Hlavní obsah

Ženy po 50 jsou staré, zato muži zralí? Přestaňte věřit nesmyslům a užijte si konečně svobodu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli v něčem existuje spravedlnost, tak je to stárnutí. Můžeme se na hlavu stavět, zkoušet poručit větru i dešti, ale ráno se bez ohledu na pohlaví i postavení budíme všichni zase o den starší. A přesto se od určité chvíle začne společnost dívat na ženy a muže rozdílně. Ženy najednou stárnou, muži zrají…

Článek

Nedávno jsem během jednoho týdne zaznamenala v médiích dva rozhovory. V jednom padesátiletý herec nadšeně vyprávěl ku příležitosti svého jubilea historky z mládí a byl moc rád, že má nač vzpomínat. A v druhém se čerstvě padesátileté herečky během rozhovoru zeptali, zda jí nevadí, když se řekne, kolikáté narozeniny vlastně slaví. Proč by mělo?

O rovnosti pohlaví se diskutuje v mnoha oblastech – a gender hraje velikou roli také v obecném přístupu k věku. Zajímalo mě, proč to tak je. Vztahová koučka a mediátorka Jana Řehulková sdílela svoje zkušenosti z praxe, kde s klienty věkové krize často řeší, a zároveň se podělila o pár tipů, jak si stárnutí užívat. Novinářka Lucie Šilhová, autorka série fejetonů Očima padesátky, zase ukázala optimistický pohled na věk po padesátce.

Věk u mužů a žen… V čem se liší?

Rozdíly ve vnímání věku u žen a mužů jsou patrné jak z hlediska individuálního, tak společenského. A je běžné, že zatímco mnozí pánové pyšně vzpomínají, co se jim povedlo, a do budoucnosti hledí s optimismem, stejně staré dámy naopak často pociťují tlak na to, aby s věkem a příznaky stárnutí bojovaly: třeba se denně musejí vyrovnávat s reklamami na rozmanité anti-age produkty.

Jak upozorňuje Jana Řehulková: „Společnost tradičně oceňuje muže za jejich zkušenosti a znalosti, za to, co vybudovali a dokázali, zatímco ženy jsou často oceňovány pouze na základě svého vzhledu.“ Přitom všichni stárneme stejně.

Dříve se cenily zkušenosti, dnes vzhled

Paradoxní je, že v minulosti bývaly starší ženy oceňovány pro své životní zkušenosti a moudrost, zatímco dnes místo zdůrazňování profesních či osobních kvalit padají věty typu „stárne s grácií“ nebo „vypadá na svůj věk, možná spíš na víc“, případně „na svůj věk vypadá skvěle“.

V čem je podle Jany Řehulkové problém moderní společnosti? „Nátlak na udržení mladistvého vzhledu může u žen vést k obavám, že nebudou schopny plnit společenské standardy krásy, přestože se jedná o přirozený proces stárnutí.“ A pak musejí bojovat proti stereotypním představám: chovat se a oblékat „úměrně svému věku“, vybírat si aktivity, které jsou vhodné pro jejich věkovou skupinu… A to může frustrovat a vést k pocitu, že si nemohou svobodně žít svůj život.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Prý na svůj věk vypadám dobře… Aby ne, když už roky dělám psí kusy, aby se nedalo poznat, kolik mi opravdu je.Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Jak se netrápit věkem po padesátce

Je pravda, a Jana Řehulková to potvrzuje, že právě padesátka je považována za zásadní a symbolický předěl: „Lidé vnímají, že vstupují do druhé poloviny života. Pro mnohé představuje zlom a uvědomují si, že mají stále méně času na dosažení svých cílů a plánů.“

Co s tím a jak se přestat trápit něčím, co nejde ovlivnit? Pravda je, že roky přibývají každému stejně, a zásadní je se za svůj věk nestydět. Vždyť není za co! Ženy by podle Jany Řehulkové měly rozhodně zapracovat na svém sebevědomí a sebeúctě, nenechat se ovlivnit tlakem společnosti a stárnutí si užívat. Jak na to?

  • Udržovat aktivní a zdravý životní styl: Pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava pomohou cítit se dobře ve svém těle a zvýší sebevědomí.
  • Najít si koníčky a zájmy přinášející radost: Důležité je zvolit takové činnosti, které přinášejí pocit naplnění. Zaměstnáte se a nebudete mít příležitost přemýšlet nad tím, že nejste dost mladé na to, abyste se bavily.
  • Hledat podporu: Mít kolem sebe rodinu, přátele a skupiny sdílející podobné zájmy pomůže cítit propojení s ostatními a povzbudí v těžších chvílích.
  • Udržovat pozitivní myšlení: Naučte se ocenit, co máte a čeho jste dosáhly, zmírní to pocity nedostatečnosti. Je důležité si uvědomit, že stárnutí je přirozený proces, který se týká každého.
  • Odmítnout společenské normy: Diktují vám normy, jak byste měly vypadat a chovat se, protože na to (ne)máte věk? Pak se jim nebojte postavit, zvlášť pokud se ve vás snaží vyvolat pocity viny či nevhodnosti.
  • Naučit se být soběstačné: O svých životních cílech a cestách rozhodujte samy. Převezměte kontrolu nad svým životem.
Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Prý se nehodí, aby „žena mého věku“ chodila na kafe sama. Řekl kdo? Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Trochu optimismu očima padesátky!

Padesátka ovšem může být také nejlepší období života. Stačí chtít! Koho jiného bych měla oslovit než Lucii Šilhovou, která působí jako reklama na padesátku. Být mladší by rozhodně nechtěla, na mladé ženy klade podle ní nekonzistentní společnost velké nároky: „Je mi padesát pět a nestydím se za to, naopak bych si přála, aby mě právě teď někdo zakonzervoval. Na druhou stranu svůj věk nikomu na nos nevěším, nevím, proč bych měla.“

Ač se Lucie Šilhová setkává s názorem, že jsou ženy po padesátce neviditelné, ona si rozhodně méněcenná nepřipadá. Ani na pracovním trhu, ani ve vztazích. Ale pozor, nepřišlo to samo: „Musela jsem si to v uplynulých letech odpracovat. Být vlídná k okolí, pilná v práci a slušná obecně. Díky tomu mám teď na čem stavět.“

A s čím ještě Lucie Šilhová nesouhlasí? Že by žena v padesáti byla za zenitem a muž na vrcholu sil: „Vypadají padesátníci výkonně? Možná si jen uvědomili, že nevykonali dost, a teď musí zabrat. Žena má tu výhodu, že si nemusí nic dokazovat a může si dát v padesáti pohov. Mimochodem, víte, co je zenit? Zjednodušeně řečeno bod na obloze, který stojí přímo nad pozorovatelem. Jinými slovy, každého zenit je někde jinde. A přesně o tom to celé je.“

Reklama

Načítám