Hlavní obsah

Ať žijí nevyžádané rady pro těhotné a čerstvé matky!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Co se stane, jen co oznámíte těhotenství? Objeví se spousta moudrých a zkušených, kteří přispěchají se zásobou nevyžádaných rad. Budou se týkat vás i miminka, budou vám naznačovat, co všechno děláte špatně, a budou vám s velkou pravděpodobností pít krev. Jak se s tím vypořádat?

Článek

Chcete-li dostat nevyžádané rady v jakémkoli množství, otěhotněte! Jste v očekávání a všichni si na vás chtějí sáhnout, chovají se k vám jako k nemocné a snaží se vám radit. Se vším! Rodina, kamarádky, známí... A pak jsou tu rady zdravotníků, rady na internetu a vám z toho jde hlava kolem. Co jíst a nejíst? Co dělat a co určitě nedělat. Jak trávit čas a co chystat do výbavy... Rady, o které jste nežádaly, máte plné právo odmítnout.

Rady těhotným

Jak těhotným roste bříško, jako by ztrácely za své tělo odpovědnost a přebírala ji společnost. Štěstí a zdraví ještě nenarozeného tvorečka se najednou rozhodnou chránit pro jistotu úplně všichni. Některé ženy si rády všechno nastudují, jiné to moc neprožívají a nechávají věci plynout. Neraďte, dokud nejste o rady požádáni! Co se těhotným také říkává?

  • Vyspi se do zásoby! - V Kocourkově přenášeli světlo a vy si uděláte zásoby spánku... Stejná blbost! Navíc hodně těhotných zejména v posledních týdnech před porodem spí špatně a tyhle chytré řeči je jen stresují.
  • Jez za dva a opovaž se jen trochu rychle hýbat... - O tom, co jíst a nejíst a jaké sporty jsou v pořádku, se raďte jedině s lékařem, kterému věříte. Jíst za dva určitě nemusíte, jezte zdravě a snažte se mít co nejbohatší jídelníček.
  • Určitě si při porodu řekni o epidurál! - Porod je jedna z nejindividuálnějších zkušeností v životě ženy a radit je k ničemu. Nakonec to často dopadne jinak. A ve finále je důležité hlavně to, aby byly v pořádku matka i dítě.
Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Jíst v těhotenství plísňový sýr, pít kávu nebo pravidelně běhat? Vězte, že ve vašem okolí na to budou mít všichni nějaký názor a určitě vám ho řeknou...Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Rady čerstvým matkám

Dítě je na světě a nevyžádaným radám rozhodně není konec. Zkušené rodičky číhají na sebemenší zaváhání. „Nic ve zlým, ale ...“ a ještě lépe „Nechci radit, ale ...“ a pak začnou se svými moudry. Ač budou tvrdit, že to myslí dobře, snaží se vás kontrolovat a přesvědčit o své pravdě. Nedokážou pochopit, že o jejich názor nestojíte. Možná se v přístupu k mateřství budete rozcházet i s nejlepší kamarádkou, matkou nebo sestrou: jediné řešení je přestat se na toto téma bavit. Nebo chcete pořád poslouchat, co všechno děláte špatně?

  • Dítě musí jíst domácí příkrmy! - Sotva jste se vyrovnaly s radami ohledně kojení, je tu další gastrotéma: kupované, nebo domácí příkrmy? Obojí má svá pro a proti a rozhodnutí je jedině na vás.
  • Neumí samo usnout? Tak to musíš... - Dětský spánek umí potrápit a způsobů, jak si poradit s nespícím miminkem, je mnoho. Zkoušejte je dle libosti a nenechte se zviklat. Je to vaše dítě a uspávejte ho po svém.
  • Neleze? Měli byste cvičit vojtovku! - Zdá se, že milníky ve vývoji vašeho děťátka sleduje kdekdo, a není-li váš potomek tabulkový, o rady není nouze. Dejte na svůj instinkt! Máte-li pocit, že je dítě pozadu, řešte to s lékařem. A pokud si jede svým tempem, nestresujte se.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Názor na příkrmy si udělejte podle sebe: chcete vařit a mixovat? Jen do toho! Raději koupíte skleničku a ušetřený čas věnujete něčemu jinému? Také správná cesta!Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak reagovat na nevyžádané rady

Mít kolem sebe v těhotenství a mateřství rodinu, na kterou se můžete spolehnout, kamarády, kteří jsou z miminka nadšení, a kolegy, kteří vás vždy podpoří, je důležité. Ale jestli vás chtějí příliš ochraňovat, komentují vaše jednání a moc se angažují, stopněte je! Měli by na vás brát zvýšený ohled a nabídnout případnou pomoc, ne vás stresovat a plýtvat vaším časem. A když se k vám s nevyžádanou radou hrne dokonce neznámý člověk? Pak buďte i hodně příkré. Vypořádat se s věčnými radily není těžké.

  • Podle mého lékaře je to naprosto v pořádku! - „Shoďte vinu“ na doktora! Je to respektovaná autorita a vy mu věříte.
  • Děkuji za názor, ale tohle si rozhodneme s otcem dítěte! - Dejte najevo, že jste si s partnerem jistí v kramflecích, chcete si touto životní etapou projít spolu a o další členy rozhodovací komise nemáte zájem. Asertivní a diplomatické!
  • Ale já nejsem těhotná... - Pokusil se vám naprostý cizinec s čímkoli radit v souvislosti s vaším těhotenstvím? Touto větou ho ztrapníte a uzemníte možná navždy. Dobře mu tak!

Jaká nevyžádaná rada vás nejvíc vytočila? A znáte babské rady na určení pohlaví dítěte?

Reklama

Související témata:
Nosítka

Načítám