Hlavní obsah

Život bez prsou: Slavné ženy, které prodělaly operaci kvůli nádoru či genetické hrozbě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští lékaři objeví rakovinu prsu asi sedmi tisícům žen ročně. Počet nemocných sice narůstá, zato ale klesá počet zemřelých. Rakovina prsu bývá léčitelná, ale mnohdy se musí přistoupit k mastektomii, tedy k odstranění prsní tkáně. Které celebrity tento zákrok podstoupily a proč?

Článek

Nejčastějším důvodem pro odstranění prsní tkáně je probíhající rakovina prsu nebo preventivní opatření při zvýšeném riziku zhoubného bujení. S touto velkou životní nepříjemností mají bohaté zkušenosti i mnohé celebrity. Kdo mastektomii podstoupil preventivně a komu vzala prsa přímo zákeřná nemoc?

Angelina Jolie

Americká herečka se v roce 2013 zachovala velmi zodpovědně. Lékaři u ní sice neodhalili nádor, ale pomocí genetických testů zjistili, že má 50% riziko rakoviny vaječníků a 87% riziko rakoviny prsu, na kterou v šestapadesáti letech zemřela její matka. Hvězda si tedy nechala preventivně odstranit mléčné žlázy a její prsa nahradily silikonové výplně. V roce 2015 pokračovala odnětím vaječníků, což u ní způsobilo předčasnou menopauzu.

Foto: Profimedia.cz

Svá plná ňadra Angelina Jolie ráda nechává bez podprsenky, krásně drží tvar. Alespoň nějaká výhoda…Foto: Profimedia.cz

Radana Labajová

I u české zpěvačky známé ze skupiny Holki byla objevena genetická mutace BRCA, při níž výrazně roste riziko vzniku některých nádorů. Vyšetření se rozhodla podstoupit poté, co na rakovinu zemřela její maminka a babička, později také tatínek. Onemocněla dokonce i zpěvaččina sestra, ale naštěstí se vyléčila. Aby se situace neopakovala, podstoupila zpěvačka z preventivních důvodů odstranění vaječníků a vejcovodů a později i prsních žláz. Komu zpěvačka doporučuje jít na genetiku?

Foto: Profimedia.cz

S rakovinou má Radana Labajová velice smutné zkušenosti, proto se rozhodla pro razantní zákrokyFoto: Profimedia.cz

Michaela Kuklová

V únoru 2020 oblíbená česká herečka zjistila, že trpí rakovinou prsu. A než se na nemoc přišlo, docela to trvalo. Dvě mamografická ani opakovaná ultrazvuková ošetření nic neodhalila, třebaže se herečka cítila špatně a měla konkrétní podezření. Až pozdější, už hmatný nález vedl k provedení biopsie. Součástí léčby byla mimo jiné operace, při níž byla pohádkové princezně Jasněnce odebrána obě prsa – jedno kvůli nemoci a druhé preventivně. Později se svěřila, že na nějakou dobu bylo její sebevědomí na bodu mrazu a zvedlo se až s novými prsy.

Foto: Profimedia.cz

Michaela Kuklová sice musí ještě podstupovat hormonální léčbu, ale cítí se dobře a našla zpět pošramocené sebevědomíFoto: Profimedia.cz

Jane Fonda

Před několika lety tato inspirativní módní ikona prozradila, že rakovinu prodělala dokonce několikrát. Opakovaně to byly nejrůznější kožní nádory, protože milovala opalování a UV záření významně zvyšuje riziko rakoviny kůže. Nádor se jí objevil také v prsu, a tak absolvovala oboustrannou mastektomii. Prozradila, že její šaty na Zlaté glóby v roce 2016 měly volánkový dekolt, protože byla krátce po operaci a potřebovala zamaskovat obvazy. V současnosti se bohužel léčí s dalším nádorovým onemocněním – bojuje s non-Hodgkinovým lymfomem.

Foto: Profimedia.cz

Krásná róba z dílny módního domu Yves Saint Laurent s volánky místo odhaleného dekoltu měla praktický význam, o kterém v té době nikdo nevědělFoto: Profimedia.cz

Christina Applegate

Stejný zákrok má za sebou i sympatická americká herečka – známá jako Melounek ze sitcomu Ženatý se závazky. Oboustrannou mastektomii jí lékaři provedli v roce 2008, kdy se zjistilo, že má rakovinu prsu. K odhalení došlo poměrně brzy, herečka totiž od třiceti let chodila pravidelně na mamograf, protože věděla, že má mutaci genů BRCA. Umělá prsa jsou pro ni každodenní připomínkou, co se jí stalo. Prý to bylo začátku obtížné, zvlášť když si později nechala odstranit také vaječníky a vejcovody. Ale už je se situací srovnaná a nabádá k prevenci. Jenže osud jí nepřeje: dnes ji naneštěstí trápí pokročilá roztroušená skleróza a neobejde se bez hole.

Foto: Profimedia.cz

O rakovině mluví Christina Applegate velmi otevřeně, stejně tak se netají ani velikými potížemi spojenými s roztroušenou sklerózouFoto: Profimedia.cz

Sharon Osbourne

Zodpovědně se zachovala také manželka Ozzyho Osbourna. I u ní genetické vyšetření odhalilo vysoké riziko nádoru (až 65 %), a tak si nechala preventivně odstranit obě ňadra. Prý o tom ani nijak dlouze nepřemýšlela, už měla zkušenosti s rakovinou tlustého střeva, a tak chtěla zůstat za každou cenu zdravá. Implantáty se ovšem napoprvé moc nepovedly, takže si je musela nechat vyměnit.

Foto: Profimedia.cz

Moderátorka, manažerka a hvězda reality show má nejen plastiku prsou ze zdravotních důvodů, navíc podstoupila v průběhu let mnohé estetické úpravy a nijak se jimi netajíFoto: Profimedia.cz

Načítám