Hlavní obsah

Nejde jen o bulku: Znáte všechny příznaky rakoviny prsu?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Pokud je nemoc včas rozpoznána, pravděpodobnost úspěšné léčby se mnohonásobně zvyšuje. U rakoviny to platí dvojnásob. Nemusí to být ale právě lékař, kdo nemoc určí jako první. Alarmující příznaky rakoviny prsu můžete zachytit vy samy! Víme, čemu byste měly věnovat pozornost.

Článek

Při samovyšetření prsu nejde jen o to, že nahmatáte bulku. Nádorové bujení poznáte podle mnoha dalších příznaků, o kterých se tolik nemluví. Zjišťovali jsme pro vás, které to jsou a v jakých případech byste měly zbystřit!

1. Vtažení pokožky prsu

Pokud zjistíte, že máte zničehonic na prsu vtaženou kůži směrem do prsu, rozhodně zbystřete. To může být totiž způsobeno bulkou v prsu, která zkracuje prsní vazivo. Kvůli tomu je tkáň a pokožka vtahována dovnitř a vytváří vtažený či promáčknutý vzhled.

2. Důlky

Nově vzniklé nerovnosti nebo důlky na prsu mohou být známkou toho, že došlo k ucpání lymfatických cév, které odstraňují odpadní látky z těla. To vede k zanícení, otoku prsu nebo tvorbě malých dolíků, které připomínají celulitidu.

„Jedním z příznaků rakoviny prsu může být takzvaná pomerančová kůže, viditelná trvale nebo při stisku části prsu,“ potvrzuje MUDr. Jana Vymětalová, primářka mamografického pracoviště EUC Kliniky Ostrava.

Foto: BigmanKn, Shutterstock.com

Rakovinu prsu si můžete diagnostikovat sama. Kromě bulky sledujte i strukturu pokožky Foto: BigmanKn, Shutterstock.com

3. Vpáčení bradavky

„Mezi příznaky rakoviny prsu patří také zploštění nebo vtažení bradavky. Dalším příznakem může být asymetrie prsou, pokud se jeden prs začne zvětšovat či tuhnout, je to důvod k návštěvě odborníka,“ varuje Jana Vymětalová.

Podle lékařů je jednoznačně nejdůležitější prevence. Každá žena by měla svá ňadra nejen sledovat tak, aby zachytila případné podezřelé změny, ale také by jednou měsíčně měla provádět samovyšetření prsů.

4. Otok v podpaží

Také otok v podpaží může značit nebezpečí, a to bulku v lymfatických uzlinách, které se nacházejí v podpaží. Bulka v podpaží může být někdy dokonce lépe postřehnutelná než bulka v prsu.

„Typickým příznakem rakoviny prsu v pokročilém stadiu je zvětšení uzlin v podpaží a nadklíčku, změna tvaru prsu, sekrece z bradavky nebo vřed na prsou,“ doplňuje MUDr. Svatava Žalmanová, z Centra ambulantní gynekologie a primární péče v Brně.

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Spolehlivou diagnostiku vám udělá lékař screeningem. Včasná diagnóza vám může zachránit životFoto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

5. Vyrážka a výtok

Dokonce i „obyčejná“ vyrážka podobná ekzému či zarudnutí bradavky nebo jejího okolí mohou znamenat takový problém, jako je rakovina. Jde však o velmi vzácný příznak. Podobné je to také s jakoukoli tekutinou, která by vám z bradavky začala téct. „Pokud ženě začne z bradavky vytékat zabarvená tekutina, hnis nebo krev, určitě by měla co nejdříve vyhledat lékaře,“ varuje Jana Vymětalová.

6. Viditelné žíly na prsu

Jestliže se vám najednou objevily na prsou výrazné žíly, také raději vyhledejte lékaře. I to může totiž značit vážný problém. Žíly jsou při rakovině viditelnější obvykle z toho důvodu, že jsou bulkou v prsu ucpané cévy anebo jde o zvýšenou dodávku krve do prsu, což také značí nádorový růst.

Samovyšetření nepodceňujte!

Lékaři apelují na ženy, aby si pravidelně, ideálně jednou měsíčně dělaly samovyšetření prsu a nebránily se screeningu. Zvlášť pokud mají rodinné predispozice pro vznik rakoviny.

„Důležitou součástí vyšetření je účast na screeningu karcinomu prsu, na který vydává doporučení praktický lékař nebo registrující gynekolog. Je prováděný pomocí mamografického vyšetření, které může být doplněno o ultrazvukové vyšetření prsou. Jsou i některé dědičné mutace genů, které mohou vést k výrazně pravděpodobnějšímu výskytu karcinomu prsu v takto postižené rodině. Tyto mutace jsou vyšetřovány u žen i mužů s karcinomem prsu, pokud se zachytí pozitivita této mutace, je k tomuto vyšetření přizvána také další část rodiny. To se ale odehrává pod vedením onkologů,“ uzavírá Svatava Žalmanová.

Na mamografické vyšetření mají zdarma právo všechny ženy od 45 let věku, a to vždy po dvou letech. Screening zdarma mají samozřejmě také všechny ženy v případě doporučení od praktického lékaře či gynekologa.

Reklama

Související témata:
Samovyšetření prsu

Načítám