Hlavní obsah

Jak žije osamělá důchodkyně? Z důchodu jí zbyde 3315 Kč. Pohled do peněženek českých žen

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V naší sérii článků o domácích rozpočtech jsme už psali o hospodaření velké rodiny na vesnici, rozvedené mámy i fungující rodiny se dvěma příjmy. Dnes chceme ukázat, jak vyjde paní Adéla (73) se svým důchodem.

Článek

Máme radost, že vás zaujaly příběhy žen, které nám umožnily nahlédnout do svých rodinných financí a ukázaly, jak se jim hospodaří. Budeme rádi, když se také zapojíte a pošlete nám své údaje. Vyplňte dotazník, přidejte krátký popis rodinné situace, věk a bydliště (stačí okres nebo kraj). Vaši anonymitu samozřejmě zachováme! Své příspěvky můžete posílat na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

V posledních letech se hodně mluví o tom, že se důchodcům přidalo a že jsou na tom možná lépe než lecjaké mladé rodiny. Čeští senioři se podle mínění mnohých mají dobře. Důchodkyně Adéla se proto rozhodla ukázat nám svoje měsíční hospodaření. Snad aby vyvrátila tento zažitý předpoklad.

Opravdu se mají důchodci tak dobře?

„O tom, jak se seniorům dobře žije, protože se jim hodně přidalo, se mluví pořád, ale možná by bylo fajn, kdybyste viděli, s kolika penězi musím vyjít a co si mohu opravdu dovolit,“ napsala nám Adéla, které je 73 let a žije sama v Praze.

Po zdražování a navyšování některých plateb v rámci konsolidačního balíčku se jí od prvního března zvýšilo nájemné o 2 300 Kč a poplatky za energie o 950 Kč. Když zaplatí všechno nutné, zůstane jí z důchodu pouze 3 315 Kč, ze kterých by měla zvládnout pokrýt vše ostatní, tedy potraviny, léky a případné zdravotnické pomůcky, drogerii a další potřeby pro domácnost. A to by nadále ráda využívala i internet nebo mobilní telefon, díky kterým je ve styku se světem, ale také něco stojí. To, že by si zašla se známými na kávu či za kulturou, nebo dokonce jela na nějakou dovolenou, je v její situaci nemyslitelné.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Brigáda je nejistá

Vzhledem k výši příjmů dostává příspěvek na bydlení, bez kterého by opravdu nemohla vyjít. Svou situaci se proto rozhodla řešit aktivně a našla si brigádu formou dohody o provedení práce, díky které je schopná si vydělat kolem 1 500 Kč za měsíc. Ovšem jak to s brigádou bude dál, neví, protože od 1. července bude zaměstnavatel hlásit dohodáře na Českou správu sociálního zabezpečení, která údaje o výdělku nahlásí Úřadu práce a ten úměrně tomu sníží příspěvek na bydlení. A bojí se, co když jí zdravotní stav později nedovolí pracovat a snížený příspěvek pak nebude stačit.

Paní Adéla si vede záznamy o tom, kolik a za co utratila, takže nám byla schopna vyčíslit, že náklady na jídlo, oblečení, drogerii a ostatní potřeby k životu jí loni stály v průměru šest a půl tisíce měsíčně, a když k tomu připočte ještě 850 Kč za internet a telefon, pak 7 250 Kč.

Svou finanční situaci považuje za neuspokojivou a obává se hlavně toho, co by nastalo v případě, že by se nějak zásadně zhoršil její zdravotní stav a nebyla by schopná si například vyřídit příspěvek na bydlení nebo měla vyšší náklady na úhradu léků či jiných úkonů ve spojitosti se zdravím.

Dotazník: Rodinné finance

DŮCHODKYNĚ ADÉLA A JEJÍ SITUACE

Jméno a věk: Adéla, 73 let

Rodinný stav a počet dětí: Rozvedená, 1 dospělá dcera

Povolání: Důchodkyně (původně odborná referentka převážně ve státní správě)

Celkové rodinné příjmy měsíčně: Důchod 22 315 Kč (od 1. 1. 2024) + příspěvek na bydlení 8 095 Kč, občas brigáda do 1 500 Kč

Náklady na bydlení: Od 1. 3. 2024 (po zohlednění konsolidačního balíčku vlády) 18 860 Kč

Náklady za jídlo, oblečení a další položky: Loni v průměru 7 250 Kč a k tomu i položky navíc za další potřeby (léky, nenadálé výdaje)

Co jsem musela oželet: Všechno kromě nutných výdajů, nemohu jít do restaurace nebo na kávu, ale ani za kulturou.

Úspory na horší časy: 200 000 na dlouhodobém penzijním připojištění

Museli jsme už šetřit na dětech: U mne už to neplatí, i když bych ráda dospělé dceři občas dala nějaký dárek nebo přispěla, ale to nemůžu.

Kolik můžu investovat do dovolené: Nic, nemohu si dovolenou dopřát.

Moje finanční zlozvyky: Asi žádné nemám.

Moje finanční cíle nebo přání: Obstojně žít.

Moje finanční obavy: Bojím se zhoršení zdravotního stavu a s tím spojených nákladů anebo neschopnosti si zařídit potřebnou sociální podporu.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci: Moje finanční situace není uspokojivá.

Co radí odborník? Nebojte se říct si o pomoc

„Paní Adéla se nachází v obtížné finanční situaci, která jasně ukazuje, proč je nutné, aby mladí lidé už teď mysleli na důchod. Nedovedu si představit, že bych značnou část života strávil jako zaměstnanec státní správy, když se o mě stát potom ve stáří nepostará. To mě moc mrzí, protože paní Adéla si určitě zaslouží dovolenou u moře, ne ve svých úctyhodných letech obracet každou korunu. Je dobré, že má 200 000 na penzijním připojištění, je to hezký polštář pro nějakou náhlou událost, kterou by musela řešit,“ uvedl na úvod Jiří Hluchý, CEO a founder fintech start-upu Frenkee, a doporučil i pár konkrétních možností, jak Adéle pomoci:

  • Určitě existuje možnost část financí vzít a zkusit je přes investiční platformu zhodnotit, musela by však zvolit hodně konzervativní investiční strategii, kde by případný pokles nebyl tak markantní. To by paní Adéle mohlo pomoct peníze trochu rozmnožit, byl bych ale opravdu opatrný.
  • Také by si mohla říct o pomoc - rozumím tomu, že by ráda koupila své dceři dárek, ale je možné, že ve skutečnosti by dcera ráda trochu pomohla své mamince.
  • Je dobré se zaměřit i na služby, které paní Adéla využívá, a rozhlédnout se po lepší nabídce na trhu. Je možné, že by se daly najít výhodnější tarify pro elektřinu, plyn nebo vodu. Stejně tak je tomu u poskytovatelů mobilních služeb a internetu. Srovnání nabídek různých poskytovatelů může odhalit levnější varianty pro balíčky služeb.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám