Hlavní obsah

Vincentovi poškodilo krvácení mozek. Rodičům, kteří pečují i o nemocnou dceru, docházejí síly i peníze

Foto: Konto Bariéry

Vincent, chlapec s těžkým osudemFoto: Konto Bariéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítiletý Vincent prodělal ihned po narození krvácení do mozku. Rodiče dělají, co můžou, ale nastávají situace, na které už sami nestačí. Navíc se starají i o nemocnou dceru.

Článek

Každá máma se těší na první úsměv, slovo i krůčky svého dítěte. Má své plány a sny… Když se jí ale narodí nemocné dítě, všechny sny a plány jsou pryč. Vystřídá je strach, beznaděj, vyčerpání. Své o tom vědí manželé Markéta a Michal Abrhamovi, kteří dennodenně pečují o své dvě handicapované děti. Pomoci těžce zkoušené rodině teď můžete i vy příspěvkem do společné sbírky Konta Bariéry a Seznam.cz.

Předčasný porod nedopadl dobře

Vincent se narodil předčasně v sedmém měsíci těhotenství. Při porodu prodělal krvácení do mozku a to navždy změnilo život celé rodiny. Má částečně ochrnuté ruce i nohy, špatně chodí, často padá. „Loni v létě zakopl v lázních o svou vlastní nohu a zlomil si ji. Se sádrou se vůbec nemohl hýbat, přibral a teď se nám nedaří srazit jeho váhu dolů,“ říká maminka. Vincent není žádný střízlík, spíš naopak. V devíti letech měří 147 centimetrů a váží 50 kilo.

Foto: Konto Bariéry

Vincent na vozíku se sestrou JasmínouFoto: Konto Bariéry

Epilepsie, autismus, vývojová dysfázie

Navzdory dramatickému porodu a neustálému obíhání lékařů slyšeli Vincentovi rodiče první diagnózy až v jeho pěti letech. A že jich není málo. Chlapce trápí kromě dětské mozkové obrny také epilepsie, dětský autismus, kvůli vývojové dysfázii hůř mluví i chápe a postupně se propadá také jeho intelekt. „Podle posledních testů už je na hranici lehké až středně těžké mentální retardace. Je mu sice devět let, ale je na úrovni pětiletého dítěte,“ vysvětluje jeho matka. Lékaři přitom prý rodiče dlouho přesvědčovali, že většina chlapcových problémů souvisí s nedonošeností a že všechno postupně dožene. To se ale bohužel nestalo.

Rodiče se nevzdávají

Jak Vincent roste, roste s ním i jizva v mozku, takže nikdo neví, jak na tom v budoucnu bude. „Ale nevzdáváme se a bojujeme,“ říká Markéta Abrhamová. Aby nemocnému synovi co nejlépe porozuměla, doplnila si i vzdělání. Další Vincentovou diagnózou je totiž ADHD s afekty. „Kvůli rozsáhlému poškození mozku se neobejde bez cizí pomoci, zároveň je však schopný při afektivním záchvatu vzteku ublížit svému okolí, házet věcmi a rozbíjet je,“ svěřuje se a přiznává, že jim dochází síly.

Foto: Konto Bariéry

Vincent i Jasmína rádi malujíFoto: Konto Bariéry

Dcera má ADHD a dlouho nemluvila

Manželé bydlí v malé vesnici poblíž Mostu a kromě těžce postiženého syna vychovávají ještě mladší dceru. Jasmína se narodila, když bylo Vincentovi dva a půl roku. Zpočátku se jevila jako zdravé dítě. Jenže radost netrvala dlouho. První problém nastal po nástupu do školky. Holčička vůbec nekomunikovala, nehrála si, nejedla, nepila, nešla na toaletu a nesnesla cizí dotyk. „Nakonec jsme od lékařů odešli s diagnózou selektivní mutismus, tedy porucha řeči, vývojová dysfázie, což je opět problém s komunikací, a lehké ADHD,“ říká paní Markéta. Díky obětavé péči rodičů a terapiím se ale povedlo dívčin stav zlepšit, našla si kamarády a rozmluvila se.

Obě děti mají epilepsii

Vyšetření na neurologii odhalilo, že dívku stejně jako jejího staršího brášku sužuje epilepsie. „Doufala jsem alespoň v jedno zdravé dítě,“ svěřuje se paní Markéta. Teď s obavami čeká na genetické testy celé rodiny. „Snad se najde příčina, případně i lék pro naše děti, aby se jejich stav nezhoršoval.“

Foto: Konto Bariéry

O Vánocích vyrazili na vánoční trhy. Bez nového vozíku to už příští rok nepůjdeFoto: Konto Bariéry

Rodina šetří, kde se dá

Rodina obrací každou korunu, aby mohla dětem platit potřebná cvičení, terapie a pomůcky, které zdravotní pojišťovna hradí jen částečně, nebo vůbec. Tatínek Michal se navíc sám potýká se zdravotními problémy, zotavuje se již po několikáté operaci. Paní Markéta pracuje jako asistentka pedagoga v mateřské škole jen na poloviční úvazek, aby zvládla náročnou péči o obě děti.

Vincent potřebuje větší vozík

„Teď třeba potřebujeme nový vozík pro Vincenta, ze starého nám přes zimu vyrostl, ale cena je opravdu mimo naše finanční možnosti,“ říká maminka. S žádostí o pomoc se proto obrátila na Konto Bariéry, které se ve spolupráci se Seznam.cz rozhodlo pro chlapce uspořádat sbírku. Vincent bude moci s novým vozíkem vyrážet na výlety do přírody, které jsou jednou z mála společných radostí čtyřčlenné rodiny. Jenže vozík, který je pro Vincenta vhodný, stojí téměř 160 tisíc korun a rodina na něho nemá peníze. „Předem chci poděkovat za jakoukoli pomoc. Už to, že se někdo zajímá právě o nás, je vlastně zázrak,“ uzavírá s nadějí maminka.

Přispět Vincentovi na nový vozík můžete zasláním libovolné částky na transparentní účet Konta Bariéry 17111444/5500, variabilní symbol 240142 nebo prostřednictvím webu nadace.

Konto Bariéry

Konto Bariéry, stěžejní projekt Nadace Charty 77, pomáhá od roku 1992 handicapovaným lidem žít lepší život. Přispívá na rehabilitační a kompenzační pomůcky, přestavby automobilů, bezbariérové úpravy, ale také na vzdělávání, pracovní uplatnění, sport a mnoho dalších aktivit lidí s handicapem. Více informací najdete na www.kontobariery.cz

Načítám