Hlavní obsah

Zánět průdušek: Jaké má formy a komu hrozí?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Začíná to lehkým nachlazením, rýmou, bolestí v krku a pokašláváním, ale po několik dnech místo zlepšení přijde naopak zhoršení stavu. Z běžného zánětu horních cest dýchacích se stal zánět průdušek.

Článek

Dalo by se říci, že nemoc sestoupila z horních cest dýchacích do těch dolních, čili do průdušek. To je místo, kudy při dýchání stále proudí vzduch a okysličuje krev, což je naprosto zásadní, protože průdušky rozvádějí kyslík dále do plic. Pokud dojde k jejich infekci, znamená to potíže s dýcháním a diagnóza většinou zní: bronchitida. Ta může být akutní, nebo chronická.

Příznaky bronchitidy

Jak se projevuje akutní bronchitida neboli zánětlivé onemocnění průdušek? Ohlašuje se dráždivým kašlem, který může být nejprve suchý, později se mění na produktivní, při kterém dochází k vykašlávání hlenů. Člověk je unavený, často má horečku. Nemoc způsobují viry, které oslabují sliznice, a na ty mohou následně nasednout bakterie, například streptokoci.

V případě chronické formy jsou potíže dlouhodobé a nesouvisí s infekcí, obvykle je na vině kouření. Cigarety mění sliznici a zvyšuje se tvorba hlenu. To vede k chronickému kašli, při kterém dochází k vykašlávání hlenů. Nejhorší je to ráno. Ohroženi jsou také lidé, kteří pracují v prašném prostředí.

Foto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Náchylnější jsou starší lidé, děti a lidé trpící astmatem či srdečním onemocněním, protože mívají slabší imunituFoto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Inkubační doba a nakažlivost

V případě akutní formy dojde k zánětu průdušek obvykle několik dnů po problémech v horních cestách dýchacích, jako je již zmíněná rýma a kašel.

V případě chronické formy je to individuální, u některých kuřáků se potíže nikdy neobjeví, u jiných po několika letech.

Nakažlivost akutní formy je minimální.

Léčba zánětu průdušek a jak dlouho trvá

Pokud je nemoc virového původu, je důležitý klid na lůžku a zajistit dostatečně vlhký vzduch. Nemocný by měl pít dostatek tekutin a ze stravy vynechat mléčné výrobky a rafinované cukry, které jsou hlenotvorné. Léčbu může podpořit čaj z heřmánku, máty nebo zázvoru, na snížení horečky je dobrý čaj z bezinky,

Podávají se nesteroidní protizánětlivé léky s obsahem ibuprofenu a případně paracetamol. Zpočátku suchý kašel se léčí tzv. antitusiky, jakmile se začnou tvořit hleny, je třeba zlepšit jejich vykašlávání pomocí léků, které hlen rozpouštějí. Ty jsou ve formě sirupů, pilulek nebo rozpustných tablet. Odstranění hlenu zvyšuje šanci, že se zánět nezmění v bakteriální. Pak už by bylo nutné nasadit antibiotika. Nemoc běžně odezní do 10 dnů.

Při chronické formě se podávají léky usnadňující odkašlávání, předepisují se různé aerosoly, které pomáhají roztáhnout průdušky. Vhodné jsou inhalace dle doporučení lékaře. Kromě toho je samozřejmě nutné přestat kouřit.

Jak probíhá vyšetření

Lékař pozná nemoc při poslechu plic fonendoskopem, případně udělá CRP vyšetření krve, které prokáže, zda je nemoc virového, nebo bakteriálního původu. V některých případech je třeba udělat rentgen a vyloučit zápal plic.

Chronická forma nemoci zůstává často neodhalena. Kuřáci si na postupné kašlání zvyknou a většinou to nijak neřeší. Na nemoc se přijde pomocí spirometrie, která zkoumá funkčnost plic.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Lékaři mnohé napoví už poslech plicFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Komplikace: nejen zápal plic

Pokud se virový zánět změní v bakteriální, je potřeba nasadit antibiotika. Může však dojít až k zápalu plic.

Pokud potíže trvají déle než tři měsíce ve dvou po sobě následujících letech, jedná se o chronickou bronchitidu. Pak je potřeba vyloučit zúžení průdušek čili CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc).

Existuje prevence?

Akutní formě nelze snadno přecházet, jedinou možností je posilování imunity. V případě chronické bronchitidy je zcela zásadní vyhýbat se kouření a prašnému a znečištěnému prostředí.

Bronchitida (zánět průdušek)

  • Jiný název - Zánět průdušek
  • Popis - Onemocnění dolních cest dýchacích, má akutní, nebo chronickou formu. Akutní formě často předchází nachlazení a nemoc sestoupí do průdušek. Pokud jde o chronickou bronchitidu, na vině bývá nejčastěji kouření.
  • Příznaky - Dráždivý kašel, teplota, únava
  • Inkubační doba - Několik hodin, v případě chronické formy několik let
  • Léčba - Léky usnadňující vykašlávání, klid na lůžku, dostatek tekutin
  • Smrtnost - Na nemoc se obvykle neumírá.
  • Prevence - Posílit imunitu, nekouřit, nepobývat v prašných prostorech.

Reklama

Načítám