Hlavní obsah

Nevěra je vždy známkou, že ve vztahu je něco špatně. Často bývá i reakcí na neřešené problémy

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí to. Vždycky. I tam, kde je vztah v nesnázích. A o něco víc, když partnerovo podvádění vůbec nečekáte. To ale nic nemění na tom, že provalená nevěra je také indikátorem (ne)spokojenosti ve vztahu. A teprve až přijdete na to, kde je hlavní problém, můžete ji začít řešit.

Článek

Odsoudit nevěrného partnera je snadné a z morálního hlediska asi jediné možné řešení. Na druhou stranu je ale na nevěru potřeba nahlížet i tak, že přišla proto, že ve vztahu něco nefunguje.

„Může to být nedostatek emocionální blízkosti, fyzického uspokojení, komunikace nebo vzájemného ocenění,“ tvrdí psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz. Podle odborníka může být v některých případech nevěra reakcí na dlouhodobé problémy ve vztahu, které se odsouvaly a nikdo se je nesnažil vyřešit. A abyste pochopili, proč k ní vlastně došlo a co pro vás a váš vztah znamená, hledejte odpovědi na následující tři klíčové otázky.

Je horší emocionální, nebo fyzická nevěra?

Hranici, co pro nás podvádění ve vztahu znamená, má každý jinde. „Někteří lidé mohou považovat emocionální nevěru za závažnější, protože zahrnuje sdílení intimních pocitů a emocí s někým mimo vztah. Což může být vnímáno jako hlubší zrada než fyzický akt,“ upozorňuje Pavel Pařízek. Na druhou stranu pro jiného může být fyzická nevěra jasnějším překročením hranic.

Každopádně pokud máte potřebu sdílet své prožitky, strachy i radosti s někým jiným, je zřejmé, že k partnerovi nemáte plnou důvěru. Nebo se vám jednoduše nechce z dalších důvodů, každopádně pro vzájemně spokojený vztah je to značný problém, který je dobré si uvědomit.

Může být nevěra i prospěšná?

Často se můžete setkat s názorem, že nevěra může vztahu i pomoci, už jen tím, že umožní vynést na povrch hluboko skryté problémy, které odmítáme vidět, natož je řešit. Mohlo by to tak opravdu být? „Ačkoli je těžké hovořit o pozitivních aspektech v kontextu něčeho tak bolestivého, jako je nevěra, v některých případech může její odhalení skutečně vést k hlubší reflexi obou partnerů o stavu jejich vztahu,“ soudí psycholog Pařízek.

Což opravdu může vést ke snaze o obnovení důvěry a intimity ve vztahu. Vždy je ale třeba počítat s tím, že půjde o náročný proces, často za nezbytné pomoci poradenství či terapie. Jen nestranný odborník totiž dokáže zpravidla nejlépe rozklíčovat, v čem je zakopaný pes a proč to mezi vámi nefunguje.

Foto: Victor Moussa, Shutterstock.com

Přijít partnerovi na nevěru je velmi bolavý okamžikFoto: Victor Moussa, Shutterstock.com

Je lepší zatloukat, nebo se k nevěře přiznat?

Zprofanované „co oči nevidí, srdce nebolí“ neplatí zdaleka vždy a pro každého. „Rozhodnutí, zda se přiznat k nevěře, je velmi osobní a závisí na mnoha faktorech, včetně povahy vztahu, okolností, za jakých k podvádění došlo, i ochoty obou partnerů pracovat na obnově důvěry,“ vysvětluje Pavel Pařízek. Přiznání může podle psychologa v některých případech přinést úlevu a otevřít cestu k uzdravení vztahu, protože umožňuje nastolit upřímnou komunikaci a řešení podprahových problémů.

Na druhou stranu pro mnoho lidí může být otevřené přiznání natolik bolestné, že zpracovat jej není v jejich silách a může vést k rozpadu vztahu. „Každý vztah je jedinečný a co funguje pro jedno partnerství, nemusí nutně fungovat pro jiné,“ upozorňuje odborník. Pokud ale dochází k nevěrám opakovaně nebo jsou dlouhodobé, je jasné, že náprava bude velmi složitá a je určitě čestnější se přiznat a celou situaci důstojně vyřešit. Váš partner i vy si to rozhodně zasloužíte.

Načítám