Hlavní obsah

Otrava jídlem? V létě častý problém, spěchejte z nákupu!

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se zvyšuje počet otrav z jídla. Jejich příčinou bývají vysoké teploty, při kterých se v potravinách mohou množit velmi rychle mikroorganismy a ty nemusí zlikvidovat ani tepelná úprava. Jak předejít problémům?

Článek

Když je vedro vám, je vedro i potravinám, které si právě nesete domů z obchodu. A čím větší je teplo, tím rychleji dozrávají, mění se jejich kvalita a mohou se kazit. Vyšší teplota v nich urychluje chemické a enzymatické reakce, stejně jako množení bakterií. Tím, že je pak dáte do chladu, tyto procesy nezvrátíte a bakterie nezabijete, ty tam zůstanou, jen zpomalíte rychlost množení.

Začněte při nákupu

Jestliže je tedy venku teplo, měli byste mu potraviny vystavovat co nejkratší možnou dobu. Přizpůsobte tomu i nákup – naplánujte si ho tak, abyste z regálů jako první vzali potraviny, kterým teplo neublíží, tedy trvanlivé. „Věci z chladících a mrazících boxů dejte do košíku až těsně před tím, než jdete k pokladně a domů. Doma ho co nejdřív správně uskladněte. Jednoduchá pomůcka – co jste našli v chladícím boxu v obchodě, dejte do chladničky, co v mrazáku, dejte do mrazáku,“ radí Jan Maryška z dTestu.

Dbejte na hygienu

„Vejce, syrové maso, ovoce, zeleninu a další syrové potraviny uchovávejte při nákupu potravin, přípravě jídla nebo i při skladování odděleně, abyste zabránili kontaminaci. Při přípravě syrových a vařených potravin používejte oddělená prkénka. Kuchyňské povrchy, desky a další kuchyňské náčiní čistěte a dezinfikujte, protože na nich mohou zůstat bakterie ze syrových potravin a kontaminovat ty vařené,“ upozorňuje Oliver Fecko ze společnosti Everli, věnující se nákupčím.

Foto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Pokud je opravdu vedro, pak už při nákupu volte správné pořadí potravin, které vkládáte do košíku a následně i do taškyFoto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Důkladně tepelně upravujte

Suroviny, které se rychleji kazí, byste měli v létě z chladničky vyndat až těsně před přípravou. Abyste například v mase zničili všechny bakterie, musí projít řádnou tepelnou úpravou. Bakterie salmonely zničí minimálně pět minut při teplotě nejméně 75 °C. Zvlášť u větších kousků nebo těch s kostí si dejte pozor, aby této teploty maso dosahovalo všude, tedy i uvnitř.

Fígle na skladování potravin

Jak co nejvíc prodloužit životnost potravin a snížit riziko kontaminace?

  • Mražené potraviny dejte při nákupu do košíku až jako poslední a doma je první uložte zpět do mrazu, pokud je nehodláte ihned zpracovat.
  • Brambory skladujte například v papírovém nebo jutovém sáčku, potřebují tmu.
  • Řezané bylinky vložte do sklenice s vodou podobně, jako květiny do vázy. Můžete je také zabalit do vlhkého papírového ubrousku, pak vložit do sáčku a dát do chladničky (7 bylinek, které byste měli mít doma celý rok).
  • Tvrdé sýry uchovávejte zabalené – využít na to můžete pečící papír.
  • Listový salát, ale také třeba zázvor nebo hráškové lusky zabalte do ubrousku lehce pokapaného vodou a dejte do plastového zipového sáčku.
  • Do lednice nikdy nevkládejte teplé jídlo po uvaření – zvýšilo by teplotu v chladničce, změnilo procento vlhkosti a stejně by se v něm mohly při pomalém chladnutí množit bakterie. Potřebuje co nejrychlejší ochlazení, třeba v ledové vodě.
  • Povrchy v kuchyni myjte dezinfekčními přípravky – nemusí to být nutně ty chemické, lze použít vodu z brambor, sůl, citronovou šťávu nebo ocet.
  • Čerstvou zeleninu a ovoce nemyjte předem, ale až těsně před konzumací.
  • Teplota masa by neměla překročit 7 °C, polotovary z čerstvého masa uchovávejte při teplotě od 2 do 7 °C. Mleté maso je ke kažení náchylnější a musí být skladováno při teplotách do 2 °C. Ryby je vhodné uchovávat do 5 °C. Maso skladujte vždy zabalené, aby nepohlcovalo pachy.
  • Doporučená teplota pro skladování vajec je 5 až 8 °C, ale pokud jste ve špajzu nebo sklepě schopni udržet stálou teplotu nepřesahující 18 °C, můžete je dát i tam. Vejcím vadí kolísání teplot, pak se rosí a plesniví.
  • Mléčné výrobky, tedy máslo, sýry, jogurty, smetanu a podobně uskladněte ve stálé teplotě od 2 do 8 °C. Otevřený jogurt absorbuje pachy i mikroorganismy z lednice, tak ho zakryjte nebo přendejte do sklenice s víčkem.

Načítám