmy. Za roli Megan v super úspěšné komedii Ženy sobě získala nominaci na Oscara. V současnosti exceluje jako Uršula v Malé mořské víle.

Foto: Profimedia.cz

V bláznivé komedii Ženy sobě o plánování svatby (zleva: Melissa McCarthy, Wendi McLendon-Covey, Rose Byrne, Kristen Wiig, Maya Rudolph, Ellie Kemper)Foto: Profimedia.cz

Steve Martin

Září v seriálu Jen vraždy v budově (z roku 2021) a svou roli zde - herce v důchodu, který kdysi hrál detektiva - označil za poslední. Na důchod má nárok. Hvězdou inteligentních komedií, za jejichž zakladatele je považován, je už desítky let. Stejně jako mnozí další úspěšní komici začínal v legendárním televizním pořadu Saturday Night Live a hraje od 70. let.

Proslavily ho filmy jako Hlava rodiny nebo Dvanáct do tuctu a samozřejmě také postava inspektora Clouseaua, který pátrá po zmizelém diamantu ve filmu Růžový panter (jde o americký remake britské série s Peterem Sellersem ze šedesátých let). Mimochodem za tuto roli dostal Martin Zlatou malinu.

Kromě hraní se živí i jako scenárista, několikrát moderoval předávání Oscarů a je talentovaným hudebníkem. Dlouho si počkal na „roli“ otce - svou první a jedinou dceru přivítal na světě v 67 letech.

Foto: Profimedia.cz

Dvanáctinásobným otcem byl ve filmu Dvanáct do tuctuFoto: Profimedia.cz

Lily Tomlin

Letos jí bude 84 let a její humor rozhodně neztrácí na razanci. České publikum si Lily Tomlin zamilovalo díky seriálu Grace a Frankie, kde hrála po boku své dlouholeté parťačky Jane Fonda. Její Frankie je svérázná hipísačka, která se s chladnou Grace nikdy nemusela. Dohromady je dá až oznámení manželů, že jsou mnoho let více než jen právničtí kolegové a budou se brát. Jejich ženy nic netušily a vzniklo sedm geniálních sérií plných vtipného glosování: „Napadlo tě, že spolu Ben a Jerry dělají víc než zmrzlinu?“

Její nejnovější film je 80 for Brady (2023), v němž se vydává s kamarádkami na Super Bowl, aby zahlédly svůj idol.

Foto: Profimedia.cz

Vtipný seriál, ve kterém Lily (vpravo) exceluje po boku kamarádky Jane FondaFoto: Profimedia.cz

Načítám