Hlavní obsah

Nejsi na růžové vlasy moc stará a na krátkou sukni tlustá? Nenechte se ubíjet stereotypy a žijte podle sebe!

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsi na to moc mladá, stará, vysoká, boubelatá, chytrá nebo…? Doplňte si samy, lidské fantazii se meze nekladou. A tak se vám může stát, že se někomu zdá, že nejste oblečené úměrně věku nebo třeba váze. Pamatujte přitom, že litovat budete jednou především toho, že jste nežily podle sebe!

Článek

Růžové vlasy, krátké tričko, s rodinou otálí, ale na fesťáky jezdí. Není na to už stará? Kdyby se každý staral především sám o sebe, bylo by na světě lépe. Stereotypní očekávání tu byla a budou, ale zvyknout se na to nedá. Právem máte pocit, že vyjadřují-li se ostatní nesouhlasně směrem k vašemu vzhledu nebo stylu života, protože nesplňuje jejich představy, jen vám drze kecají do života. Vždyť proč by měl určitý věk, výška či váha odkazovat k určitému chování?

Kde vznikají stereotypy a očekávání

Stereotypní očekávání vznikají, aby nám usnadnila život. Jak to funguje? Převezmete již vytvořený názor na určitou skupinu lidí, a nemusíte tak ztrácet čas tím, že byste členy skupiny blíže poznávali nebo odhalili, že je nelze škatulkovat jen na základě jedné či dvou společných charakteristik.

Všechny ženy nad padesát se přece samy od sebe nerozhodnou, že začnou nosit sukně jedině v délce pod kolena, takže stereotypní představa ve skutečnosti nefunguje. A jak říká vztahová koučka Jana Řehulková: „Nevím, jak bych se měla ve svém věku chovat a co přesně dělat či nedělat, protože mi ještě nikdy tolik nebylo.“

Jitka Kneslová z psychologické poradny Mojra stereotypy vysvětluje jako obecné názory, podle kterých by se lidé měli chovat. Je ale jen na vás, nakolik je budete respektovat a zároveň předávat dál. A nakolik si dovolíte žít život podle toho, co sami potřebujete a jak to sami chcete.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Brát určité ohledy na ostatní je správné, ale nenechte se ničit cizím očekáváním. Aktivně tvořte svůj život!Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Je to váš život!

Jsou lidé, kterým je úplně jedno, co si o nich okolí myslí, někteří jdou dokonce rádi proti proudu. Ale co ti, kdo chtějí žít po svém, nosit, co se jim líbí, a je jim nepříjemné, že někdo hodnotí, zda je to vhodné? Jana Řehulková k tomu říká: „Každý má právo rozhodovat o svém životě včetně toho, jak se obléká, co poslouchá a jak žije, a to bez ohledu na věk. Hodnocení a nátlak z okolí mohou být nepříjemné, ale důležité je si zachovat svobodu a autenticitu.“

Jak upozorňuje Zuzana Čechák Tomášková z online psychoterapeutické platformy Hedepy, někdy pomůže podívat se na své myšlenky z nadhledu či odstupu. Víte, čeho lidé ve stáří a před smrtí nejvíc litují? Že neměli odvahu být sami sebou! Že žili podle očekávání druhých…

  • Pozitivní je, že nastupující mladá generace je velmi otevřená pestrosti a stereotypům úspěšně čelí. Zdá se, že společnost směřuje k většímu respektu. A ten spolu s tolerancí vůči různým životním stylům a věkovým skupinám patří podle Jany Řehulkové k hodnotám, které lidem pomáhají žít v harmonii s druhými.

Jak najít balanc

Jak tedy žít v souladu sám se sebou a využít veškeré možnosti, které dnes máte, a zároveň zapadnout? Neuzavírejte se do své bubliny a sledujte, jak se lidé vašeho věku či postavení chovají. Realisticky zvažte, co vám smysl dává a co je proti vašemu přesvědčení, co vám přinese, když očekávání nesplníte, a co tím riskujete.

Podle Zuzany Čechák Tomáškové není dobrou strategií ani žít jen podle druhých, ani jen podle sebe. „Obojí může přinášet nepříjemné zážitky a následky. Důležité je hledat rovnováhu, zdravý balanc, tak jako ve všem. Funguje přitom krédo ‚Na názoru druhých záleží, beru ho v potaz, ale nejvíc záleží na tom mém‘,“ vysvětluje. A Jitka Kneslová doplňuje, že budete-li žít podle očekávání ostatních, nikdy nebudete spokojení. Uvědomte si, že život máte jen jeden.

Související témata:

Načítám