Hlavní obsah

Rakovina prsu postihuje čím dál mladší ženy. Bulka není jediný příznak

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká naděje na uzdravení. Tak by se daly shrnout případy rakoviny prsu, kterou ročně onemocní zhruba 7 000 žen. Stále více se jich vyléčí, protože díky preventivním vyšetřením přijdou k lékaři včas.

Článek

Nádor prsu je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním u českých žen. Zhruba třetina se k lékaři dostane ve chvíli, kdy je nemoc v počátečním stádiu, a to je důležité. Díky tomu a novým léků je velká šance, že se mohou zcela vyléčit. Zlepšují se ale i naděje pacientek, u kterých byla nemoc zjištěna již ve stádiu, kdy měly metastázy.

Špatnou zprávou ale je, že nemoc postihuje stále častěji i ženy mladší 45 let. Souvisí to jednak s mateřstvím ve vyšším věku, které je samo o sobě rizikem pro vznik nádorového onemocnění, ale také s vyšším počtem umělých oplodnění, které kvůli hormonální stimulaci v tomto směru tělu také neprospívá.

Příznaky rakoviny prsu

Zcela zásadní je nemoc odhalit ve stádiu, kdy nemá žádné viditelné příznaky. To není možné bez mamografického nebo ultrazvukového vyšetření. Pokud v prsu najdete bulku nebo nějaký jiný podezřelý útvar, běžte co nejdříve k lékaři, ale na druhou stranu se nemusíte hned bát nejhoršího. Ne každý problém či hmatný nález znamená rakovinu. Co všechno může znamenat bulka v prsu?

Bulka rozhodně není jediným příznakem. Důležité je sledovat změny, jakékoliv vtažení kůže, důlek či vpáčení bradavky, potíže může signalizovat i výtok z bradavky či otok v podpaží. Podrobnější popis toho, jak vypadají příznaky rakoviny prsu, najdete zde.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Mamograf je většinou pro ženy starší 45 let, mladší chodí na ultrazvukFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Léčba nemoci a prognóza

Tak jako u všech nádorových onemocnění záleží i v případě rakoviny prsu na stádiu a rozšíření nemoci. Pokud jste v prvním stádiu nemoci, znamená to, že tumor je menší než dva centimetry a nejsou postiženy lymfatické uzliny v podpaží. Šance na uzdravení je 90 procent.

Léčba se vždy navrhuje individuálně a bere se v úvahu také věk pacientky a druh nádoru. Pokud ho lze operovat, dojde k jeho odstranění a obyčejně se už neprovádí mastektomie, při níž lékaři odejmou celý prs. Následuje léčba, která ničí další poškozené buňky, nejčastěji chemoterapie cytostatiky.

U části nádorů se používá ozařování, jde většinou o zevní ozařování. V jiných případech je třeba takzvaná brachyterapie, což je ozáření prostřednictvím speciální hadičky zavedené dovnitř prsu.

Po ukončení léčby se chodí na pravidelné kontroly a lékaři v závislosti na typu nádoru doporučí hormonální nebo biologickou léčbu, ta se ale nehodí pro všechny typy nádorových onemocnění. 

Nejčastější komplikace

Zásadní komplikací všech nádorových onemocnění je vznik metastáz a také riziko, že se nemoc vrátí, buď do stejného orgánu jako poprvé, nebo do jiného místa v těle.

Foto: Kabardins photo, Shutterstock.com

Samovyšetření by si měly ženy provádět jednou měsíčněFoto: Kabardins photo, Shutterstock.com

Nejlepší prevence rakoviny prsu

Nejdůležitější prevencí jsou pravidelná vyšetření. Kromě samovyšetření prsu, které by si měla žena provádět každý měsíc, je nejčastější metodou rentgenové vyšetření prsu – mamografie. Každá žena od 45. roku života má nárok jednou za dva roky na mamograf zdarma. Je vhodná u starších žen, jejichž prsa obsahují větší množství tukové tkáně. Samotná mamografie zcela jistě nezabrání vzniku onemocnění, ale lékař při pravidelných kontrolách porovnává snímky se staršími a je schopen odhalit i velmi malé počínající onemocnění. U mladších se pak hodí spíše ultrazvuk.

Najde-li se v prsu podezřelé ložisko, může se provést biopsie tenkou jehlou, kdy se odebere část tkáně a následně se zkoumá její charakter a stupeň postižení.

Genetické testování

V případě, že se v rodině vyskytne nádorové onemocnění prsu nebo rakovina vaječníku v nižším věku, je třeba myslet na to, že by mohlo jít i o geneticky podmíněné onemocnění. O výrazném zvýšení rizika rozhodují především dva geny – BRCA1 a BRCA. Pak je třeba ženu sledovat mnohem častěji a případně rozhodnout o preventivním odstranění prsní tkáně a také vaječníků, které mají v případě genové vady stejné riziko.

Jak na samovyšetření prsou

Samovyšetření patří k nejsnadnějším metodám prevence rakoviny prsu.Pohmatové vyšetření ale nenahrazuje mamografické nebo ultrazvukové vyšetření. Oba mají svůj význam a nejlepší je kombinace.

Riziko nemoci snižuje jako u všech nádorových onemocnění zdravý životní styl, včetně dostatku pohybu, přiměřená váha a nekouření. Rizikovější jsou ženy, které měly příliš brzo první menstruaci a ty, co mají naopak pozdější menopauzu. Nesvědčí ani porod ve vyšším věku, naopak platí, že čím více dětí, tím lépe, určitou prevencí je totiž i kojení. Za riziko se považuje i užívání hormonální substituce v klimakteriu, ale některé studie ho zase vylučují.

Rakovina prsu

  • Popis - Nádorové onemocnění, které postihuje nejčastěji ženy na 45 let. V poslední době ale přibývá mladších pacientek.
  • Příznaky - Změny v prsní tkáni, které se mohou projevit změnami na pokožce. Bulku lze nahmatat, až když je v pokročilejším stádiu.
  • Inkubační doba - Není
  • Léčba - Je několik způsobů, avšak nasazení té dané je vždy individuální. Jsou to chirurgická, chemoterapie, radioterapie (ozařování), hormonální, biologická.
  • Smrtnost - V případě prvního stadia je úspěšnost uzdravení devadesát procent, v průměru lze říci, že po objevení nádoru přežije kolem 85 procent pacientek.
  • Prevence - Zdravý životní styl, těhotenství v nižším věku, kojení, nekouřit, genetické testy a případné odstranění prsů.

Načítám