Hlavní obsah

Útěk před tyranským manželem. Radce bez peněz, domova a se dvěma dětmi pomohla W4W

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli normální spokojenou rodinou. Ona byla na přání muže doma s dětmi, on vydělával dost. Jenže čím víc ona omezovala sociální kontakty, tím víc času on trávil mimo domov. Nakonec propadl drogám, měl milenky a začal ji fyzicky i psychicky týrat. Kdo pomohl matce dvou dětí z totální mizérie?

Článek

Dokud to nezažijete, nedovedete si představit, jak těžké je odejít od tyrana. Obzvlášť když se musíte postarat o děti, ale léta nemáte vlastní příjem, protože jste veškerý svůj čas a energii věnovali právě rodině. A právě takovým ženám a jejich dětem už roky pomáhají lidé z Women4Women (W4W) a snaží se, aby tyto smutné příběhy měly šťastný konec. Třeba jako ten Radčin.

Bývalo to normální

Radka byla úplně normální mladá a úspěšná žena, která se zamilovala do fajn chlapa Ondřeje. Společně založili rodinu a roky všechno vypadalo jako pohádka. Ondřejovi se v práci dařilo, vydělával dost peněz, a tak pravděpodobně v dobré víře na ženu tlačil, aby se do práce nevracela, starala se o děti, rodinu, domácnost a nestresovala se ještě zaměstnáním. A tak – aniž si to uvědomila – omezila Radka většinu svých sociálních kontaktů a její život se smrskl na domov a čas, který trávila se dvěma dětmi ve věku 4 a 12 let. Jenže postupem času přestávala být rodina pro Ondřeje hlavní prioritou.

Zlatá klec

Radka ani děti netrpěly žádným nedostatkem, o to, aby na všechno měly dost peněz, se Ondřej postaral. Víc už se ale o rodinu nezajímal. S potomky se téměř nevídal, většinu času byl v práci a ani po ní domů nespěchal. Neměl absolutně žádné společné aktivity s rodinou ani s Radkou – ta žila s dětmi v podstatě ve „zlaté kleci“, od níž měl klíče Ondřej.

Totální krize

Dramatická změna přišla před dvěma lety. Ondřej propadl drogám a zcela se změnil. Začal navazovat nejrůznější milenecké vztahy, a když už se někdy přece jen objevil doma, změnil se v agresora. Manželku pravidelně napadal fyzicky a týral ji i psychicky. Radka poznala, že v tomhle prostředí nemůže zůstat, a to nejen kvůli sobě, ale hlavně kvůli dětem, které se stále častěji stávaly svědky domácího násilí. A tak sebrala veškerou odvahu a odešla s nimi do azylového domu – jiná možnost nebyla, protože svoje peníze Radka neměla, vše spravoval Ondřej.

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Krásný a spokojený život se proměnil v peklo. Radka se rozhodla, že v něm nezůstane a sebe i děti zachrání.Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Co dál… Kde vzít na kauci?

Azylový dům je samozřejmě první útočiště, místo, kde potřebné ženy s dětmi dostanou to nejdůležitější – bezpečí. Ale je to jen přechodné řešení, je potřeba se postavit na vlastní nohy a postarat se o sebe i své ratolesti. Radce se podařilo získat práci v neziskové organizaci na částečný úvazek, ale nejtěžší bylo sehnat vlastní bydlení. Jak to udělat, když doposud byla naprosto ekonomicky závislá na partnerovi, neměla žádný finanční polštář, otec odmítl na potomky jakkoli přispívat a z peněz, které vydělala, pokryla jen tak tak základní potřeby?

A právě s tím jí pomohla společnost W4W. Zaplatila kauci na nájem ve výši 15 tisíc korun a s pomocí právničky z W4W se Radka obrátila na soud a podala návrh na stanovení péče a výživného. Díky tomu se domohla výživného v takové výši, aby dokázala i jako samoživitelka uhradit potřebné náklady. S dalšími odborníky z W4W pak spolupracovala na tom, jak svou situaci stabilizovat a jak se vyrovnat s traumatem, kterým si prošla ona i děti.

Nový život

Dnes má Radka vlastní pronajaté bydlení, v práci si navýšila úvazek, a byla dokonce povýšená a ze svého platu a alimentů dokáže plně hradit veškeré potřeby sebe a svých dětí. Navíc do budoucna plánuje i řadu změn k lepšímu. Chtěla by si najít pronájem většího bytu, aby děti měly svůj vlastní pokoj. A i když otec nemá zájem potomky vídat, snaží se to Radka změnit a pracuje na tom, aby se s dětmi zase stýkal a našli k sobě alespoň částečnou cestu.

Kde hledat pomoc: krizové linky pro oběti násilí

  • Krizová linka ROSA: 800 60 50 80 (zdarma)
  • Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí Bílý kruh bezpečí: 116 006 (nonstop, zdarma pomoc pro oběti a pozůstalé)
  • Infolinka proFem pro oběti sexuálního násilí: 777 012 555 | út 17–19, čt 19–21

Reklama

Načítám