Hlavní obsah

Beauty dotazník s Vlastinou Svátkovou: Mám ráda rychlou péči a málo produktů. Úsměv je nejlepší make-up

Foto: Petr Weigl

Foto: Petr Weigl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastina Svátková patří ke známým hereckým tvářím. Její přirozená krása je inspirující, stejně jako její skvělá postava. Chtěly jsme, logicky, vědět, jak to dělá.

Článek

Herečka, návrhářka šperků z neopracovaných kamenů a zlata a také autorka dvou knih. Herečku Vlastinu Svátkovou, původem ze Slovenska, můžete znát třeba z bondovky Casino Royal, z filmů Gangster Ka, Můj příběh, seriálu První republika nebo z nejnovějšího thrilleru #annaismissing. Kvůli roli matky přibrala deset kilo, ale nyní se pyšní plochým a vypracovaným břichem. Jak na něm pracuje a jaké líčení jí nejvíc sluší? Přečtěte si beauty dotazník:

Jakou nejlepší radu o líčení nebo péči o pleť jste dostala?

Nejlepší radou je vlastní zkušenost, kdy vnímám, co mi sluší a co ne. U mě platí, že čím méně jsem nalíčená, tím je to lepší. Zásadní věc, kterou mi ani nikdo radit nemusel, je používat ochranný faktor proti sluníčku a ideálně se vůbec neopalovat. Sice to nepoznáte hned, ale za pár let zjistíte, že kvůli škodlivému UV záření pleť stárne rychleji.

Foto: Petr Weigl

Vlastina preferuje decentní líčení a na make-upové experimenty si příliš nepotrpíFoto: Petr Weigl

Jaká je vaše nejhorší kosmetická zkušenost?

Když někdo na kosmetickém ošetření hodně tlačí. Jednou jsem zažila, že jsem po čištění černých teček na nose měla dva týdny strupy. Mám jemnou pleť, stačí přitlačit a sloupe se mi kůže. Takže u mě spíš funguje pleť čistit kvalitními produkty než se pokoušet vytlačit každý ucpaný pór.

Co jste se ohledně péče o sebe naučila od své maminky nebo kamarádky?

Maminka mě naučila se o sebe starat, už ve 14 letech mě poslala na kosmetiku. Od té doby chodím pravidelně každý měsíc a doma si na pupínky nikdy nesahám, abych si pleť nezhoršila. Mám ráda rychlou péči. Nepotřebuju milion produktů, stačí mi jeden, který mi pořádně vyčistí pleť a obsahuje složky, jež mě nedráždí. Masku si dávám jednou týdně na úklid nebo při práci za počítačem, abych neztrácela čas. Stejně si myslím, že nejhezčí pleť máme, když se máme rády a jsme vnitřně spokojené se svým životem.

Vaše tři nejoblíbenější produkty?

Používám kosmetiku značky Cosmedix. Mají všechny produkty promyšlené do detailu, neobsahují škodlivé látky a jsou účinné. Výborný je vitamin C i retinol - v mém věku už se bez toho neobejdu. Miluju přírodní parfém od Raaw Alchemy, je tak trochu unisex, ale to já mám ráda, a objemovou řasenku od Sensai.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Omlazující péče s retinolem Define, Cosmedix, 3 000 Kč (45 ml), Parfém Raaw Alchemy, 2 590 Kč (50 ml), prodává Líčírna Organics, Řasenka pro objem řas Sensai, 790 Kč, prodává DouglasFoto: Archiv firmy

Jakou kosmetiku s sebou vozíte na cesty?

Nesmí mi chybět odličovací gel a tonikum, malé balení šamponu a kondicionéru, olej na pleť a sérum s vitaminem C. Co se týče dekorativní kosmetiky, beru si s sebou make-up, řasenku a multilíčidlo na pusu a tváře.

Co je podle vás nejhorší prohřešek v péči o pleť?

Opalovat se bez ochranného faktoru, kouřit a pít málo vody. Také škodí pleti stres a když se večer neodlíčíme. Ale to už snad nikdo nedělá, že by šel spát neodlíčený…

Jak vypadá vaše večerní skincare rutina?

Obličej zbavím nečistot exfoliačním odličovacím gelem Purity Clean od Cosmedix. Pak následuje Purity Balance, tonizující sprej od stejné značky, a někdy k tomu přidám ve sprše ještě scrub pro hebkou pleť. Pak použiju péči buď s retinolem, nebo pleťový olej s vitaminem C. Oblíbila jsem si také vybělující krém proti pigmentovým skvrnám od značky Dr. Althea.

Když ráno vstanete, co na pleť použijete?

Stejné produkty na čištění pleti - čistím takhle pokožku ráno i večer. Akorát ráno si nikdy nedávám séra s retinolem, ale volím vitamin C. Po vyčištění zubů ráda obličej osvěžím ještě přírodní pleťovou mlhou.

Jak pak pokračujete s denním líčením?

Používám lehký make-up nebo tónovací krém, nevyhledávám vysoké krytí. To doladím zdravíčkem, leskem na rty a řasenkou.

Výrazně namalované oči, nebo rty?

Oči. Mám světlé řasy, takže když použiju černou řasenku, vypadám o hodně lépe. A pak na večer přidám ještě jemnou černou linku a tak mi to stačí.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Exfoliační čisticí emulze Cosmedix, 1 300 Kč (150 ml), Přírodní hydratační mlha Inika Organic, 490 Kč (30 ml), prodává Líčírna Organics, Make-up Skin Caviar, La Prairie, 6 399 Kč (32 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firmy

Jak si udržujete štíhlou postavu?

Chodím do posilovny, skoro každý den. Vytvořila jsem si na pohybu závislost! Myslím také na doplňky stravy, dávám si protein v kapslích a hlavně probiotika, která bychom měli užívat všichni – děti, muži, každý den, celý život. Zdravý střevní mikrobiom tvoří nejen krásnou pleť, ale pomáhá s hubnutím i psychickou pohodou.

Jaký je váš oblíbený wellness rituál?

Miluju masáže, jen na ně nemám moc čas. Když natrefím na dobrou masérku, která umí pracovat s energiemi, a já cítím ty vibrace, tak je to naprostý odpočinek nejen pro tělo, ale i mysl. Takto se vypnout je úžasné.

Vlasy si udržujete krásné díky…

… tomu, že je skoro vůbec nebarvím. Všechny ty zesvětlovací techniky jim strašně škodí. Také na ně používám jen přírodní kosmetiku Innersense nebo Oway.

Jaké je vaše beauty motto, podle kterého se řídíte?

Méně je více a úsměv je nejlepší make-up.

Načítám