Hlavní obsah

Jak žít naplno a autenticky? Nebojte se negativních pocitů, říkejte ne a starejte se o sebe

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít naplno znamená pro každého něco jiného, ale většina lidí chce, aby jejich život dával smysl. Někdo buduje kariéru, jiný se věnuje rodině a koníčkům, další umí odpočívat i být dostatečně aktivní, plánuje cestovat, mít přehled, co se děje v blízkém okolí i ve světě, být prospěšný ostatním. Ale jak to zvládnout a bez stresu?

Článek

Mnozí lidé by toho chtěli stihnout co nejvíc – a nejlépe si to ještě užít. Je ale vůbec možné „žít naplno“ a zůstat přitom v pohodě? Přečtěte si, jak najít balanc, abyste toho zvládli co nejvíc a místo radosti to nepřinášelo jen stres. Nejdřív si dobře definujte, co pro vás plnohodnotný život znamená.

Žít tady a teď a nebát se negativních prožitků

Žijete dostatečně naplno? Mnozí mají pocit, že ne. Protože se cítí málo v euforii, nezažívají neustálý pocit absolutního štěstí, navštěvují jen málo exotických míst… Podle psycholožky Olgy Zimmermann ale tyto představy a požadavky vyvolávají jen zbytečný tlak a s plnohodnotným životem mají jen málo společného: „Žít naplno neznamená pronásledovat šťastné chvíle, ve kterých není místo pro jiné emoce. Naopak – jde o to nevyhýbat se žádným emocím, potřebám ani touhám, a naslouchat a čelit jim bez ohledu na to, zda jsou příjemné, nebo nikoliv.“ Jinými slovy: Pro pocit skutečné plnosti žití je potřeba propojit se sám se sebou a být autentický.

Určitě není důležité stihnout všechno, být všude a křečovitě odškrtávat splněné cíle. Důležité je život žít, být tady a teď a jak říká Kristína Duchoslavová, psycholožka on-line poradny Mojra: „Nezapomínat naplno prožívat celý proces dosahovaní cílů, přestože nás společnost a moderní životní styl tlačí od kvality ke kvantitě…“

Kladete plnému životu překážky?

Máte vy a váš život větší potenciál a mohli byste toho prožít víc, jenže… Jste sami sobě překážkou a bojíte se vystoupit z bezpečné zóny? Ta je sice spojena jen s minimem rizik, ale Kristína Duchoslavová vysvětluje: „Komfortní zóna s nízkým rizikem znamená i poměrně nízké uspokojení. Už jen překonáním strachu se můžete dostat do zóny učení a růstu, která přináší nové příležitosti, dovednosti, vyšší sebevědomí i nový smysl.“

Nezapomínejte, že každý je strůjcem svého štěstí a byla by škoda životem jen proplouvat v plovacím kruhu poblíž břehu…

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nebojte se zastavit a nastavit si zrcadlo. Třeba zjistíte, že se zbytečně bojíte pustit dál od břehu a připravujete se o zážitkyFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jak žít život naplno

Ať je vám dvacet, nebo sedmdesát, nikdy není pozdě zastavit se a ujasnit si, co vás činí šťastné, co máte rádi. Kristína Duchoslavová hovoří o životní vizi: „Správně nastavený plán znamená zvážení vašich možností, schopností, potenciálu, zdrojů a vnějších faktorů, jako jsou rodina, přátelé a podobně.“ Plán samozřejmě můžete a budete v průběhu života měnit, důležité ale je být v něm v každém životním období naplno ponořený.

Podle Olgy Zimmermann neexistuje univerzální recept na naplněný život, existuje ale několik obecných zásad, které mohou pomoci:

  • Začněte všímavostí a každý den věnujte pozornost tomu, jak se právě cítíte (nálady, potřeby, chutě). Trénujete tím i sebereflexi.
  • Vyzkoušejte nové zážitky, aktivity a dobrodružství. Získáte nové zkušenosti, které mohou různě ovlivnit vaši mysl a emoce.
  • Prověřte své vztahy. Srovnejte si, co byste v nich rádi prožívali a zda se to opravdu děje. Rozhodněte, které vztahy jsou pro vás důležité, kde je třeba vyjasnit nové hranice a které úplně opustit.
  • Stanovte si cíle na nejbližší rok, co se týče práce, koníčků, zdraví a vzhledu. V jaké oblasti jste spokojení a kde chcete provést změny?
  • Malé denní radosti. Každé ráno si položte otázku, co pro sebe můžete udělat příjemného během dne. Naslouchejte sami sobě.

Jak to všechno stihnout?

Zní to moc hezky, ale kde na radosti, nové zážitky a kontakt sama se sebou vzít čas, když vám většinu dne zabere běžná a mnohdy stereotypní rutina? Najít balanc mezi osobním životem a prací je velký kumšt a na toto téma bylo napsáno i řečeno mnoho. Jaroslava Duchoslavová radí uvědomit si, kde se v životě nacházíte, a naučit se postarat především sami o sebe: „Tak jako říkají v letadle – nejprve nasaďte masku sobě a až potom svým dětem.“ Podle Olgy Zimmermann stačí pár drobných změn:

  • Prioritizujte a pěkně ve velkém. Čeho chcete dosáhnout a jak chcete žít? Tam směřujte svou energii.
  • Plánujte v horizontu dní, týdnů i měsíců. A nejen povinnosti, ale i radosti.
  • Říkejte ne. Není možné stihnout všechno, naučte se říkat ne a odmítněte to, co vám nepřináší blaho nebo co nesouzní s vašimi prioritami.
  • Komunikujte. Naučte se mluvit o svých potřebách a prioritách. Otevřená komunikace přináší jasnost a může pomoci vytvořit harmonii v rodině i ve vztazích.
  • Neidealizujte si sebe ani ostatní. Dovolte si dělat chyby a vnímejte je jako cestu k růstu. Perfekcionismus může způsobovat stres a bránit vám žít naplno.
  • Balancujte. Stačí chvilka každý den na čas jen pro vás. Udržení rovnováhy mezi prací, rodinou a odpočinkem vám umožní žít naplno a plnit své sny a cíle.

Načítám