Hlavní obsah

Dokázali jste to! Martínek dostal šanci na život, potřebných 100 milionů se vybralo a částka se stále zvyšuje

Foto: Donio.cz

Foto: Donio.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

To, co se ještě včera ráno zdálo jako nemožné, je nyní realitou. Dvouletý Martínek, který trpí vzácnou formou genetického onemocnění, od vás dostal šanci na život. Už dnes ráno se sbírka na něj mohla pochlubit potřebnými sto miliony, což je cena léčby, která mu může zachránit život.

Článek

Jen představa toho, co doteď prožívali rodiče malého Martínka, je děsivá. Jak těžké je žít s vědomím, že vaše dítě v podstatě umírá, a i když existuje účinná léčba, její cena je tak závratná, že na ni nebudete mít ani do konce vlastního života, natož do těch pár let, které podle lékařských prognóz vašemu potomkovi zbývají. Protože léčba pro Martínka stojí 100 milionů a pojišťovna ji neproplácí.

Teď se ale díky českým VIP v čele s Nikol Leitgeb a zbytku republiky, které tyhle slavné osobnosti dokázaly vyburcovat, potřebné peníze vybraly. A rodina Martínka se může vrhnout do toho skutečného boje o záchranu dětského života, ne se trápit sháněním peněz.

Showbyznys v pohotovosti

Jakmile se svět českého showbyznysu díky Nikol Leitgeb o smutném osudu Martínka dozvěděl, vyrazil mu na pomoc. Na jeho léčbu přispěla a hlavně jeho příběh dál šířila řada českých celebrit - kromě Nikol Leitgeb třeba i Jana Bernášková, Veronika Kašáková, Lucie Křížková, Ester Geislerová, Barbora Strýcová, Martina Pártlová, Martina Gavrieli, Julián Záhorovský či Leoš Mareš. Lucie Šlégrová dokonce vtipným způsobem vyzvala k pomoci i Kazmu, jehož milion dolarů (zhruba 22 milionů korun) čekal ve skleněném trezoru na výherce, co rozluští kód z jeho filmu ONEMANSHOW: Movie. „Pokud Kazma vyndá prachy a přidá je… tak mu osobně přijdu vyšůrovat celej byt i okna mu umeju, boty naleštím, hajzlík vyštětkuju… a Jirka mu uvaří svíčkovou,“ napsala na svém instagramu.

Jeho peněz ale nakonec nebylo potřeba, protože Češi dokázali, že zázraky se možná nedějí, ale když je vůle a ochota, vlna solidarity dokáže nemožné. Dnes ráno na stránkách sbírky pro Martínka na Donio.cz už svítila částka sto milionů, která navíc stále narůstá!

Foto: Donio.cz

Léčba pro Martínka existuje, ale stojí 100 milionůFoto: Donio.cz

Rodina i VIP děkují

Je asi jasné, že největší radost nyní prožívá Martínkova rodina. Samozřejmě to hlavní, Martínkův život ještě vybojovaný není, ale minimálně už se nemusí trápit tím, kde na jeho léčbu seženou peníze. „Chtěl bych tu jménem celé naší rodiny napsat pár slov o tom, jak neskutečně nás ta obrovská podpora ohromila. Každý den zápolíme s obtížemi, které nám Martínkova nemoc přináší. Někdy s vypětím všech sil a nad rámec únosnosti zdravého rozumu. A byť se zdá být potřebná suma téměř nedosažitelná, díky vám všem máme naději. Ta, a vaše úžasná přání a slova podpory, nám dodávají sílu. Doufám, že Martínek dostane jednou šanci pochopit, co jste pro něj a jeho rodinu udělali,“ napsal na stránky sbírky Martínkův tatínek Tomáš Zatloukal.

A radostnými slovy nešetří ani Nikol Leitgeb, která to všechno začala. „Instarodino, tohle byl majstrštyk. V týhle době, kdy je trendy individualismus a všichni se chceme zejména SEBErealizovat, je božský vědět, že se umíme okamžitě zmobilizovat a vytvořit početnou a pevnou komunitu lidí se společným cílem,“ napsala na svůj instagram.

Malý bojovník

Martínek se narodil jako zdravé miminko, ale velmi brzy se u něj objevily různé potíže. Nechtěl se přisávat k prsu, trpěl velkými bolestmi bříška, nadměrným pocením a dalším trápením. Žádné diety, medikace a lékařské rady nepomáhaly.

Ve třech měsících skončil v nemocnici s akutní bronchitidou, následně byl hospitalizován ještě mnohokrát a začalo se řešit, že je opravdu něco v nepořádku. Když mu byl rok a půl, potíže se natolik zhoršily, že bez neustálého odsávání hadičkou (leckdy rodiče odsávali třeba i několikrát do hodiny) nemohl chlapeček dýchat ani přijímat potravu. Komplikované krmení a k tomu časté zvracení nakonec vedlo k celkové podvýživě Martínka, ale nakonec přišla i diagnóza.

Co je AADC syndrom

AADC syndrom je velmi vzácné genetické onemocnění, na světě je jen asi 120 potvrzených případů. Způsobuje ho nedostatečná funkce enzymu AADC, který odpovídá za přeměnu aminokyselin na neurotransmitery, které mají na starosti komunikaci mezi nervovými buňkami.

Lidi s tímto onemocněním trápí těžké neurologické problémy, svalová slabost, poruchy pohybu, spánku, problémy s polykáním a spousta dalších příznaků, které jsou hodně individuální a jednotný mustr neexistuje.

Bohužel Martínek trpí tou nejtěžší formou, nemůže se pohybovat, jen ležet, vlastně ani hlavičku bez pomoci neudrží vzpřímeně. Trápí ho svalové křeče, časté zvracení, má oslabený polykací a sací reflex, proto je neustále nadměrně zahleněný. Lékařské prognózy jsou takové, že takto nemocné děti se nedožívají více než pěti až sedmi let.

Foto: Donio.cz

Martínek s tatínkem a starší sestřičkouFoto: Donio.cz

Léčba existuje, ale…

Okamžitě po stanovení diagnózy začala léčba, ovšem jen symptomatická. Tudíž se zmírňují jednotlivé problémy, ale nemoc jako taková se neléčí. Existuje ale genová terapie lékem UPSTAZA a při jejím včasném nasazení by měly skoro všechny akutní potíže, které chlapeček má, zcela vymizet. Jenže stojí těch zmiňovaných (a nyní už díky bohu vybraných) 100 milionů korun a pojišťovna ji neproplácí.

A jakkoli je děsivé přepočítávat hodnotu dětského života na peníze, v tomto případě se tomu nelze ubránit. Ten Martínkův má jednoduše hodnotu sto milionů. Ale Češi ukázali, že dokážou být lepší než všechny pojišťovny, než všechny ty předpisy a paragrafy, které určují, kolik peněz se do lidského života smí investovat a kolik už je moc. Během chvilky a vlastně téměř bez zaváhání darovali jednomu malému dítěti šanci na život a jedné rodině šanci na zázrak, ve který urputně doufali. A sobě samým dobrý pocit z toho, že lidskost a solidarita má nevyčíslitelnou hodnotu a je vyšší než jakákoli suma!

Jakýkoli život, natožpak ten dětský, má neskonalou hodnotu. A každý, který se podaří zachránit, má cenu! Speciální přístroj zachránil život pětileté holčičky. Dokázal bijící srdce udržet mimo tělo několik hodin

Načítám