Hlavní obsah

Kopal do ní, škrtil ji, teprve když ublížil kojenci, pochopila Tereza, že od násilníka musí pryč

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Reklama

Mladá žena se na organizaci ROSA obrátila nejprve telefonicky. Byla to cizinka, v Česku žila dva roky a partner ji právě zbil. Utekla i s malou dcerkou ke kamarádce a právě od ní získala číslo na krizovou linku, která pomáhá týraným ženám.

Článek

Mladé mamince budeme říkat třeba Tereza. Z pochopitelných důvodů je třeba, aby její i dceřina identita zůstaly v utajení. Ještě ten den pozdě odpoledne, po ošetření u lékaře, přišla na konzultaci do ROSY. Do poradny vstoupila s dítětem, s obvazem na spánku a velice se omlouvala, že na ní pracovnice musely čekat. Tereza poskytla konzultantkám základní informace a postupně začala vyprávět svůj příběh.

Zase to děláš blbě

Při mapování historie násilí ve vztahu pracovnice krizového centra zjistily, že první známky psychického týrání pozorovala už v době, když spolu s partnerem chodili. Neustále jí říkal, že něco dělá špatně, okřikoval ji, shazoval ji, že je hloupá, nutil ji vše si zapisovat, „protože by to určitě spletla“. Po několika měsících už křičel a Tereza dostala i první facku. Po takovém incidentu byla v šoku, nic takového nikdy nezažila. Brzy ale zjistila, že s partnerem čeká dítě. A věřila, že se změní.

Jestli to řekneš, zabiju tě

Jenže ponižování neustalo ani v těhotenství, stejně tak pokračovalo i násilí, a to i těsně před porodem a po něm. Terezin partner byl velmi prchlivý, chtěl, aby bylo vše tak, jak si přál, nikdy jí s ničím doma nepomohl. Navíc se rád napil a občas přidal i marihuanu. Tereza dostávala facky i rány pěstí, partnerovi bylo jedno, že má mladá žena třeba v tu chvíli dítě na ruce nebo že kojí. Její sebevědomí dostávalo kruté rány, o svých potížích se styděla mluvit, navíc neměla ani s kým. V České republice neměla žádnou blízkou osobu, až na jednu kamarádku, kterou poznala během procházek s dítětem.

K fackám a násilí docházelo opakovaně, někdy i do ní strčil a házel po ní, co mu přišlo pod ruku. Jednou to byla třeba sklenice, která se mu nezdála čistá. Tereza skončila s rozbitým čelem, tekla jí krev i slzy, ale omluvy se nedočkala. K násilí navíc přibyly i výhrůžky smrtí. Parter totiž u Terezy našel zprávu od lékaře, kam zašla po jednom napadení, dozvěděl se také, že byla na policii. To v něm vyvolalo další záchvat agrese: plival jí do obličeje, sprostě nadával, zbil ji a vyhrožoval zabitím. Tereza slíbila, že o těchto věcech s nikým mluvit nebude. Snažila se to vydržet, i když ji partner škrtil a jednou ve vzteku napadl jejich dcerku. Dal jí facku, protože moc plakala. A Tereza si uvědomila, že teď už nejde jen o život její, ale i jejich dítěte.

Mladá maminka ani nemusela, ale přesto ukázala konzultantkám modřiny na svém těle, některé i staršího data. Bylo jasné, že její situace je velmi riziková. Během útoků, které byly už každodenní, šlo Tereze i dceři o život.

Utajený život

Konzultantky nabídly Tereze přijetí do utajeného azylového domu ROSA, což mladá maminka přijala okamžitě. S Terezou pak sestavily její individuální bezpečnostní plán a seznámily ji s tím, co je nutné dodržovat – jak v jejím zájmu, tak v zájmu ostatních žen, které v daném azylovém domě přebývají také. Tereza byla ráda, konečně bude v bezpečí jak ona, tak dítě.

Čas dát život pomalu dohromady

Na základě opakovaných konzultací Tereza pochopila cyklus násilí, kdy se střídají období klidu, napětí a agrese a vše se opakuje. Postupně získávala klid, rozvahu, úctu sama k sobě. Uvědomila si, že celá situace není její vina. Že násilná osoba se nezmění, pokud tak sama nechce.

Po ročním pobytu v Azylovém domě se do normálního života vracela vyrovnaná mladá žena. Dceru získala do péče, partner byl odsouzen za týrání osoby blízké.

Nyní je Tereza v novém vztahu a spokojená. A na to, co se před časem stalo, už ani nechce vzpomínat.

ROSA poskytuje přímou pomoc obětem domácího násilí a pomáhá formou preventivních aktivit. Podpořit je můžete i vy. Pokud chcete pomoci, můžete využít darování přes více možností. Můžete poslat přímou platbu na sbírkový účet číslo 2848609349/0800, poslat DMS ve tvaru DMS ROSA 30 (60 i 90) na číslo 87 777 nebo jednoduše prostřednictvím tohoto odkazu.

ROSA má dvě registrované sociální služby Odborné sociální poradenství na Praze 2, Na Slupi 14 (kontakt SOS linka 602 246 102 pevná linka 241 43 24 66), utajený azylový dům (kontakt 736 739 476). Kontaktní adresa je Podolská 242/25, Praha 4.

V současné době ROSA nabízí i možnost krizového okamžitého ubytování pro ohrožené ženy násilným partnerem, provozuje i bezplatnou krizovou linku 800 60 50 80.

Článek je součástí našeho projektu Rok pro dobro, v rámci kterého chce redakce Proženy.cz podpořit neziskové organizace, které si daly za cíl pomáhat druhým. Více příběhů najdete v sekci Rok pro dobro.

Reklama

Související témata:
Krizová centra

Načítám