Hlavní obsah

Letní divadelní scény pod širým nebem: Na hradě, v polorozpadlém zámku, romantické tvrzi i u rybníka

Foto: tvrzdivice.cz

Foto: tvrzdivice.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka letních divadelních scén je rok od roku hojnější a letos je obzvlášť bohatá. Vybraly jsme pro vás nejzajímavější místa, která by určitě neměla uniknout vaší pozornosti. Protože dobrého divadla není nikdy dost!

Článek

Počkat, až se setmí, sednout si do hlediště pod oblohu plnou hvězd, doufat, že nesprchne, a s napětím čekat, až začne představení… Pro všechny milovníky divadla ideální představa, jak strávit příjemný letní večer.

Vyrazit samozřejmě můžete na osvědčené velké akce, jako jsou pražské Letní shakespearovské slavnosti, které najdete nejen na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na nádvoří Lichtenštejnského paláce, ale také v Brně, Ostravě či Bratislavě. Dalším zaručeným tipem je otáčivé divadlo v Českém Krumlově či Hvězdné léto pod žižkovskou televizní věží. Zajímavých letních scén je ale po celé republice mnohem víc. A tak jsme zapátraly po těch nejatraktivnějších. Kam se můžete vydat za skvělým repertoárem v kouzelném prostředí?

Zámek Osečany

Když se před časem Matěj Stropnický s přítelem Danielem Krejčíkem rozhodli koupit polorozpadlý zámek v Osečanech u Sedlčan a začít ho postupně renovovat, mnozí to považovali za bláznivý nápad. Oni to ale nevzdali, dávají ho postupně do kupy, částečně zpřístupňují veřejnosti a také tu během léta pořádají krásná divadelní představení, ve kterých oba i vystupují. Zajet sem můžete například na představení Úča musí pryč, kde v hlavní roli září Zuzana Bydžovská. Hraje se na nádvoří, v případě špatného počasí v sýpce pod střechou a část výnosu ze vstupného putuje na opravu zchátralého zámku.

Foto: zamekbude.cz

Benefiční divadelní festival na zámku v Osečanech si za pár let získal veliké renomé a na nádvoří se během léta vystřídá mnoho známých hereckých tváří: Zuzana Bydžovská, Daniel Krejčík, Anežka Rusevová, Jan Grundman, Anna Stropnická, Matěj Stropnický Foto: zamekbude.cz

Kašpar na Kašperku

Historické kamenné zdi hradního paláce na hradě Kašperk se pro letošní léto stanou kulisami pro čtyři různá představení spolku Kašpar. Začíná se 25. července a těšit se tu můžete například na klasické kusy, jako je Romeo a Julie nebo Macbeth. Divadlo během léta vystupuje i na dalších krásných místech: na hradě Zvíkov, na tvrzi Tichá, v Radonicích nebo ve Vildově mlýně v Jistebnici či na hradě Pořešín. Vystoupení bývají vyprodaná, takže je dobré zajistit si vstupenky včas.

Foto: kasperk.cz

Macbeth v historických kulisách? Skvělá akustika i blízký kontakt s divákem vytvářejí při letních představeních jedinečnou atmosféru…Foto: kasperk.cz

Letní scéna Vyšehrad či tvrz Divice

Také další oblíbená pražská scéna vyráží o prázdninách pod širé nebe. Studio Dva v rámci Metropolitního léta hereckých osobností hraje na několika nevšedních místech: například na letní scéně pražského Vyšehradu můžete zhlédnout oblíbené představení Bez roucha, na holešovickém výstavišti one man show Bohumila Klepla Vysavač. A na letní scéně tvrze Divice nedaleko Loun diváky přivítají mimo jiné dvě klasické komedie: Poprask na laguně a také Jezinky a bezinky s Evou Holubovou a Ivou Janžurovou.

Foto: tvrzdivice.cz

Letní scéna Studia Dva na tvrzi Divice nabídne to nejlepší ze stálého repertoáru divadla a diváci se rozhodně nudit nebudouFoto: tvrzdivice.cz

Kultura na rybníce

Lákavý program na diváky čeká také v krásném prostředí Zahradního centra Chuchelna u Semil, a to přímo u rybníka. Počátkem srpna si tu mohou návštěvníci vychutnat písně královny československého šansonu Hany Hegerové v podání herečky a zpěvačky Dáši Zázvůrkové. Dalším zdejším srpnovým lákadlem je bravurní one woman show Shirley Valentine s úžasnou Simonou Stašovou.

Foto: kulturanarybnice.cz

Kultura na rybníce doslova: Ojedinělý kulturní zážitek je umocněný odrazem jeviště ve vodní hladiněFoto: kulturanarybnice.cz

Kultura jako Brno

Krásná představení pod širákem si pro diváky připravilo na celé léto i Národní divadlo v Brně. V romantickém prostředí Biskupského dvora se mohli milovníci baletu pokochat slavným kusem Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, na Špilberku na fanoušky opery čekají Tosca nebo Lazebník sevillský a v amfiteátru Mikulov se odehrají na konci srpna klasická operní představení La traviata a Carmen.

Foto: ndbrno.cz

Na Špilberku už byla letos k vidění výpravná Pucciniho Bohéma a na diváky ještě čekají další dva klasické operní kusyFoto: ndbrno.cz

Načítám