Hlavní obsah

Mladí lidé s rakovinou balí svá přání do růžových bublin. Splnit jim je můžete i vy

Foto: Archiv Zuzany Somošové

Foto: Archiv Zuzany Somošové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadační fond Pink Bubble, který pomáhá mladým lidem v boji s rakovinou, založila před 12 lety modelka Martina Šmuková spolu s kolegyní Renátou Výbornou. Do dnešního dne fond „bublinkám“, jak se v nadaci přezdívá příjemcům pomoci, kterým onkologické onemocnění zkomplikovalo život, přerozdělil částku bezmála 33,4 milionu korun. Jednou z nich je i Zuzka, které kdysi nadace přispěla na studium.

Článek

„Pink Bubble je malá nadace, jsme jen tři zaměstnankyně a spousta dobrovolníků a externistů. Snažíme se, aby většina peněz a prostředků, které získáme, šla na pomoc našim bublinkám. Třeba produkční a marketingové náklady držíme vědomě na úplném minimu, protože raději vezmeme pacienty na ozdravný pobyt,“ říká ředitelka nadace Martina Mecerová, která v Pink Bubble působí již sedm let.

Když nám ale Martina po skončení rozhovoru posílala přesné částky, které fond za dobu své existence rozdělil potřebným, sama musela uznat, že „až tak malá nadace nejsou“. Jedná se totiž o mnohamilionovou pomoc!

Jaké jsou čtyři základní pilíře pomoci „nadace“ Pink Bubble? A jak konkrétně fond zasáhl do životního příběhu mladé, usměvavé bublinky Zuzky?

O co se snaží v Pink Bubble? Plnit přání

Nadační fond byl založen s cílem plnit přání mladým lidem (ve věku od 10 do 30 let), kterým do života vstoupila rakovina. Jeho zakladatelka Martina Šmuková se inspirovala rituálem zvaným meditace růžové bubliny, kdy si člověk zabalí do růžové bubliny své velké přání, tak ho zhmotní a pinkne do vesmíru. A vesmír mu ho splní. V tomto případě s pomocí Pink Bubble.

Svou pomoc dělí Pink Bubble na několik pilířů:

  1. Finanční pomoc na zvýšení kvality života: Jde o jednorázový příspěvek, než si pacient nebo jeho rodina vyřídí dlouhodobější podporu od státu nebo třeba od Dobrého anděla. Ke konci roku 2023 přerozdělila nadace Pink Bubble cca 6,7 milionu korun pro 363 rodin onkologických pacientů.
  2. Splněná přání: „Přání jsou různá, od pořízení herních počítačů a mobilních telefonů přes zážitky, které plníme nejraději, až třeba po kurz na výrobu kovového meče v kovárně a podobně,“ vyjmenovává výkonná ředitelka Martina Mecerová. Někdy jde o spojení se světem, který zůstal za stěnami nemocničního pokoje, jindy o možnost zažít něco zajímavého a nemyslet na těžkou nemoc. Tak bylo nadací přerozděleno už přes 13,6 milionu korun na přání 485 onkobojovníků.
  3. Ozdravné a socializační pobyty: Obvykle Pink Bubble organizuje tři pobyty ročně, sportovní zimní na horách, dobrodružný letní na lodích a relaxační rodinný před Vánocemi. Cílem je propojit bublinky mezi sebou: „Říkají si rodina a vídají se i po pobytech, což nás ohromně těší,“ říká Martina Mecerová. Pobytů v celkové hodnotě 9,4 milionu korun proběhlo již 33.
  4. Zároveň Pink Bubble přispívá na zdravotnické, rehabilitační nebo pohybové pomůcky a služby, které usnadňují léčbu a život po jejím ukončení. Nadační fond realizoval i výstavbu a rekonstrukci dětského hřiště ve FN Motol v hodnotě téměř 3,8 milionu korun.
Foto: Pink Bubble

Tým Pink Bubble na charitativním golfovém turnaji v Berouně Foto: Pink Bubble

Jak lze přispět?

Způsobů, jak přispět na splnění přání bublinek, je vícero.

  • Pro firemní dárce právě začínají připravovat 13. ročník charitativního golfového turnaje, jehož výtěžek putuje na každoroční letní ozdravné pobyty. Konat se bude v Berouně 13. září.
  • Pro drobné dárce bývá zajímavé přispět na konkrétní přání na webu nadace, mohou poslat jednorázovou nebo trvalou DMS, nastavit si trvalý příkaz na podporu některého z pilířů pomoci nebo si udělat radost nákupem na e-shopu Pink Bubble, kde najdou merch nadačního fondu.
Foto: Pink Bubble

Bublinka Zuzka předává hračky na oddělení dětské hemato-onkologie ve FN MotolFoto: Pink Bubble

Příběh bublinky Zuzky

K těm, kterým NF Pink Bubble významně pomohl, patří Zuzka Somošová. Poprvé se s Hodgkinovým lymfomem (rakovinou uzlin) léčila v 16 letech, následně se jí nemoc bohužel vrátila. Letos v únoru oslavila již 11 let od úspěšné transplantace kmenových buněk, a to doslova – pacienti po transplantaci tento den opravdu považují za druhé narozeniny.

Usměvavá žena je plná energie a vy chápete, jak je důležité, aby se nemocní pacienti potkávali s těmi vyléčenými. Motivuje je to a dává naději.

Jak Zuzce v boji s nemocí pomohl nadační fond? O činnosti Pink Bubble se dozvěděla v motolské nemocnici od jedné ze sestřiček. Necítila se kvůli nemoci izolovaná, naopak. „Mamka mi dokonce omezila návštěvy na jednu denně, protože mě to někdy vyčerpávalo,“ směje se dnes Zuzka. Ale bylo pro ni těžké sdílet své pocity s lidmi, kteří neměli stejnou zkušenost. I proto byla ráda, že se mohla stát jednou z bublinek, a zúčastnila se několika pobytů, kde si našla celoživotní přátele.

Foto: Archiv Zuzany Somošové

Usměvavá Zuzka nadaci nadále pomáhá a je motivací pro ostatní bublinkyFoto: Archiv Zuzany Somošové

Pink Bubble přispěl Zuzce na studium

Nadační fond jí přispěl na školu. Zuzka chtěla pokračovat ve studiu v anglickém jazyce a díky Pink Bubble získala stipendium na jeden semestr na Anglo-americké univerzitě. Nadace jí přispěla jednorázovou částkou i nyní po letech, kdy Zuzka zjistila, že musí podstoupit nákladnou léčbu spojenou s následky onkologického onemocnění, kterou pojišťovna bohužel odmítla proplatit.

Ve volném čase Zuzka cestuje nebo třeba surfuje na Vltavě, ale kdykoli může, neváhá a nabídne pomoc. Ať už na golfovém turnaji, na pobytu nebo s administrativou. Je totiž stále nadšenou bublinkou.

Načítám