Hlavní obsah

Když nevystačíte s penězi na měsíc: kde lze ušetřit a s jakými žádostmi se můžete obrátit na úřad

Foto: Hananeko_Studio, Profimedia.cz

Foto: Hananeko_Studio, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud rodině teče finančně do bot, pak není čas na hrdinství a je dobré zjistit, zda nemáte nárok na některou ze sociálních dávek. Poradíme, o jaké jde.

Článek

Zdražování zesiluje a do finančních problémů se už dostávají i rodiny, kde oba dospělí řádně vydělávají, jen ne dost na to, aby stačili nárůstu cen všeho, co ke každodennímu životu potřebují. A co teprve ve chvíli, kdy jeden z nich, nebo dokonce oba zůstanou bez příjmu.

Snažte se ušetřit

Je jasné, že výpadek příjmů vede k maximální snaze ušetřit. Ale i základní náklady na provoz domácnosti jsou v současné době dost vysoké. Asi první, co budete muset udělat, je ušetřit na jídle. To je totiž vidět okamžitě. Šetřit samozřejmě můžete i na topení a energiích, ale to vám zálohy nesníží, jen můžete čekat menší doplatky při vyúčtování, nebo dokonce i vrácení peněz. Ale to okamžitý efekt nemá.

Foto: vchal, Profimedia.cz

Střádat si do prasátka? I to je řešeníFoto: vchal, Profimedia.cz

Půjčka není řešení

Ve finanční tísni se může jevit jako východisko vzít si půjčku. V situaci, kdy jste dlouhodobě nemocní nebo bez práce, je to ale značně rizikové. V případě nezaměstnanosti vám banky půjčku většinou neschválí. V případě nemoci asi ano, ale co když se neschopenka protáhne a nebudete mít na splátky? Půjčky z nebankovního sektoru si většinou lze sjednat i bez doložení příjmu, ale mívají vyšší úroky i splátky, protože je musíte splatit dřív. V případě, že se zpozdíte se splátkou, mohou být pokuty velmi vysoké.

Pokud nebudete mít na splácení půjčky, pak se nejen můžete velmi rychle dostat do registru dlužníků, ale skončit i v exekuci.

Pomoc od státu

Spíš než řešit půjčku, uvažujte o příspěvcích od státu. V úvahu připadá příspěvek na živobytí (na pořízení stravy, ošacení, obuvi, základních hygienických potřeb atd.), doplatek na bydlení nebo mimořádná okamžitá pomoc.

S žádostí se obraťte na úřad práce, kam spadáte podle trvalého bydliště. Měli byste s sebou přinést doklady, které dokazují vaše příjmy a výdaje, například za bydlení. Úředníci vám poradí s vyplněním žádosti a vysvětlí, jak dál postupovat.

Rovnou je ale zapotřebí říct, že na dávky nemají nárok lidé, kteří neprojevují snahu si najít práci, nebo ti, kteří si neschopenku zařídili úmyslně. Zjišťovat se bude i to, jaké jsou vaše majetkové poměry, protože jednou z možností, jak krizi přečkat, je i prodat majetek.

Foto: Kmpzzz, Profimedia.cz

Základem je mít účty a složenky v pořádkuFoto: Kmpzzz, Profimedia.cz

Životní minimum a příjmy

Univerzální odpověď na to, zda příspěvek od státu dostanete, bohužel není. Záleží na mnoha faktorech. Jedním z nich je, zda máte příjmy odpovídající životnímu minimu, to si můžete spočítat předem. Zákon stanovuje životní minimum pro jednotlivce i celé rodiny. Aktuálně platí, že životní minimum jednotlivce na měsíc je 3 860 Kč, pro první dospělou osobu v domácnosti 3 550 Kč, pro druhou a další dospělou osobu v domácnosti 3 200 Kč, pro nezaopatřené dítě do 6 let 1 970 Kč, pro nezaopatřené dítě od 6 do 15 let 2 420 Kč a pro nezaopatřené dítě od 15 do 26 let 2 770 Kč. 

Životní minimum rodiny je součet částek všech jejích členů. Počítat do něj můžete i prarodiče nebo partnery, kteří s vámi žijí ve společné domácnosti a podílejí se na úhradě nákladů. Patří sem i ti, kteří s vámi momentálně nebydlí, protože studují a bydlí na internátu nebo jsou pryč ze zdravotních či pracovních důvodů.

Příjmy rodiny, to ale není jen výplata nebo dávky nemocenské, ale třeba i příjem z podnikání, z pronájmu, sociální dávky, podpora v nezaměstnanosti nebo výživné. Patří sem i stipendium, peníze získané třeba darováním krve, příspěvky na péči, důchod a podobně.

Načítám