Hlavní obsah

Bubliny s Vlastinou Svátkovou: O hledání sama sebe i o tom, co ji naučila její stalkerka

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Vlastina Svátková, někdo si vybaví její role, jiný 13. komnatu, kde se svěřila, že trpěla bulimií, další ji vnímají jako úspěšnou autorku, jiný ji sleduje na sociálních sítích nebo ji zná z médií, kde se občas řeší její vztahy. Každopádně je to žena, která na sobě neustále pracuje. Jaká Vlastina vstoupila do nového roku?

Článek

Proslavila se jako herečka a její první role byla v bondovce Casino Royale. Ona sama považuje za stěžejní český film Můj příběh, kde je její postava, baletka Eli, obětí domácího násilí.

Ve svých knihách, které si sama vydává, otevírá bolavá témata a vypisuje se z temných období. A mění tak život nejen sobě, ale i desetitisícům čtenářů. Kromě toho navrhuje šperky a maluje obrazy, ale především je tato renesanční multitalentovaná dáma pyšnou mámou tří synů a ženou, která se nebojí snít, hledat sama sebe a vstávat z popela. Pozvání do podcastu Bubliny přijala Vlastina Svátková (41):

Bubliny: Vlastina SvátkováVideo: Proženy.cz

Měla stalkerku a naučila si hlídat hranice

Cestu otevřenosti započala Vlastina Svátková tím, že natočila upřímnou zpověď v pořadu 13. komnata, kde se svěřila, že trpěla poruchou příjmu potravy – bulimií. A odstartovala tak očistný a uzdravující proces.

Litovala někdy, že se rozhodla mluvit o svém životě otevřeně a upřímně, vymstilo se jí to? „Díky jedné slečně, nevím, jestli ji nazývat stalkerkou, která nerespektovala hranice mého soukromí, jsem zjistila, že vlastně žádné nemám a je nevyhnutelné je mít.“

Zůstala sama na tři syny. Pomohl seznam

Za těžké chvíle je vděčná, protože ji posouvají dál. Co byla poslední bolavá zkušenost? „Vloni se stalo, že jsem poprvé v životě zůstala na své tři děti sama. A nejen na ně, ale i na hypotéku a všechny praktické věci, které mě děsily.“

Rozhodla se ale, že se nedá. Udělala si seznam věcí, jež se musí naučit, třeba kolem domu a na zahradě, které do té doby dělali spíš její partneři. A nejenže je postupně zvládla, ale dělalo jí radost, že se učí být nezávislá.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Katky Osičkové do podcastu Bubliny přijala herečka a všestranná umělkyně Vlastina SvátkováFoto: Proženy.cz

Věk je jen číslo. A to i ve vztahu

Nafouknuté bubliny si Vlastina Svátková příliš nepřipouští a ve skutečnosti ji vždy překvapilo, když média propírala její vztah s mladším partnerem, který byl dle jejích slov „svobodný“. Proč všechny tolik provokovalo, že s přítelem nebyli jeden na druhém závislí a dali si volnost? „Lidé si často myslí, že to, co žijí, je láska. Mnoho lidí, i kolem mě, sice žije v dlouhodobém vztahu, otázka však je, jestli se milují a jsou šťastní, nebo se potřebují, bojí se samoty…“

Mladšího partnera měla ve skutečnosti poprvé, problém v tom ale nevidí. Podle ní jsou mnohem důležitější životní zkušenosti a jak se chce člověk sám učit a formovat.

Učí se říkat ano i ne

Vlastina Svátková se už před časem vydala na cestu k sobě samé, kdy se rozhodla, že je třeba naučit se asertivně říkat ne… Jak s tím ale jde dohromady to, že loni sama sebe záměrně dostávala do nových a nečekaných situací tím, že máloco odmítla?

„Už umím říkat ano i ne. A už nad tím ani nemusím přemýšlet. V posledních měsících jsem říkala ano na všechno, aniž bych řešila, jestli se toho bojím. Úmyslně jsem narušovala svoji komfortní zónu a pozorovala jsem, co to se mnou dělá. Příkladem jsou via ferraty v Norsku, kdy jsem čekala chození po chodníčkách a kolmá skála s převýšením mě překvapila.“

Načítám