Hlavní obsah

Odborníci bijí na poplach. Po covidu se z dětí stala ještě větší vzácnost

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že dnešní generace se do plození a rození nijak extra nehrne. Pořízení dětí odkládají, a když už se rozhodnou rodinu založit, mít jich víc než jedno či dvě je spíš rarita. Chvíli to vypadalo nadějně, ale od covidové krize porodnost nebezpečně klesá. Proč?

Článek

Odborníci ze všech možných oblastí tak trochu bijí na poplach, pokud to totiž půjde s porodností tak jako nyní, zdá se, že pomalu, ale jistě vymíráme. Podle některých studií by do roku 2100 mohla porodnost klesnout v 93 % všech zemí světa, a to až pod úroveň nutnou pro udržení stabilní populace.

Kritický pokles porodnosti

V Evropě se k průšvihu schyluje ještě dřív, možná už za dvě tři desítky let. Od roku 2012, kdy skončila ekonomická krize, se odborníci vcelku radovali. Porodnost rostla, ještě v roce 2021 připadalo na jednu ženu v průměru 1,83 dítěte, což nebyl tak špatný výsledek (udává se, že k udržení rovnováhy v populaci je potřeba číslo 2,1).

Ale pak přišel covid, nejistota a obavy a chuť množit se ještě poklesla. Zatímco v roce 2022 se u nás narodilo 101 tisíc dětí, loni už to bylo jen 92 tisíc. Jde o pokles o 9 %, dětí se narodilo tak málo, že půjde o jeden z nejslabších populačních ročníků v historii Česka.

To není vůbec dobrá zpráva. Jakkoli budovatelské heslo - rodina (potažmo děti) je základ státu - budí v mnohých nepříjemné emoce, když se od nich oprostíte, je potřeba si přiznat, že určitou optikou to tak je. S těmito čísly bude ČR a Evropa obecně čelit nepříjemné změně ve struktuře obyvatelstva – zjednodušeně řečeno, čím dál víc starších lidí bude závislých na čím dál nižším počtu mladých. Nejde ale jen o důchodový systém, lidská síla může brzy chybět v nemocnicích, pečovatelských domech, domovech důchodců, eldéenkách. A utrpí i ekonomika, protože tou hýbou především mladí a produktivní.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Doba rodině a plození dětí moc nepřejeFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Proč lidé založení rodiny odkládají?

Důvodů je mnoho, ale tyhle tři zmiňují mladé páry nejčastěji.

  • Finance – Nynější inflace, pokles životní úrovně, zdražování, k tomu nedostupnost bydlení, vysoké ceny energií, to nejsou věci, které by kohokoli motivovaly k tomu, aby zakládal či rozšiřoval rodinu. Prostě na to nemá.
  • Existenční nejistotaVálka na Ukrajině, hrozba atomových zbraní, kterou čas od času vyšle hlavně Rusko do éteru, válka v Izraeli. Nic, co by bylo tak moc daleko, abychom mohli dělat, že se nás to netýká. A jsou lidé, kteří do takové nejistoty děti přivádět nechtějí.
  • Studium, kariéra – Nejen dostudovat, ale vytvořit si i nějaké kariérní zázemí, dosáhnout určité pozice (často úzce souvisí s financemi z prvního bodu), mít se kam vrátit po mateřské (v případě žen), rozjet podnikání. I tohle jsou důvody, proč lidé se založením rodiny příliš nespěchají.

Problémů s neplodností přibývá

Bohužel, příroda je neúprosná, a čím víc rodičovství odkládáte, tím těžší to pak může být. Jsou to jednoduchá čísla, z biologického hlediska je ideální věk pro početí u mužů kolem třiceti let (nejpozději do čtyřicítky), u žen pak mezi 23. a 25. rokem. Pak šance na přirozené oplodnění klesají, u čtyřicátnic se to podaří jen v pěti procentech. „Dvojic, které řeší neplodnost, v Česku přibývá. Aktuálně je to každý pátý pár,“ říká Milada Brandejská, medicínská ředitelka kliniky asistované reprodukce Europe IVF. Rozhodně ale nemá pocit, že by ženy odkládaly mateřství z nějakého rozmaru, nerozvážnosti či lenosti. „Žijí ve 21. století, kdy mají jiné požadavky a špatně si shání partnera, s nímž by chtěly strávit zbytek života. Také jde dost často o páry, které jdou po čtyřicítce do nového manželství,“ vysvětluje.

Dobrá zpráva ale je, že ČR patří v oblasti léčby neplodnosti a umělého oplodnění ke světové špičce, odborníci tu dokážou pomoci asi 95 % párů. Takže i počet takzvaných dětí ze zkumavky přibývá, nyní se jich následkem umělého oplodnění v Česku narodí asi 5 %.

Načítám