Hlavní obsah

Tohle do záchodu nepatří! Může vás to stát ranec a přilákat do bytu krysy

Foto: nito, Shutterstock.com

Foto: nito, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mnoha domácnostech slouží záchod jako kontejner. Myslíte, že dokáže pohltit téměř jakýkoli odpad? Omyl, spousta věcí do něj rozhodně nepatří. Riskujete jeho ucpání a nákladnou opravu. Škodíte ale i přírodě a hrozí vám i další nepříjemnosti.

Článek

Záchod není popelnice a sloužit byl měl doopravdy jen k vykonání velké a malé potřeby, na jiný druh odpadu není stavěný. Co do něj spláchnete, totiž může snadno uváznout v odpadních trubkách, poslouží jako potrava pro havěť v kanalizaci a představuje ekologický problém pro čističky odpadních vod. Jaké věci končící v záchodě páchají největší zlo?

Tuky z kuchyně nepatří do WC

Ne nadarmo každoročně odborníci před vánočními svátky varují, že kuchyňský olej z vaření a smažení rozhodně nepatří do záchodu. Rychle totiž tuhne, ulpívá na stěnách potrubí a zhoršuje jeho průchodnost. Větší objem naráz nebo pravidelné vylévání tuků do odpadu má pak na svědomí ucpání odpadu. To dokáže v lepším případě pročistit protahovací pero, nepůjde-li to ale svépomocí, připravte si minimálně pár stokorun na případný zásah instalatéra. Tuky se hromadí i ve zdánlivě velkých kanalizačních trubkách, vznikají tu takzvané tukovce, které mohou způsobit i havárii. V Anglii byla tahle podzemní příšera dlouhá jako šest autobusů!

Do toalety ovšem nepatří ani zbytky jídla, a to nejen kvůli obsahu tuků. Co jste nesnědli vy sami, může totiž dobře posloužit jako potrava pro obyvatele kanálů. Potkani si umí za jídlem dokonce najít cestu skrz potrubí až do vaší domácnosti a svými ostrými zuby napáchat další nákladné škody.

Foto: victoras, Shutterstock.com

Zbytky jídla můžete nalákat krysy, aby si našly cestu až k vám domůFoto: victoras, Shutterstock.com

Vložky, kapesníky i vlhčené ubrousky

V záchodě by neměly končit také žádné hygienické pomůcky, které dokážou absorbovat vodu, a tím zvětšovat svůj objem. Vložky, tampony, stelivo pro kočky, dětské plenky, ale i obyčejná vata v potrubí vytvoří nepřekonatelnou překážku. Sama od sebe rozhodně nezmizí a pomůže až instalatér.

Stopka platí i pro papírové kapesníky, utěrky a ubrousky. I když vypadají dost podobně jako toaletní papír, ve vodě se nerozpouští tak rychle a snadno se stanou nežádoucí ucpávkou. Pozor i na další hygienické pomůcky, jako vlhčené ubrousky, které obsahují plasty. Ty nelze při čištění beze zbytku odbourat a v podobě mikroplastů se vám v malém množství vrací zpět dokonce i v kohoutkové vodě.

Vlasy a chlupy mohou ucpat záchod

Především majitelky dlouhé hřívy vědí, že vlasy z odpadu ve sprše jen tak nezmizí a je potřeba ho pravidelně mechanicky čistit, aby nedošlo k jeho ucpání. Vlasy či oholené ochlupení nepatří ani do záchodu. Dlouho se rozkládají a v kombinaci s dalším odpadem, zejména tukem, vytváří hutné chuchvalce. Šup s nimi do koše.

Špinavou vodu z úklidu přeceďte

Kde jinde by měla končit špinavá voda po vytření podlah než v záchodě? Překvapí vás, že i ta bývá častým důvodem, proč si domů zavolat instalatéra. Kalná voda sama o sobě toaletu neucpe, pozor ale na hrubší nečistoty, které může obsahovat, jako kamínky nebo kusy bláta. Překážkou se může stát i ve vodě zapomenutý hadr nebo uvolněné tkalouny unaveného mopu.

Foto: Sherbak_photo, Shutterstock.com

Ve špinavé vodě se může schovávat zapomenutý hadr, který vám ucpe záchodFoto: Sherbak_photo, Shutterstock.com

Prošlé léky neházejte do WC

Chemikálie, zbytky barev nebo nespotřebovaná léčiva nepatří ani do odpadkového koše, ani do záchodu. Měli byste je odevzdat ve sběrném dvoře, léčiva pak v lékárně. Chemické látky se totiž uvolňují do vody a na mnohé z nich je čistička krátká, ohrožují tak kvalitu vod a škodí vodním živočichům.

Nesplachujte do toalety rybičky

V toaletě někdy končí i nechtění domácí mazlíčci, především rybičky. I ty se mohou stát nežádoucí ucpávkou nebo potravou pro potkany. Pokud do záchodu hodíte zvíře ještě živé a přežije strastiplnou pouť odpadním potrubím, ve volné přírodě se může rozmnožit a nejde-li o u nás běžně žijící živočišný druh, může narušit citlivý ekosystém.

Načítám