Hlavní obsah

Dokáže umělá inteligence zastoupit moderátorku? Poslechněte si Hacsiko na rádiu Expres FM

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbené vysílání rádia Expres FM čeká ojedinělý experiment. Syntetický, umělou inteligencí vytvořený hlas moderátorky Báry Hacsi, zatím pojmenovaný Hacsiko, se v přímém přenosu zapojí do vysílání. Dokážete ho odlišit od hlasu skutečné Báry?

Článek

Umělá inteligence se nenápadně vkradla do našich životů zhruba před půlrokem a i za tu krátkou dobu zaznamenala obrovský boom. Nejenže si s ní povídáme, radíme se a necháváme si od ní třeba naplánovat dovolenou, ale výrazným způsobem proniká i do dalších sfér.

O tom, že si na AI musíme zvykat i tam, kde bychom ji až donedávna asi vůbec nečekali, se už dnes dopoledne přesvědčí posluchači vysílání rádia Expres FM. Oblíbenou moderátorku tu na část vysílání zastoupí syntetický hlas Hacsiko [Hačiko], který vytvořila umělá inteligence podle ní. Jak to bude probíhat, co od toho mají posluchači očekávat a jaké to vůbec je, odpovídá moderátorka Bára Hacsi.

Foto: Expres FM

Hlas moderátorky Báry Hacsi vytvořený umělou inteligencí bude k posluchačům rádia Expres FM promlouvat pod jménem HacsikoFoto: Expres FM

Opravdu dokáže umělá inteligence nahradit živého moderátora?

Úplně určitě ne. Už vzhledem k tomu, že jsme rádio, kde dominují živé vstupy, často ve dvojicích, tak tam se zapojit zatím neumí. A myslím, že to ještě dlouho ani umět nebude. Ale při práci nám už výrazně pomáhá, zejména při přípravě zpravodajství. Dokáže například z podkladu nebo článku sepsat zprávu přesně na míru. Tu ale po ní někdo musí zkontrolovat, upravit stylistiku, ohlídat, že se tam nedostanou vulgarity… Sama vstupovat do vysílání neumí. Je to spíš nástroj, který nám ulehčuje práci.

Každé vystoupení posluchači poznají podle jinglů před a po konci vysílání…

S čím konkrétně vám AI pomáhá?

Tak například nám umožňuje rozšířit vysílání i do dalších krajů. Díky zapojení AI můžeme snadněji oddělovat zpravodajství a vytvářet ho pro regiony, kde nemáme studia. Představte si to tak, že zprávu, kterou AI napíše, editor upraví a pak ji další program nahraje do mluvené formy. To se bude časem používat víc a víc, protože způsob, jakým umělá inteligence mluví, odpovídá stylu předčítání zpráv. Je stále trochu robotická – například se vůbec nenadechuje, nedělá žádné pauzy ani chyby, nevyjadřuje emoce. Pro někoho je příliš dokonalá, ale ten neutrální tón by mohl lidem vyhovovat.

Takže si na ni máme zvykat?

Určitě. Dovedu si ji představit třeba při hlášení dopravní situace. Zatímco já se každé ráno v uvozovkách trápím sháněním všech informací, ona by si je mohla snadno sama vyhledat a přečíst. V takových případech je její využití určitě vítanou pomocí a bude stále žádanější.

Foto: Expres FM

K zahájení vysílání, na kterém se podílí umělá inteligence, byl vytvořen i portrét Hacsiko – a stejně jako její hlas je inspirovaný skutečnou Bárou HacsiFoto: Expres FM

Pojďme se vrátit k dnešnímu vysílání, do kterého se umělá inteligence poprvé na rádiu Expres FM zapojí. Co přesně máme čekat?

Jde vlastně o pilotní projekt. Chceme si vyzkoušet, jak by to mohlo fungovat, a postupně ji více zapojovat například do nočního vysílání. Poprvé ji můžete slyšet dnes od 10 do 11 hodin. Ale nejde o živé vstupy, vše je připravené předem a pod kontrolou editora, který tam po celou dobu je a celé vysílání řídí.

A takové noční vysílání by mohlo v budoucnu vypadat jak?

Je představa, že by editor ve spolupráci s umělou inteligencí dokázal připravit i vstupy s mluveným slovem, aniž by tam musel být moderátor. Ona by mu zprávu připravila, například shrnutí denního zpravodajství, on by si ji upravil, nechal by ji načíst a odvysílal. Každé vystoupení pak poznáte díky jinglům a oznámení, že vstupy zpracovala umělá inteligence. Takhle nějak by to mohlo fungovat a to si právě chceme vyzkoušet.

Co je Hacsiko?

Jedná se o syntetický hlas, který vytvořila umělá inteligence na základě hlasového projevu populární moderátorky Báry Hacsi. Hacsiko [Hačiko] nenahrazuje živé moderátory, ale pomáhá oživovat nekreativní složky vysílání. První vysílání v přímém přenosu: 21. června 2023 v 10:00 na rádiu Expres FM. Projekt se řídí kodexem pro práci s nástroji AI.

Hacsiko promlouvá vaším hlasem. Jak takové vaše alter ego vznikalo?

Musela jsem namluvit několik hodin různých textů, úryvky článků, přemlouvat některé své živé ranní vstupy nebo můj nedělní pořad Trendy. A z toho všeho vznikl syntetický hlas, který už teď může číst cokoli.

A když budu takový vstup poslouchat, poznám i bez jinglů, že mluví Hacsiko?

Jak už jsem říkala, je to hlas bez přídechů, emocí, ironie a bez dalších lidských projevů, takže zní jako hodně nudná já. Ale díky tomu jsem zjistila, že kdybych se hodně snažila, mohla by ze mě být dobrá zprávařka, jen ten neutrální hlas mi ve skutečnosti zatím moc nejde. Tak uvidíme, když na tom ještě zapracuju, tak ze mě nakonec jednou třeba bude nová Jolana Voldánová.

Načítám