Hlavní obsah

Milan Kundera: Otestujte své znalosti světového literáta

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 94 let dnes zemřel jeden z nejuznávanějších poválečných autorů. Milan Kundera se zapsal do literárních dějin mimo jiné svými romány Žert, Nesnesitelná lehkost bytí nebo Nesmrtelnost. Udělejte si test, co všechno o něm víte.

Článek

Milan Kundera pocházel z Čech, ale přes polovinu života považoval za svůj domov Paříž. Česko-francouzský autor rozsáhlého díla, který dostal za svou práci řadu významných ocenění v zahraničí i v Čechách, dlouhé roky odmítal překládat své knihy do češtiny a svou vlast navštěvoval tajně. Víte, jaký název nesl jeho poslední román, kolikrát byl slavný literát ženatý a jaké obvinění mu podlomilo zdraví?

1. Milan Kundera studoval po gymnáziu chvíli literární vědu a estetiku, posléze přešel na režii a poté scenáristiku na FAMU. Zde i nakonec učil a dosáhl titulu...
2. Svůj poslední román vydal česky v roce 1993. Francouzsky vyšel o tři roky dříve. O jakou knihu se jednalo?
3. Ač se zdálo, že na svou rodnou zem zanevřel a moc ho to domů netáhlo, své rodné město měl rád. Kde se narodil, kde studoval a které město jej jmenovalo čestným občanem?
4. Milan Kundera zemřel bezdětný. Kolikrát byl ženatý?
5. Po tom, co v roce 1975 emigroval do Francie, byl o čtyři roky později zbaven československého občanství. V roce 1981 pak získal občanství francouzské. Kdy mu bylo navráceno to české?
6. V roce 2008 vyšlo v časopisu Respekt obvinění, které jej velmi zasáhlo, a mnoho Čechů se proti němu obrátilo. Mluvilo se ale i o kampani s cílem očernit jeho jméno a na jeho podporu vystoupila víc než desítka celosvětově významných spisovatelů. Z čeho byl obviněn?
7. Jedním z nejzásadnějších Kunderových děl je Nesnesitelná lehkost bytí, román o hledání smyslu života. Hlavními postavami jsou dva páry, Tomáš a Tereza a Sabina a Franz. Čím si chronický nevěrník Tomáš zničí kariéru?
8. Obrovsky ceněným dílem je Kunderův první román Žert. Ludvík Jahn býval zapáleným komunistou a touží se pomstít bývalému spolužákovi za vyhazov ze školy i ze strany. Kromě Ludvíkových lásek a popisu politické atmosféry je v Žertu jedno velmi dominantní téma. Víte jaké?
9. Kundera emigroval v roce 1975, protože jej vyhodili z FAMU a nesměl publikovat. Proč se ale z Francie po revoluci nevrátil? Jeho žena v rozhovoru pro časopis Host uvedla, že to bylo proto, že...
10. Které tvrzení o Milanu Kunderovi není pravdivé?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Žert
Nesmrtelnost

Načítám