Článek
Před dovolenou většina lidí myslí na to, co si zabalit, kdo se jim postará o psa a zalije kytky, ale je dobré si najít čas i na pomyslné rozloučení s lednicí. Jak by mělo vypadat?
Kdy vypnout lednici?
Chladnička je spotřebič, který ve většině domácnostech běží pořád, bez zastavení. Ovšem co s ní před odjezdem na dovolenou nebo při delší nepřítomnosti? Kdy lednici vypnout a kdy ji nechat běžet?
Záleží na tom, jak dlouho nebudete doma. Jestli je to kolem 14 dnů, nechte ji zapnutou, jen z ní vyndejte všechny rychle se kazící potraviny, zbytky jídel, ale také načatá balení, otevřené jogurty apod. U ostatních překontrolujte datum spotřeby, a pokud projdou, než se vrátíte, také je v lednici nenechávejte. Víte ale, že některé potraviny lze jíst i prošlé?
Při nepřítomnosti delší než měsíc už se vyplatí lednici vypnout, tedy vytáhnout ze zásuvky. Pak je ale nutné ji úplně vyprázdnit, tedy včetně mrazáku, pokud nemá vlastní motor a možnost fungovat bez chladicí části. Vypnutou lednici je nutné vyčistit, včetně všech přihrádek. Má-li zásobník na vodu, pak ho vyprázdněte a nechte pootevřená dvířka, aby chladnička mohla větrat a nezačala zapáchat.
Další možností je zapnout režim „dovolená“, pokud ho vaše lednice má. „Tato funkce vypne chladničku, ale nechá běžet mrazničku. I tak je ale třeba chladničku vyklidit,“ radí Jan Krejčíř, marketingový ředitel značek Beko a Whirlpool pro Českou republiku a Slovensko.

Pokud ledničku vypínáte, měli byste ji vyklidit a umýtFoto: New Africa, Shutterstock.com
Jídlo zbytečně nevyhazujte
Je jasné, že se nikomu nechce vyhazovat potraviny zbytečně. „Před každou dovolenou projdu lednici, naplánuji jídla ze zbytků a co nejde sníst, zamrazím nebo rozdám. Neplýtvat je pro mě samozřejmost, nejen kvůli planetě, ale i kvůli vlastnímu přesvědčení a svědomí,“ říká Jitka Nováčková, modelka, moderátorka a ambasadorka projektu Nekrm koš, který předchází plýtvání potravinami.
Co v lednici nechat? Návratu z vaší dovolené by se mělo v pohodě dočkat zavřené máslo, džem, vakuovaný sýr, vakuované salámy – obojí s trvanlivostí přesahující návrat z dovolené. Ty trvanlivé, ale otevřené můžete použít při výrobě svačiny na cestu nebo zamrazit. Ponechat můžete klidně i vajíčka, vydrží v chladničce i měsíc. V zásuvce na zeleninu můžete nechat tvrdé druhy jako jablka, kedlubny, mrkev a podobně.
Tipy na zpracování potravin
Rychleji se kazící druhy potravin můžete zpracovat a před dovolenou zkonzumovat v podobě zeleninového nebo těstovinového salátu, ale klidně i smoothie. Ovoce lze zpracovat na pyré, ze kterého budou skvělé domácí nanuky. Jogurty a mléko nebo smetanu dejte do těsta na koláč nebo udělejte náplň do palačinek. „Každý krok, který zachrání potraviny před vyhozením, je dobrý, ostatně i pro vaši peněženku,“ připomíná Jitka Nováčková.
Jestli máte místo v mrazáku, můžete tam dát i pečivo nebo ovoce, které možná rádi využijete, až se vrátíte a nebudete mít nakoupeno. No a co už opravdu nestačíte zpracovat nebo zamrazit, můžete rozdat po okolí nebo najít komunitní veřejnou lednici, ze které si jídlo někdo potřebný rád vezme. Lze kontaktovat i charitativní organizace v okolí, jež mohou potraviny předat těm, kdo to ocení.