Hlavní obsah

Kdy je nejlepší mít dítě? Tělo je připraveno v 25, ale co hlava a finance…

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Založit rodinu je zásadní životní rozhodnutí. Uspěchat ho může způsobit hodně komplikací, ale příliš otálet také není bez rizik. Kdy je nejlepší čas mít děti? Tuhle otázku si pokládá mnoho žen, ale jednoznačná odpověď nejspíš neexistuje. Pohledů na věc je totiž celá řada a každý je důležitý.

Článek

Všechno má svůj pravý čas a nejtěžší bývá rozpoznat, kdy už nastal. A platí to i pro mateřství. Když to moc uspěcháte, můžete mít po čase pocit, že vás dítě „okradlo“ o možnost užít si život, nebo že jste se ukvapily s výběrem partnera, trápí vás nesplněné sny (studijní, kariérní, cestovatelské…), případně nedostatek financí a nestabilní zázemí.

Když budete naopak příliš otálet, vystavujete se zdravotním komplikacím, v rámci mateřství pak třeba pocítíte ubývající energii či trpělivost a podobně. Kdy je tedy ideální věk na pořízení potomka, kdy je ten správný okamžik říct, že je čas stát se matkou? Takhle to vidí lékaři i odborníci na lidské vztahy a psychiku.

Ideální biologický věk je 25 let

Z čistě medicínského hlediska je tělo ženy nejlépe připravené na těhotenství v takzvané mladé dospělosti – podle odborníků je optimální věk na porod 25 let. Žena je podle lékařů plná síly a energie, její vaječníky jsou v super kondici, porodní cesty pružné a nejrůznější rizikové faktory včetně předčasného porodu jsou velmi nízké.

A i nebezpečí vzniku některých genetických vad plodu je v tomto věku minimální. „Pokud je ženě 25 let, riziko, že se jí narodí dítě například s Downovým syndromem, je jedna ku 1350,“přibližuje gynekoložka Kateřina Veselá, ředitelka reprodukční kliniky Repromeda. Jen pro srovnání: čtyřicetiletá žena již čelí riziku plodu s Downovým syndromem 1 ku 100 a čtyřiačtyřicetiletá dokonce 1 ku 30. 

Šance na početí rychle klesají

Bez zmínky nelze nechat ani to, že šance na přirozené početí výrazně klesá s věkem. Zatímco kolem pětadvacátého roku je pravděpodobnost oplodnění v průběhu jednoho cyklu (za podmínek, že jsou partneři zdraví a mají pravidelný sex) asi 25 procent, po třicítce je to už 20 procent a po pětatřicítce dokonce jen 12 procent! A po čtyřicítce? Tam se obecně šance na přirozené početí snižuje na nějakých pět procent, navíc se nebezpečně zvyšuje riziko nejen genetických vad, ale i samovolných potratů, předčasných porodů, císařských řezů a dalších komplikací.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Mít dítě je velká zodpovědnost a také totální životní změna. Kdy je ta nejlepší chvíle právě pro vás? To vám nikdo neporadí.Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Ideální mentální věk neexistuje

Na dítě musí být připravené nejen tělo, ale i hlava. A podle magazínu Medical News Today nejnovější výzkumy naznačují, že lidský mozek se plně nevyvine dřív než v 25 letech, a klidně to může být i později (nebo dřív), protože každý je jiný. „Mateřství znamená razantní změnu ve způsobu života ženy a ta by měla být připravená, že svou energetickou kapacitu dává primárně dítěti, musí být schopna se adaptovat a zvládat toho víc než dřív. Zároveň je dítě určitou výzvou i z hlediska emocí, právě proto je dobré se s nimi naučit pracovat a být pro dítě emoční stabilitou,“ říká životní koučka Lenka Procházka.

Zjednodušeně řečeno, chce to mít jistotu v sebe sama, umět pracovat s vlastními emocemi, rozumět jim a umět je ovládat, vědět, kam patřím a směřují. A nelze zapomínat na tatínky – tohle všechno by měli mít v hlavě srovnané i oni! „Určitě by žena měla žít ve vztahu, ve kterém jí muž dává oporu a je zde harmonie a pohoda. Když přivede dítě do nejistoty a nepohody, odrazí se to na jeho psychickém vývoji,“ varuje koučka. Co se změní příchodem dětí? Tak nějak všechno…

Ideální věk z pohledu financí? 30 a výš

Aby to nebylo málo komplikované, kromě fyzické a mentální připravenosti je potřeba i připravenost materiální. Potřebujete mít stabilní bydlení, příjem, z něhož dokážete sebe i potomka uživit, zkrátka určité zázemí. Dítě samozřejmě nemusí jíst ze zlatých podnosů a nosit bryndák od Diora, ale obzvlášť v současné ekonomické krizi se mnohdy i obyčejné věci pro řadu lidí mění v nedosažitelný luxus. Ceny všeho letí vzhůru, rodiny se potýkají s inflací a mnozí odborníci předpovídají, že se to odrazí mimo jiné i na porodnosti, která bude klesat.

A čistě technicky: kolik toho můžete v pětadvaceti letech mít, když minimálně vysokoškoláci končí svá studia právě touto dobou? I bez ohledu na délku studia, mít vhodné zázemí pro založení rodiny se podle Medical News Today velké části populace nepodaří dřív než ve třiceti letech a leckdy i později!

Načítám