Hlavní obsah

Na první narozeniny dcery Iveta zjistila, že má rakovinu. Kvůli ní si nechá odstranit prsa

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iveta se radovala z prvních narozenin své dcery a právě v ten moment ji zasáhla zdrcující zpráva. Z bulky v prsu, kterou si náhodou nahmatala, se vyklubala rakovina. Bylo nutné ihned zahájit léčbu a nyní Ivetu čeká odstranění obou prsů.

Článek

Iveta (32) je energická maminka, která žije se svým mužem Robertem a dcerkou Lili v Olomouci. Pečovala o dceru, měla spoustu plánů, hodně práce kolem svého obchodu s oblečením Atevi Clothes a stále něco nestíhala. Zkrátka byla v jednom kole… Když loni v létě slavili dceřiny první narozeniny, zjistila, že má zhoubný nádor v prsu. Během jediného dne se jí načas zhroutil svět a všechno viděla černě.

Krutá zpráva a těžké chvíle

Jednoho dne si Iveta nahmatala bulku na hrudníku a okamžitě se objednala na vyšetření. „Lékař mě ale klidným hlasem ujistil, že se není čeho bát, že se jedná pouze o cystu, protože nádory bývají v prsu a ne nad prsem, jak jsem to měla já. Po měsíci se mi ale zdálo, že se bulka začala zvětšovat, a tak jsem byla opět v nejistotě, jestli je všechno v pořádku. Objednala jsem se proto k jinému lékaři a tam to všechno začalo,“ vzpomíná Iveta.

Výsledky z biopsie nebyly pozitivní: měla rakovinu prsu a bylo nutné co nejdřív začít s léčbou. V tu chvíli Ivetu zachvátila panika a jediné, co se jí honilo hlavou, byla starost o dceru – zda se o ni zvládne během léčby postarat. Následovalo krátké období sebelítosti a hodně proplakaných nocí. „Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomila, co se vlastně děje a že to není jen zlý sen. Potřebovala jsem se s tím nějak srovnat sama se sebou, abych přijala to, co se děje a na co všechno se musím připravit,“ popisuje drsné začátky Iveta.

Foto: Archiv rodiny

První narozeniny dcerky Lili.Foto: Archiv rodiny

Přijetí nemoci

Zhruba po dvou měsících od stanovení diagnózy se Iveta přestala trápit a litovat a naladila se pozitivně. Všechno si srovnala v hlavě a uvědomila si, že tělo jí nemocí naznačilo, že je čas zvolnit. Největší sílu jí přitom dává dcerka Lili – Iveta ví, že pro ni musí být mámou v jakékoli situaci, a obrovskou oporou je jí také milující manžel.

V tomto období se Iveta také rozhodla, že svůj příběh zveřejní na Instagramu, aby upozornila ostatní maminky, jak je důležité nepodcenit prevenci a pravidelné samovyšetření prsou. Od té doby uplynul zhruba půlrok a Ivetu už sleduje přes 36 tisíc lidí.

Foto: Archiv rodiny

Iveta s manželem a dcerkou.Foto: Archiv rodiny

Bez vlasů

Léčba započala sérií chemoterapií. Bylo jich celkem 16 a daly Ivetinu tělu pořádně zabrat. Musela se srovnat s tím, že přišla o vlasy, ale přijala to jako běžnou překážku na cestě k uzdravení. A přestože doma ji vídají většinou jen holohlavou, pro svůj lepší pocit nosí na veřejnosti paruku. „Lili mě má ale stejně nejraději bez paruky. Když si ji nasadím, okamžitě mi ji sundá,“ říká Iveta.

Po ukončení chemoterapie Iveta minulý týden podstoupila ještě vyšetření mamografem a ultrazvukem a dopadlo to dobře. Prsa i uzliny jsou čisté. Chemoterapie zabrala! Příští týden ji čeká také magnetická rezonance, která ukáže, zda je čisté celé tělo a nikde není žádná metastáze.

Foto: Archiv rodiny

Iveta musela sebrat hodně odvahy, než se rozhodla sdílet svůj příběh veřejně na Instagramu.Foto: Archiv rodiny

V pořadí je mastektomie

Chemoterapiemi ovšem trápení pro Ivetu neskončilo. Byla na genetických testech, které bohužel nedopadly dobře: byla jí zjištěna mutace genů BRCA1, která výrazně zvyšuje riziko vzniku nádorů, především rakoviny prsu a vaječníků. Iveta se proto z preventivních důvodů rozhodla pro odstranění obou prsou, aby nedala zhoubnému bujení další šanci. Nechce, aby se nemoc vrátila.

Po odstranění prsních žláz vloží lékaři na místo speciální expandéry, které se budou po operaci postupně plnit a zvětšovat, kůže se tak bude natahovat a připravovat se na vložení implantátů. Tento plán se však odvíjí od toho, jaké budou výsledky operace a jak dopadne histologie. Pokud to nebude dobré, muselo by následovat ještě ozařování, které by oddálilo plnění expandérů.

Foto: Archiv rodiny

Nejvíc sil dodává statečné mamince dcerka a milující manžel.Foto: Archiv rodiny

Co bude dál

Postupem času prý bude nejspíš potřeba odstranit i vaječníky, protože v rodině paní Ivety se objevila právě rakovina vaječníků. „Pro mě je nyní nejdůležitější být zdravá a mít to od lékařů černé na bílém,“ říká Iveta. V současnosti má nastavenou hormonální léčbu, což znamená, že bude po dobu pěti let brát tablety jako prevenci, aby nádor v těle znovu nevyrostl.

Načítám